Szukam w google i nigdzie nie znajduję jednoznacznej opinii co to oznacza odnośnie chłoniaka. Widziałam gdzieś wpis, z którego wynika, że niby regres to źle, że to nawrót choroby, a gdzieś indziej ktoś pisze, że to cofnięcie/zatrzymanie choroby i że to dobrze. Mam mętlik w głowie, ktoś może mi to wyjaśnić?
Mój tata ponad pół roku temu skończył chemioterapię (6 czerwonych chemii) i oczywiście w 100% nie udało się tych komórek rakowych usunąć, jednak był bardzo duży postęp i choroba się zatrzymała - przynajmniej pani doktor mówiła, że te komórki nie są aktywne, czy jakoś tak. Nie było też żadnych przerzutów, co nas bardzo cieszyło (nowotwór na szczęście został bardzo szybko wykryty).
Co 3 miesiące tata jeździ na badania i pani doktor ogólnie była dosyć małomówna, jednak mówiła, że wyniki są dobre i żeby się już tak nie martwił.
Jednak teraz tata będzie składał ponownie wniosek o rentę i pani doktor dała mu taką kartkę, na której w kilku zdaniach opisała chorobę. Niestety pismo jest odręczne, a ze pisze jak kura pazurem, to nic z tego nie idzie odczytać, tylko słowo REGRES mi się rzuciło w oczy.
I niby kurnikowy słownik ma rozwiać moje wątpliwości?
Nadal można to dwojako interpretować - jako cofnięcie choroby (podleczenie) lub jako cofnięcie się z tego lepszego stanu na gorszy (powrót do choroby).
MOŻE MI KTOŚ PROSTO JEDNYM ZDANIEM TO NAPISAĆ, CZY TO DOBRZE, CZY ŹLE, JAK CZŁOWIEK? O tak wiele proszę? O JEDNO zdanie, które mnie UPEWNI?
W onkologii - regresja nowotworu - oznacza - zmniejszenie masy guza pod wpływem leczenia , jak również oznacza cofnięcie się objawów, ale nie jest to całkowite wyleczenie z choroby nowotworowej.
Pozytywny objaw w przeciwieństwie do progresji choroby.
A remisja częściowa? W onkologii i hematologii występuje wiele określeń, niektóre z nich są odpowiednikiem, inne tylko częściowo vide remisja częściowa - odpowiedź częściowa, remisja całkowita - odpowiedź całkowita, regresja, progresja itd. itd. Bez znajomości historii choroby, tego wspomnianego pisma trudno domyślać się o co chodziło lekarzowi.
Pozdrawiam!
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum