Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
witam
sprawa dotyczy mojego taty
ponizej opis CT
czy moze mi ktos cos doradzic , tata jest obecnie pod opieka prof. Krasnodebskiego ze szpitala na Banacha i przy okazji chciałem prosic forumowiczów o opinie na temat tego lekarza i onkologii na Banacha
[ewentualne opinie prosimy wyrażać w przeznaczonym do tego wątku, jaki już został na Forum założony]
oto opis CT:
Wykonano TK klatki piersiowej z kontrastem oraz czterofazowe badanie TK jamy brzusznej.
Przy tylnej powierzchni obu płuc miernie nasilone zageszczenia o charakterze uposledzenia powietrzności, poza tym płuca bez zmian ogniskowych. Struktury sródpiersia w normie, pojedynczy powiekszony wezeł chłonny przytchawiczy dolny prawy sr. 13 mm, poza tym wezły chłonne sródpiersia niepowiekszone, kosci klatki piersiowej bez zmian ogniskowych.
Watroba powiekszona, z licznymi zmianami ogniskowymi o charakterze meta (sr. 8-54mm) ponad watroba podprzeponowo płyn o grubosci warstwy do 18 mm, drogi żółciowewewnątrz i zewnatrz nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy zagiety o odcinkowo pogrubiałej scianie do 5mm. W miejscu pogrubienia sciany pęcherzyka tkanka tłuszczowa o zmienionej densyjności - w przylegajacym fragmencie prawego płata watroby zmiana meta - mozliwe naciekanie przeztorebkowe.
W ogonie trzustki w okolicy wneki śledziony widoczna hypodensyjna lita zmiana ogniskowa o wymiarach 33*23*26 mm - tu trzustki. Poza tym trzustka w budowie zrazikowej bez innych zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy nieposzerzony. Miąższ sledziony we wnęce przylegający do tu trzustki o zmienionej densyjnosci - naciek.
Poza tym sledziona nie powiekszona bez innych zmian ogniskowych.
Obie nerki typowo połozone prawidłowej wielkosci bez cech kamicy i zastoju oraz bez zmian ogniskowych. Obraz nadnerczy niezmieniony. Wezły chłonne jamy brzusznej i przestrzeni zaotrzewnowej niepowiekszone. W zakresie objetym badaniem kosci bez zmian ogniskowych
dodatkowo pierwszym objawem choroby była zółtaczka , która jest nadal
bilirubina = 193umol/L
wiem że rokowania sa powazne , w srode tata będzie miał konsylium onkologiczne i prawdopodobnie biopsje watroby
pozdr.