Witam.
Mam problem dotyczący guza trzustki. Czy ktoś jest w stanie pomóc, doradzić posiadam cały komplet dokumentów i to co usłyszałem od lekarzy.
Z góry dziękuje
Mam problem dotyczący wykrytego guza trzustki u mojej mamy. Czy ktoś jest w stanie pomóc, doradzić.
Od mniej więcej wakacji mama skarżyła się na ból brzucha, odbijanie. Wcześniej pod opieką dietetyka była na diecie redukcyjnej. W pewnym momencie ból był na tyle silny powiązany z wymiotami, brakiem apetytu, poczuciu dyskomfortu w brzuchu. Trafiła na SOR. Wynik wypisu został zamieszczony na forum. (Lekarz wręcz wmawiał jej, że musiała spożyć alkohol w ogromnej ilości. Tylko że mama jest abstynentką). Ból chwilowo ustąpił ale powracał. Więc zrobiliśmy dodatkowe badania.
Na usg wykryto guza na trzustce.
Trafiła do szpitala na oddział w celu wykonania dodatkowych badań, TK (badania zamieszczone), dodatkowo została skierowana na rezonans (wynik zamieszczony).
Chodziliśmy prywatnie po poradniach nikt nie był w stanie powiedzieć, doradzić co z tym zrobić. Tragedia. Lekarze nie chcieli nic powiedzieć. Zero kontaktu czegokolwiek.
Jeden z lekarzy chciał zrobić biopsję pod USG aby sprawdzić co to jest. Skierował na badanie pod kątem kwalifikacji do BACC (wynik zamieszczony).
Z kolei inny lekarz ustalił termin i stwierdził, że podejmie się operacji, że jest to do zrobienia.
Proszę o radę bo nie wiem co robić. jak to powiedzieli lekarze wybór należy do pacjenta.
Proszę o pomoc bo już nie wiem do kogo mam się zwrócić. Boję się co to będzie.
Z kolei inny lekarz ustalił termin i stwierdził, że podejmie się operacji, że jest to do zrobienia.
Próbować trzeba - aczkolwiek trudno przewidzieć czy guz będzie resekcyjny. Taką próbą może być zwiadowcza laparotomia. Zabieg najlepiej wykonać w dobrym ośrodku zajmującym się operacjami nowotworów trzustki ( w klinice chirurgii przewodu pokarmowego).
Jeśli jest kwalifikacja do operacyjnego usunięcia – to napiszę tak jak przedmówcy należałoby tak zrobić.
Napiszę jeszcze, że może być potrzebna (ze względu na choroby współistniejące) tutaj opinia, konsultacja lekarza specjalisty kardiologa/specjalisty chorób wewnętrznych/pulmonologa, najlepiej specjalisty prowadzącego mamę – odnośnie kwalifikacji do operacji w znieczuleniu ogólnym. Będą to istotne informacje dla anestezjologa podczas rozmowy przedoperacyjnej z pacjentką.
Kwalifikacja - jeżeli można nazwać rzucenie okiem na podane wyniki w przeciągu 8 minut (wizyta prywatna) to tak kwalifikacja.
Specjalista prowadzący - też nie ma takiej osoby. Nikt nic nie powiedział, nikt nie chciał się zająć, totalna znieczulica. Odsyłanie od lekarza do lekarza i rozkładanie rąk
Mam tutaj namiary na dobrego onkologa - jest nim dr n. med. Andrzej Cichocki
Ordynator Oddziału Chirurgii Centrum Onkologii w Warszawie przy ul. Wawelskiej.
Specjalista z zakresu chirurgii ogólnej i onkologicznej.
Specjalizuje sie w leczeniu nowotworów przewodu pokarmowego
w tym trzustki....
Kontakt
Klinika onkologii: Kierownik:
dr n. med. Andrzej CICHOCKI
Tak popieram to co pisze Jolana. Mnie operował dr Cichocki, jest naprawdę świetnym operatorem. Ja jestem po całkowitym usunięciu żołądka i resekcji guza trzustki. Polecam, konsultacje z tego co pamiętam są w środy u dr, ale mogę się mylić, upłynęło sporo czasu od mojej konsultacji. Spróbujcie podzwonić pod nr , które podała Jolana.
Pozdrawiam Gabi
Niestety u niego już byliśmy w PFESO (przyjmuje we czwartki) i niestety nie pomógł.
Może dlatego że była to prywatna wizyta. 8 godzin jazdy i zero konkretów :(
Na Banacha i Nowogrodzkiej? Nie tam jeszcze nie próbowałem.
Podejrzewam, że tak jak wszędzie są mega kolejki a czas ucieka
Mama ma wyznaczony termin operacji za 7dni wątpię abym zdążył to skonsultować w tak krótkim czasie.
Nie wiem, czy wybór operacji jest trafny. Mama jest silna, nie ma aż takich bóli ale niepokój i lęk jest ogromny i to powoduje wyniszczenie psychiczne jak i fizyczne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum