nie wiem czy wyrobimy się w tej cenie ale mam przepis
"Potrzebujemy:500 ml mleka, 8 żółtek, 150 – 200 g cukru, 250 ml śmietany kremówki
Żółtka utrzyj z cukrem. Zagotuj mleko. Wlewaj mleko małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrząca wodą. Cały czas ubijaj. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i dalej ucieraj, aż do ostygnięcia. Ubij śmietanę i wymieszaj z żółtkami. Przełóż lody do naczynia i wstaw do zamrażarki. Podczas procesu zamrażania mieszaj lody kilkakrotnie, zwłaszcza w początkowej fazie, gdy przy ściankach tworzy się twarda warstwa; później pozostaw je do stwardnienia."
Juhas widzi bacę prowadzącego duże stado owiec.
- Dokąd je prowadzicie?
- Do domu. Będę je hodował.
- Przecie nie macie obory ani zagrody! Gdzie będziecie je trzymać?
- W mojej izbie.
- Toż to straszny smród!
- Trudno będą się musiały przyzwyczaić.
_________________ Tatulek [*] 12-12-2011 godz 7:50 .Spoczywaj w Pokoju.
następnym razem proszę się nie nabijać z prostych błędów językowych,
Ostatnio mój "przyjaciel" pomagał mi wrzucić zdjęcia z Laptopa na CD. Kiedy zakończył podpisał CD. Po chwili patrzę a na wszystkich CD jest napisane : ZDECZIE
Oczywiście mimo iż raziło to w oczy i jako iż on jest obcokrajowcem dało się na to jakoś przymknąć oko ale bez uśmiechu pod nosem i tłumaczenia jak poprawnie napisać to słowo się nie obyło
Jedno słowo a tylę się namęczyłam przy tłumaczeniu, że nawet nie chcę sobie wyobrazić co będzie przy bardziej skomplikowanym wyrazie
_________________ Anelia
Jeśli wiara czyni cuda,trzeba wierzyć,że się uda !
Ale to może mieć niebezpieczne skutki uboczne, można na przykład sobie kark złamać .
[ Dodano: 2011-11-15, 21:44 ]
AdArk napisał/a:
:lol: nie wiem czy wyrobimy się w tej cenie ale mam przepis
"Potrzebujemy:500 ml mleka, 8 żółtek, 150 - 200 g cukru, 250 ml śmietany kremówki
Żółtka utrzyj z cukrem. Zagotuj mleko. Wlewaj mleko małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrząca wodą. Cały czas ubijaj. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i dalej ucieraj, aż do ostygnięcia. Ubij śmietanę i wymieszaj z żółtkami. Przełóż lody do naczynia i wstaw do zamrażarki. Podczas procesu zamrażania mieszaj lody kilkakrotnie, zwłaszcza w początkowej fazie, gdy przy ściankach tworzy się twarda warstwa; później pozostaw je do stwardnienia."
Bo rozmawiamy, rzecz jasna o "zimnych lodach"
AdArk, Twój przepis można zmodyfikować i zrobić z tego 'ciepłe lody'.
Żółtka utrzyj z cukrem (...) mleko. (...) Cały czas ubijaj. Gdy masa zgęstnieje, (...) dalej ucieraj, (...) Ubij śmietanę i wymieszaj z żółtkami. (...) Podczas procesu (...) mieszaj lody kilkakrotnie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
AdArk, Twój przepis można zmodyfikować i zrobić z tego 'ciepłe lody'.
Żółtka utrzyj z cukrem (...) mleko. (...) Cały czas ubijaj. Gdy masa zgęstnieje, (...) dalej ucieraj, (...) Ubij śmietanę i wymieszaj z żółtkami. (...) Podczas procesu (...) mieszaj lody kilkakrotnie;)
też widziałem w tym przepisie "drugą recepturę". Więc do wyboru: zimne lub gorące
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum