Podoba mi się twoja dociekliwość to dobry znak,że możesz śledzić swoją chorobę a to jest konieczne. Trudno jednak czytać na wątrobie z jednego zdania USG. Brak określeń guza, może on być izo-, hipo lub hiperechogeniczny. Jest określenie niejednorodny z tego można delikatnie wnioskować, że coś w nim zaszło lub zachodzi np zmiany krwotoczne,martwica.? Słabo odgraniczona na logikę podobna do reszty wątroby. Podejrzewam, że było to USG bez środka cieniującego a to jeszcze bardziej obniża skuteczność rozpoznania na hcc. Statystyczne dolne granice skuteczności w tym raku Usg to 10%, dokładniejsza TK -50% ,a najdokładniejszy rezonans magnetyczny MRI to już granice ponad 90%
Ogólnie całość działań mam niby zaplanowane.Za półtora tygodnia mam wyznaczone MRI plus wtedy mam zrobić markery i inne badania krwi.Niespokojna jestem tylko bo pani któóra robiła USG zamieściła lakoniczny opis -że guzek słabo odgraniczony ale doczepiła też zdjęcia na których wydaje mi się, że widać wokół tego czegoś ciemną obwódkę.A wiem, że halo to czasem niezbyt dobry objaw.Ale czy to jest faktycznie halo i czemu tego nie opisała...?Może ja sie po prostu nie znam i widzę coś czego nie ma.Zwariuję chyba i już
Widzę, że wcześniej pisałaś o Koperniku. Tak to straszny ,,moloch" szpitalny, ale jeżeli chodzi o onkologię to są naprawdę najlepsi w Łodzi. Więc ja bym się zdecydowała na diagnostykę w Koperniku. Na razie nie ma jeszcze powodu, abyś się tak stresowała. Zmiana nie musi być rakowa. Trzymamy kciuki, aby diagnoza była pomyślna!
_________________ Mamuś- rak przewodów żółciowych, trzy tygodnie walki od diagnozy
Mamuś- kocham Cię
To MRI mam miec wlasnie tam, a potem chca robic biopsje gruboiglowa jesli wyklucza atypowego naczyniaka.Ja w ogole jestem typem mocno przezywajacym i chcacym wiedziec wszystko na JUZ:)
.jesli guzek jest slabo odgraniczony -tak jak w opisie usg to jednoczesnie moze miec obwodke halo??
Guzek jest opisany jako odgraniczony ale nikt Ci nie zaznaczył, że ma otoczkę "halo"
milvunia napisał/a:
ale doczepiła też zdjęcia na których wydaje mi się, że widać wokół tego czegoś ciemną obwódkę.
Interpretować zdjęcia powinni fachowcy, my tego nie robimy i proszę żebyś sama też tego nie robiła bo możesz źle interpretować a to co Ty widzisz może świadczyć właśnie o tym, że guzek jest odgraniczony a nie, że jest to otoczka.
Musisz mimo ogromnego stresu uzbroić się w cierpliwość bo tylko dokładniejsze badanie może coś więcej powiedzieć, usg do takich zmian jest nieprecyzyjne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum