Upowietrznienie tkanki płucnej obu płuc symetryczne.
Miąższ płucny o prawidłowym rysunku naczyniowo-oskrzelowym.
Nie uwidoczniono zmian patologicznych w obrębie tkanki płucnej.
Widoczne jedynie pojedyncze,pasmowate,włókniste zagęszczenia nadprzeponowe w segmencie 5 i 8 po stronie lewej oraz w segmencie 5 po stronie prawej.
Nie stwierdza sie patologicznych zmian opłucnowych.
Czesc wstepujaca łuku aorty o szerokosci do 27mm,luk aorty o szerokosci do 22mm,czesc zstepujaca łuku o szerokosci do 19mm,natomast dolna czesc aorty piersiowej o srednicy do 18mm.Zarys scian oraz wysycenie aorty piersiowej prawidłwe,obraz naczyn odchodzacych od łuku aorty rowniez prawidłowy.
W obrebie srodpiersia i wnek płucnych nie uwidoczniono powiekszonych wezłów chłonnych.
Uwidocznienie w badaniu narzady nadbrzusza bez uchwytnych zmian patologicznych.
Drobne zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa piersiowego.
Poza tym widoczny układ kostny innych zmian nie wykazuje.
Tarczyca niepowiekszona o jednorodnej gestosci,ulega prawidlowemu wzmocnieniu pokontrastowemu.Dosc liczne węzły chłonne szyi obustronnie w okolicy duzych naczyn oraz pod mięśniami mostkowo-obojczyko-sutkowymi(najwiekszy w osi długiej do 15mm,w soi krotkiej do 9mm),na poziomie kątów zuchwy.
Obraz slinianek przyusznych i podzuchwowych prawidłowy.
Tkanki miekkie szyi bez zmian patologicznych.
Obraz i wzocnienie naczyn szyjnych prawidłowe.
Znacznie.okrezne pogrubienie błony sluzowej objete zakresem badania dolnej sciany zatoki szczekowej lewej(grubosc błony sluzowej do 10mm) z nieregularna,osteosklerotyczna przebudową jej scian.
Odcinkowe przerwanie ciagłosci przysrodkowej sciany lewej zatoki szczekowej ,zmniejszenie objetosci zatoki-obraz zatoki nejednoznaczny.
Pogrubienie błony sluzowej małzowiny nosowej dolnej po stronie lewej.
Poza tym widoczne czesci kostne podstwy czaszki oraz kregosłupa szyjnego bez innych zmian.
prosze o wnioski -bo ja juz nie wiem czy mam zmenic onkologa na jakiegos dobrego laryngologa?
Madzial77, dobra wiadomość, że TK nie ujawniło powiększonych węzłów chłonnych w klatce piersiowej.
Pokazało natomiast co już wiedzieliśmy, czyli liczne węzły chłonne szyi.
Oprócz tego,
Madzial77 napisał/a:
Znacznie.okrezne pogrubienie błony sluzowej objete zakresem badania dolnej sciany zatoki szczekowej lewej(grubosc błony sluzowej do 10mm) z nieregularna,osteosklerotyczna przebudową jej scian.
Odcinkowe przerwanie ciagłosci przysrodkowej sciany lewej zatoki szczekowej ,zmniejszenie objetosci zatoki-obraz zatoki nejednoznaczny.
Pogrubienie błony sluzowej małzowiny nosowej dolnej po stronie lewej.
Z tym problemem do laryngologa musisz się wybrać. Błona śluzowa jest dość wyraźnie pogrubiona. Byc może jest to efekt przewlekłego stanu zapalnego.
Madzial77 napisał/a:
prosze o wnioski -bo ja juz nie wiem czy mam zmenic onkologa na jakiegos dobrego laryngologa?
Zdecydowanie nie zmieniać onkologa na laryngologa. Laryngolog swoją drogą, onkolog swoją.
Tomografia pokazała jedynie, że nie masz podejrzanych węzłów chłonnych ani w klatce piersiowej ani jamie brzusznej.
Natomiast nadal trzeba wyjaśnić skąd u Ciebie powiększone węzły chłonne i myślę, że w tym celu najbardziej właściwym postępowaniem będzie pobranie węzła do badania histopatologicznego.
pozdrawiam ciepło i daj znać koniecznie po wizycie u lekarza
Zuza dziekuje za odpowiedz .
Jutro załatwiam laryngologia -mam jeszcze pytanie czy ewentualne leczenie antybiotykami lub innymi lekami moze miec wpływ na wynik badania histopatologicznego?
Jestem juz po wizycie u laryngologa -pani doktor przepisała mi spray do nosa FLIXONASE I dała skierowanie na Tomografię komputerową.Badanie mam zrobic w Chorzowie bo tam ma podpisana umowe i tu myslałam ze jej powyrywam włosy z tej małej ciasnej główki-na tk w Chorzowie są zapisy na styczeń a tam gdzie robiłam ostatnio czeka sie tydzien ale bede musiała zrobic prywatnie i gdzie tu "logika"?
Powiedziała ,ze zatoki nijak sie mają do moich węzłów i onkolog to teraz moj lekarz pierwszego kontaktu .
czyli w sumie to nadal nic nie wiadomo.
a teraz tomografia glowy ?
ja juz po operacji, na razie ciezko mi pisac lewa reką. ale prawa jest uratowana.
tyle ze czeka mnie radioterapia i prawdopodobnie chemia
Madzial77, przykro mi, że będziesz musiała tyle czekać, w Krakowie nie jest lepiej z terminami. Ale tak czy siak, zadzwoń i zapytaj jakie są terminy, być może coś się trafi wcześniej.
Zuza ja jestem z Katowic i prawde powiedziawszy olałam panią doktor i zarejestrowałam sie na 28.10 tam gdzie byłam wczesniej i wcale nie musze płacic.
[ Dodano: 2010-10-14, 09:21 ]
Wrrrrrrrrrrrrrr -ostatnio pani doktor była na sympozjum ,teraz jej nie będzie bo ma chore dziecko ,juz sama nie wiem co robic -czy wyciagac badania i udac sie do kogos innego czy spokojnie czekac ?
[ Dodano: 2010-10-14, 09:51 ]
Zuza mam mozliwosc zarejestrowania sie na czwartek 21.10.2010 w Katowicach u doktor Trybus radio-chemioterapeuta ale nie wiem co robić czy zmienic lekarza czy poprostu tylko isc na dodatkowa konsultacje ?
[ Dodano: 2010-10-14, 11:38 ]
Typowo w celach informacyjnych podaje namiary na poradnie w ktorych mozna bardzo szybko załatwic badania i wizyty:
Plan taki:Lekarza nie zmieniam ale w poniedziałek odbieram ksero wyników i jade na konsultacje do innego lekarza oraz mam juz umowioną wizyte u chirurga onkologa ,ktory chce zobaczyc moje wyniki i umawiamy sie na pobranie.Mam dosyć czekania .pozdrawiam serdecznie
Madzial
a nie mialas wczesniej usuwanego zęba lub leczonego kanałowo ?
czasem korzenie wchodzą do zatoki. może jakiś stan zapalny się wdał
i czy miałaś robione badania krwi na cukier ? przy cukrzycy też jest świąd skóry
pozdro
Zęba nie usuwałam ale faktycznie leczyłam kanałowo przez 6 miesiecy jedynke dolną lewą.Leczenie zakończyłam w marcu i do tej pory naszczęscie jest ok .Cukier robie czesto u mamy ,poniewaz ona choruje na cukrzyce ostatnio miałam 107.
Doris a jak łapka i samopoczucie (dam ci moj numer gg jak cos to pisz )-7968028 duzo odpoczywaj
GFR 81,560 ML/MIN/1,7 niewielki spadek gfr
kwas moczowy 239 <340
fosfataza alkaliczna 44 35-104
ldh 282 240-480
[ Dodano: 2010-10-18, 17:09 ]
Po dzisiejszych konsultacjach :
Pani doktor węzłów nie czuje,Usg nie zrobi bo nie ma prądu.
Mam iść do pulmonologa sprawdzić czy nie mam początków astmy.
Musze sie umowić na pobranie węzła z moim stałym lekarzem o ile to zaleci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum