Zmiana w tarczycy i powiększony węzeł nadobojczykowy
Witam. Choruję na hashimoto zaniepokoił mnie wynik ostatniego usg w którym stwierdzono powiększony węzeł nadobojczykowy.
Bardzo proszę osoby doświadczone o jakieś informacje.
Czy mam powód do niepokoju? Czy węzeł w tym miejscu zawsze oznacza poważną chorobę?
Dodam,że 7 miesiecy temu zostałam mamą a od jakis 5 żle się czuję. Przepisze wynik, gdyż nie mogę zalączyć. Pozdrawiam
Badanie usg tarczycy
Tarczyca położona prawidłowo symetrycznie o niezbyt równych obrysach. Tchawica nie przemieszczona.
Prawy płat obj. ok. 4,4-4,5ml, lewy 3,7-4,1ml, cieśń grubości 2,2mm
Miąższ gruczołu o wyraźnie obniżonej echogeniczności (porównywalnej do echogeniczności tkanki mięśniowej szyi), niejednorodny - z hipoechogenicznymi mikronodulacjami;
ponadto w lewym płacie hipoechogeniczny nieregularny nieostroodgraniczony od otoczenia obszar wlk. ok. 11x18mm9prawdopodobnie obszar o odmiennym nasileniu stanu zapalnego)
Poziom ukrwienia miąższu nie jest wzmożony.
Na szyi w regionach III i IV nie uwidoczniono powiększonych /nieprawidłowych węzłów chłonnych.
W sąsiedztwie dolnych biegunów obu płatów tarczycy oraz powyżej jej cieśni (regionVI) drobne hipoechogeniczne węzełki chłonne.
Na granicy prawej okolicy nadobojczykowej i regionu IV pojedyńczy hipoechogeniczny węzeł chłonny wlk. ok. 3,2mm x 11,1mm
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Na dzień dzisiejszy dostałam skierowanie na usg brzucha i rtg płuc, do tego morfologia z rozmazem. Doktor sugeruje wycięcie tego węzła, nie wiem jak się do tego odnieść, czy jest potrzeba wycięcia czy może jakaś biopsja?
Nie wiem nawet czy w dobrym dziale piszę, jeżeli nie to proszę o przekierowanie.
Pozdrawiam serdecznie
Doktor sugeruje wycięcie tego węzła, nie wiem jak się do tego odnieść, czy jest potrzeba wycięcia czy może jakaś biopsja?
Jeśli proponuje takie postępowanie i da skierowanie, to moim zdaniem warto to zrobić:
przebadanie histopatologiczne podejrzanego węzła rozwieje wszelkie wątpliwości co do jego charakteru,
a zakładam, że takie są, skoro lekarz proponuje takie rozwiązanie.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum