Witam! Mam prośbę. Chodzi o interpretację wyniku badania cytologicznego biopsji guzka tarczycy:
17 x 9 mm; izo + halo w lewym płacie.
Materiał diagnostyczny: obfity koloid, makrofagi, dość liczne komórki olbrzymie wielojądrowe, płaty i grupy normotypowych tereocytów. Poza tym w preparacie obecne nieliczne płaty i wielopoziomowe struktury powiększonych tereocytów, o uciskających się jądrach i wyglądzie "matowego szkła". Pojedyncze jądra zawierają sfałdowania błony jądrowej.
Czy jest to obraz świadczący o nowotworze złośliwym? Proszę o odpowiedż i pozdrawiam.
Witaj Wit.Por,
wynik biopsji nie dostarcza jednoznacznej informacji o tym, że guzek jest złośliwy.
Jest to jednakże wynik jedynie badania cytologicznego - może zatem być fałszywie ujemny (a w typie pęcherzykowatym raka tarczycy badanie cytologiczne w ogóle nie pozwala na postawienie diagnozy).
W tej sytuacji zapewne zostanie zalecona baczna obserwacja guzka (USG co 3 miesiące) lub zabieg (by móc dokonać badania histopatologicznego zmiany).
Czy w USG widoczny był tylko jeden guzek czy było ich więcej?
Bardzo dziękuję za analizę wyników badania cytologicznego. W trakcie badania USG stwierdzono u mnie obecność dwóch guzków tarczycy: jednego w lewym płacie o rozmiarach i charakterystyce materiału diagnostycznego podanego w pierwszym poście oraz drugiego w prawym płacie. Biopsja tego drugiego dała następujące wyniki:
18 x 11 mm: obfity koloid, płaty i grupy tereocytów, obraz odpowiada guzkowi koloidowemu, komórek nowotworu złośliwego nie stwierdzono. Tak się składa, że dzisiaj t.j. 28.09. będę miał wykonaną biopsję kontrolną.
Niezależnie od badania USG miałem wykonane (wcześniej) badanie tomografii komputerowej szyi. Wynik badania TK: tarczyca w całości powiększona, schodząca zamostkowo, zwłaszcza po lewej stronie. Wymiary prawego płata 55x39mm, lewego 47x34mm. Obustronnie w miąższu hipodensyjne, nieco nieregularne obszary, największy o średnicy do 16mm, o dyskretnym wzmocnieniu obwodowym. Na granicy płata prawego i cieścni obrączkowate zwapnienie o średnicy 6mm - zwapniały guzek?.
Jeżeli te informacje mogą być pomocne - będę bardzo zobowiązany. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum