u mojej babci zdiagnozowano białaczkę limfatyczną, chciałem zapytać jakie leki i maści stosować na zmiany skórne, które pojawiły się u babci?
Najbardziej fachowy opis zmian na skórze i w jamie ustnej znaleziony w internecie i pasujący do tego co pojawiło się u babci:
"Typowe wykwity mają postać grudek i guzków o spoistej konsystencji, kopulastym kształcie, dobrze odgraniczonych brzegach, barwy fioletowej lub czerwonobrunatnej. Na ich powierzchni często stwierdza się owrzodzenia, rzadziej pęcherze. W obrębie błony śluzowej jamy ustnej nacieki białaczkowe rosną nad zębami, a nawet mogą pokrywać ich korony. Nierzadko powodują krwawienia z dziąseł i fetor z ust; często wrzodzieją i są bolesne. Czasami dochodzi do wypadania zębów. Także nacieki w obrębie migdałków mogą być bolesne i wywoływać krwawienia."
Niestety hematolog odesłał babcię do dermatologa, który stwierdził tylko, że "to z powodu choroby", dlatego czekamy na wizytę u kolejnego dermatologa, ale w między czasie chciałem zapytać czy są jakieś lekarstwa, które babcia może stosować do momentu wizyty u drugiego dermatologa.
Niestety nie potrafię pomóc.
Czy Babcia przyjmuje leki na stałe? Czy jest to przewlekła czy ostra białaczka limfatyczna?
Gdzie się leczy Babcia?
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
antua92,
Czy Wy jesteście pod opieką hospicjum domowego? Dermatolog niewiele pomoże, takie zmiany leczy się w zależności od ewolucji danego guzka, czyli, mówiąc po ludzku - każdy guzek inaczej. Potrzebny zespół z doświadczeniem, zmiana opatrunków co kilka dni i jednorazowa wizyta u dermatologa nic Wam nie da, bo za kilka dni skóra będzie wyglądała zupełnie inaczej i zalecenia staną się nieaktualne.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum