Brodawkowaty rak urotelialny (high-grade) miedniczki nerk
Witam ,
postaram się jeszcze raz wrzucić te zdjęcia . RTG płuc miałem robione w szpitalu po operacji . W rozpoznaniu jest napisane " zwężenie cewki moczowej " , lekarz mówił że musiał to skorygować.
Mam nadzieję, że w międzyczasie byłeś już u onkologa albo zarejestrowałeś się na taką wizytę w najbliższym czasie.
Z TK wynika, że wszystkie podejrzane zmiany dotyczyły miedniczki nerkowej lewej oraz moczowodu lewego - podczas operacji zostały one w całości usunięte.
Jedyna moja wątpliwość dotyczy opisanej przez radiologa drobnej zmiany na tylnej ścianie pęcherza moczowego - dlatego pytałam kiedy miałeś cystoskopię i co ona pokazała w obrębie pęcherza.
Witam serdecznie ,
jeżeli chodzi o onkologa nie byłem , zgodnie z radą urologa który mnie operował czekam na badanie TK w styczniu . Cytoskopię miałem jakiś czas przed operacją i lekarz nie miał jakiś konkretnych uwag.
Pozdrawiam
Jeżeli cystoskopia była czysta to super. W takim razie czekaj spokojnie, o ile to dla Ciebie w jakimkolwiek stopniu możliwe, na kontrolną TK.
A jak w ogóle się czujesz po operacji? Mam nadzieję, że ból pooperacyjny nie trwał zbyt długo i ruszasz się, żeby zminimalizować powstawanie zrostów pooperacyjnych.
Pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie.
Czekam spokojnie , teoretycznie raka nie mam !? , to skąd mogą być ewentualne przeżuty ? Czuję się bardzo dobrze jak przed operacją ,dzięki że pytasz, po prostu żyję dalej jak gdyby nigdy nic .
Pozdrawiam serdecznie ,
Niepokojący dla radiologa jest jednak, tak jak poprzednio, obraz tylnej ściany pęcherza moczowego. Już pytałam o cystoskopię - rozumiem, że sformułowanie
andrzejf13 napisał/a:
Cytoskopię miałem jakiś czas przed operacją i lekarz nie miał jakiś konkretnych uwag.
oznacza, że wycinki nie były wówczas pobierane do badania?
Mam nadzieję, że teraz Twój lekarz zadecyduje o TURbt i wycinki z tego niejednoznacznego obszaru w pęcherzu zostaną przebadane pod mikroskopem. Kiedy wizyta u lekarza?
Atypia - coś odbiegającego od normy. W tym przypadku chodzi o to, że nie zaobserwowano w pobranym materiale ewidentnie podejrzanych komórek. Te które są, opisano jako uszkodzone termicznie - to skutek elektroresekcji.
Dodatkowo jest też informacja o rozroście prostaty, to częste schorzenie ( łagodne). Zakładam, że wynik omówisz ze swoim urologiem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum