12/10/ byłem na kontrolnym badaniu ( TK ) , dokładnego opisu jeszcze nie mam ale dostałem nagranie , lekarz który mnie operował powiedział że żadnych istotnych zmian nie widzi . Jak dostanę opis to postaram się wysłać , na razie Pozdrawiam serdecznie
MR to rezonans magnetyczny. Inna metoda obrazowania, często właśnie wykonywana jako dopełnienie/doprecyzowanie takich badań jak tomografia, usg czy nawet PET.
Ponieważ w aktualnej tomografii obraz pęcherza moczowego różni się trochę od poprzedniego to radiolog sugeruje wykonanie MR - to dobry pomysł, generalnie do badania narządów miednicy mniejszej rezonans jest bardzo ok.
Niektóre zmiany w pęcherzu były już wcześniej opisywane i obecnie są stabilne, podobnie część zmian( torbiele) w wątrobie.
Niemniej nowe pogrubienia i wzmocnienia kontrastowe w pęcherzu wymagają wg radiologa doprecyzowania.
Czy tę tomografię opisał/a inny, nowy radiolog czy to ta sama osoba co zawsze? Tak z ciekawości tylko pytam.
Sam pęcherz można co prawda sprawdzić po prostu poprzez cystoskopię, ale jeśli radiolog uważa, że faktycznie obraz wątroby także wymaga dalszej diagnostyki to faktycznie rezonans jest sensowny, żeby za jednym zamachem wykonać MR jamy brzusznej i miednicy.
Tylko, że Ty masz wszczepiony kardiowerter więc obawiam się, że rezonans nie będzie mógł być wykonany. Chyba, że inaczej stwierdzi technik radiolog.
Kiedy idziesz z tym opisem na konsultację do lekarza?
Rozumiem, że tym lekarzem prowadzącym nadal jest urolog? Nie zdecydowałeś się na wizytę u onkologa?
Do lekarza pójdę w przyszłym tygodniu ,tak lekarz prowadzący to urolog. Szczerze mówiąc oglądał on płytkę z badania i powiedział że istotnych zmian nie widzi ,nawet nie mówił żebym przychodził tylko dostarczył opis. Opisuje ta sama pani doktor . Jak będę więcej wiedział napiszę , dzięki za odpowiedz , pozdrawiam .
Witam serdecznie , byłem u lekarza zadecydował że trzeba zajrzeć do pęcherza i pobrać wycinek , skierowanie mam czekam tylko na ustalenie terminu . Jak tylko będę miał cokolwiek natychmiast napiszę ,pozdrawiam serdecznie i Zdrowych i pogodnych Świąt życzę .
Właśnie wróciłem ze szpitala , wycinek został pobrany ,wynik z około 2 tyg. , lekarz który robił zabieg powiedział że ta zmiana nie ma cech brodawczaka ale dokładnie będzie wiadomo jak będzie wynik .
Mam takie pytanie kardiolog przepisał mi lek Jardiance , lekarz ten był w zastępstwie mojej lekarz prowadzoncej , nie bardzo wytłumaczył mi skutków ubocznych a ja mam jednak problemy z pęcherzem ,przy tym lekarstwie jest zwiększone wydalanie cukru co zwiększa możliwość zakażenia dróg moczowych i u mnie nerki tak jak np. teraz na ponad 2 tygodnie musiał bym przerwać branie leku . Co myślisz na ten temat, do kardiologa idę dopiero w marcu . Pozdrawiam
Nie jestem lekarzem i nie umiem Ci jednoznacznie doradzić w kwestii kardiologicznej. Jak rozumiem, nowy lek jest wprowadzony z powodu niewydolności serca. Kardiolog wie o Twojej sytuacji? O tylko jednej nerce? Tylko lekarz może zadecydować o odstawieniu leku - ja nie mam pojęcia na ile Jardiance jest teraz absolutnie niezbędny dla Ciebie.
Czy jesteś pewien, że masz teraz zakażenie dróg moczowych? Czujesz typowe objawy czy zrobiłeś może podstawowe badanie moczu? Na pewno musisz odpowiednio dużo pić, żeby uzupełniać płyny tracone na skutek zażywania Jardiance. I przy okazji będzie to też wpływało na rozcieńczenie glukozy w moczu plus wypłukiwało część bakterii.
Jeżeli masz wątpliwości co do Jardiance to spróbuj jednak wcisnąć się na szybką konsultację do kardiologa - w końcu takie skutki uboczne jak infekcja urologiczna to bardzo poważna sprawa w Twoim przypadku, masz zdecydowanie prawo do dodatkowych informacji od kardiologa.
A swoją drogą zrób to badanie moczu, żeby wiedzieć jak wygląda sytuacja. I nawadniaj się!
Witam byłem w szpitalu ,czekam na wyniki . Lekarz ten co robił zabieg " wykonano elektroresekcję drobnej zmiany nie typowej nie typowej dla brodawczaka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum