Witam,
Jeszcze raz ponawiam prośbę ... to dla mnie ważne . Kazda najmniejsza informacja, najmniejsza podpowiedź jest dla mnie ważna.
Po odbiorze wyników i prozycji leczenia moge nie być w stanie podejmowac racjonalnych decyzji ...
Może moderatorzy coś podpowiedzą?
Nam po każdej operacji radzono aby wybrać radioterapię,bo nie wyniszcza tak organizmu jak chemia,lecz nie wiem czy tak jest w istocie.Lecz musisz wiedzieć,że radioterapia zabezpiecza tylko miejsce po usuniętym czerniaku natomiast nie działa na mikro przerzuty.
Witam , odebrałam wynik histopatologiczny. Wszystkie węzły zajęte..
Nurtuje mnie jednak fakt, że miałam jeszcze 7 węzłów pachwinowych ...
Nie rozumiem tego, bo w maju w mojej miejscowości
miałam limfadenektomię pachwinową i zapewniano mnie , że wszystkie
zostały usunięte. Przerzut był w 1 węźle , bez naciekania otaczającej tkanki tłuszczowej. Mówiono mi - choroba się zatrzymała...
Przecież węzły nie odrastają... Nie mogę się z tym pogodzić!!!
Nie pomogę Ci, ale wygląda to tak jak u Basi. Pomyłka ewidentna. Współczuję Ci. zastanawiam się czy nie było u Ciebie pomyłki w h-p. Przecież do 0,75 nie bada się wartownika. Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam kciuki za dalsze leczenie.
ali210 nierozumiem … pomyłka w czym ? Mi to wygląda na niepełną limfadenektomię.
Nie miałam oznaczonego wartownika, nie miałam tez poszerzanych marginesów.
Sięgnęłam po wynik z 2008r. Wygląda na to , że nawet zawyżyłam…
Wynik : Clark II , Breslov 0,6
Zmiana w obrębie zdrowej tkanki, najwęższy margines 1 mm . Wynik był konsultowany
Wynik był wysyłany do Łodzi na konsultację .
Myślę,że ali0210 żle poprostu Cię zrozumiała.Stwierdzając,że przy twoim Breslowie nie powinni robić biopsji wartownika ,której ty nie mialas ,ale pewnie nie doczytala.Choć dziś bierze sie także pod uwagę indeks mitotyczny w cienkich czerniakach poniżej 0,75.No ale to mało ważne ,bo w tamtym czasie i tak indeksu nie oznaczano.Faktycznie skoro mialaś wycinane wszystkie węzły to to już jest dziwne skąd one się pojawiły.A co na to profesor?
Nic nie mówił, ja natomiast dopiero dzisiaj wczytałam się dokładnie ... Teraz mam zrobić Tk jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej . Mam dwie opcje : państwowo , ale zrobią dwa oddzielne badania tzn. klatka oraz miednica i jama b. lub prywatnie robią za jednym razem. I tez nie wiem co robić ... Wiem , że TK jest mocno szkodliwy a ja miałam w tym roku już dwa razy.
Przepraszam,
dziewczyny mają rację. Miałam na myśli, że to błąd lekarski-niewycięte wszystkie węzły chłonne oraz to, że przy tak małym nacieku nawrót choroby. Myślałam, że do 1 mm to w miarę ok. Poprostu się przeraziłam i pisałam chaotycznie. Dlaczego nie miałaś poszerzanego marginesu? (czy znowu coś pomyliłam).
Jestem przerażona i nie potrafię się skupic. Przepraszam jeszcze raz.
Myślę,że i tak badanie musisz zrobić z kontrastem dla pewniejszego wyniku,jeśli stać cię na prywatne to możesz zrobić.Ja w 2012 miałam robionego PETa,3 razy TK i kilka RTG.Choroba niestety musi być w jakiś sposób kontrolowana.Decyzja należy do Ciebie.
Dziewczyny powiedzcie mi ,gdzie dokładnie sprawdzac wezły pachwinowe?W samych pachwinach czy obok blizny po wartowniku.Ja w pachwinie mam kilka kuleczek pewnie to własnie węzły ,ale w usg mam napisane ,że nie powiększone.
Nie znam się na tyle, ale to chyba podstawa-poszerzenie marginesu.
Ja miałam w ciągu 1 tygodnia od odebrania wyniku. W tym tygodniu byłam u dermatolog i przygladała się bliźnie i zastanawiała się, czy nie zamało dociete.
ja też myślałam że naciek poniżej <1 mm jest w miarę bezpieczny - ale niestety u mnie już wartrownik miał mikroprzerzut. Taki ten GAD wredny Mam też podobne obawy co do ilości węzłow chłonnych - niby wszystko wycieli ale było ich tylko 9????? a inni mają po 30. U mnie ponad rok od wycięciu węzów i na razie jest ok - mam nadzieję , że i u Ciebie i u mnie ścierwo wycieli i więcej nie powróci. Musimy być dobrej myśli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum