Witam chciałbym zapytać jak uważacie postępowanie leczenia , oraz czy jest możliwość całkowitego wyleczenia tej choroby , oraz jakie mogą być następne zabiegi po zakończeniu chemioterapi , operacja ? czy jakaś radioterapia ?
Przebieg choroby :
8 .Sierpień 2015
Znaleziono u mnie guza śródpiersia górnym lewym o wymiarach 14,6 cm x 9,9 cm
12.sierpień 2015
Zrobiono punkcję lewej jamy opłucnowej ściągnięto około 1,5 litra płynu
13.Sierpnia 2015 r
zrobiono biopsję , pobrano próbki guza do badań
Wynik :
Tumoe germinalis compositus :
praecipue yolk sac tumor et seminoma focalis.
Guz rozfragmentowany z rozległą martwicą
Rozpoznanie patomorfologiczne : Intra
guz mezenchymalny.
Ostateczne rozpoznanie z boczków parafinowanych
Rozpoznanie patomorfologiczne :Pointrowe
Mixed germinal tumor:
yolk sac tumor et focal seminoma
Guz rozfragmentowany z rozległą martwicą do 60 % badanych tkanek
Po tych badaniach stwierdzono ze to :
Rozpoznanie Kliniczne:
C38.3 -Nowotwór złosliwy Serca ,Śródpiersia i opłucnej-Sródpiersie cześć nie określona
Zaplanowano leczenie Onkologiczne -chemioterapię schematem VIP 5 dniowe pobyty w szpitalu
Dzień przed rozpoczęciem chemioterapi zrobiono mi tomograf komputerowy
z czego wyszło że guz się po biopsji lekko powiekszył 167x99mm
Maklery nowotworowe które mi robiono to Afp oraz B-Hcg wyniki zrobione przed rozpoczęciem chemioterapi
Afp : 15947,00 (0.00-5.80)
B-HCG :1,330 (0.000-2.000)
Po 1 chemioterapii , Wynik AFP Spadł do 2637,00 , B-hcg 0,424
Po 2 Chemioterapii ,Wynik Afp Spadł do 200,90 B-hcg nie zrobiono
Po 3 Chemioterapii zrobiono mi Tomograf komputerowy Afp Spadł do 38,35 B-hcg 0.100
Wynik tomografu :
Guz zarodkowy srodpiersia badanie kontrolne po 3 cyklach chemioterapi,Obecnie w odrebie płata górnego lewego wnikający do śródpiersia płuca obszar niskodenysyjny ze słabym wzmocnieniem po CM wielkościowo około 68x31x78 mm znaczna regresja.Regresja obszaru płynowego u podstawy płuca lewego .Poza tym płuca bez zmian ogniskowych.W sródpiersiu powiekszonych ww.chłonnych nie wykazano.Kości w badanych zakresie bez cech meta .
Aktualnie zakończyłem 4 chemioterapie i czekają mnie jeszcze 2 po 6 cyklach mam mieć znów tomograf komputerowy i wtedy albo operacje albo nie wiem co dalej co sądzicie o mojej chorobie czekam na odpowiedzi pozdrawiam
Szczegółowy opis historii choroby znajduje się w poście #37.