Czekając na wynik Pet tak się zastanawiam czy skoro wyniki TK były dobre to szana że pet będzie dobry jest większą? bardzo się boję i denerwuję
[ Dodano: 2012-11-07, 12:35 ]
Tato odebrał wyniki i pojechał prosto do CO. P. radiolog mówi że nie ma komórek nowotworowych, wynik PET jest bardzo korzystny. Zastosują jednak 20 naświetlań węzłów chłonnych. Czy to dobra decyzja?? Jak to jest z tymi naświetlaniami? Skoro naswietlane będą węzły chłonne to czy tato będzie miał problemy z przełykaniem?? itp.
Skoro naswietlane będą węzły chłonne to czy tato będzie miał problemy z przełykaniem?? itp.
Które węzły chłonne? jakie jest pole naświetlania. Pole naświetlania Tata będzie miał zaznaczone. I jeśli w polu naświetlania będzie np. przełyk, gardło itp., to Tata może mieć problemy z przełykaniem.
Bardzo mnie cieszy dobry wynik PET Twojego Taty.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Wiem tylko że węzły szyjne. Tyle dowiedziałam sie przez telefon. Tato czeka w kolejce po termin na radio. Lekarka mówiła że stosują tą radioterapię jako leczenie konsolidujące (czy jakos tak). Konsultowała się nawet z drugą radiolog bo sie wahała:czy dawać naświetlania czy nie. Uznała jednak że tato jest młody i że nie zaszkodzi a może pomóc i wydłużyć czas remisji.
[ Dodano: 2012-11-07, 13:02 ]
Najgorsze jest to że termin na koniec marca. Masakra, czy mozna czekać tak długo?
[ Dodano: 2012-11-07, 13:30 ]
Bedzie miał naświtlane zatoki i węzły chłonne szyjne
[ Dodano: 2012-11-07, 21:13 ]
Zamieszczam wynik PET:
Procedura: podano dożylnie 287MBq 18F-FDG. Poziom glukozy we krwi przy podaniu radioznacznika wynosił 104mg/dl. Akwizycję wykonano 61min od podania radioznacznika. Obrazowanie od podstawy oczodołów do połowy ud przeprowadzone za pomocą aparatu PET-CT Discovery 690, rekonstrukcja Sharp IR, metoda akwizycji TOF. Badanie przeprowadzone bez zastosowania dożylnych środków kontrastowych.
Głowa i szyja: Ognisk patologicznie podwyzszonego metabolizmu FDG typowego dla procesu rozrostowego nie uwidoczniono. Widoczne pojedyncze węzły chłonne szyjne głębokie górne, obustronnie o wym. do ok. 15x10mm (po stronie lewej), z metabolizmem FDG (SUV max 2,6)- na poziomie znacznika w MBPS. W TK poj. niepowiększone węzły chł. podżuchwowe, bez pobudzenia metabolicznego.
Klatka piersiowa: Ognisk patologicznie podwyzszonego metabolizmu FDG typowego dla procesu rozrostowego w zakresie płuc i struktur śródpiersia nie uwidoczniono. W seg. 9 i 10 obu płuc, podopłucnowo (szczególnie po stronie prawej) widoczne pasmowate zagęszczenia miąższu płucnego z nieznacznym, rozlanym pobudzeniem metabolicznym (SUV max 3,6)- zmiany pozapalne? - do oceny klinicznej.
Jama brzuszna i miednica: Ognisk patologicznie podwyzszonego metabolizmu FDG typowego dla procesu rozrostowego nie uwidoczniono. Fizjologiczne wydalanie glukozy przez nerki i pęcherz moczowy. W TK w nerce lewej drobne uwapnione złogi. Zewnątrznerkowa miedniczka nerki lewej.
Układ mięśniowo szkieletowy: Ognisk patologicznie podwyzszonego metabolizmu FDG typowego dla procesu rozrostowego nie uwidoczniono. Widoczne nieznaczne rozlane pobudzenie metaboliczne ukł. kostnego, nie można wykluczyć związku z chemioterapią.
Wnioski: pobudzenie metaboliczne opisywanych węzłow chłonnych szyjnych głębokich górnych na poziomie aktywności znacznika w MBPS.
Poziom referencyjny: łuk aorty (MBPS) SUV max 2,6
wątroba SUV max 3,6
Tak jak powiedział radiolog, wynik PET jest bardzo dobry, nie ma aktualnie aktywnego chłoniaka u taty, więc chcą tę dobra tendencję jeszcze podtrzymać radioterapią.
Witam! Kolejny raz potrzebuję Waszej porady. Tato jest po 4 naświetlaniach. Od kilku dni narzeka na drętwienie nóg i lekki ból w pachwinie. Czy to może być od chemii?? Co z tym bolem w pachwinie począć? poradźcie coś, bardzo się martwimy
Tato miał dopiero 7 naświetlan i juz ma wielkie problemy z gardłem. nie może jeśc ani pić. gardło wygląda jak poparzone. doradzcie co może stosować? jak mu pomoc?
Ja w trakcie naświetleń nasady języka, czyli okolic krtani i przełyku, na odczyny popromienne otrzymywałem w DCO od pierwszego dnia:
Do płukania jamy ustnej:
Hesco sept - do płukania ust po każdym posiłku
Caphosol - także do płukania ust (płyn w 2-ch fiolkach plastikowy, miesza się przed użyciem i długo płucze się usta). Zakup na własna rękę jest bardzo drogi niestety.
Odczyny popromienne w okolicach dziąseł i na języku smarowałem Elugelem
Dodatkowo dwa razy dziennie inhalacja jamy ustnej.
Odczyny popromienne nie ustępują natychmiast i goja się długo po zakończonym leczeniu ale środki te powodują, że ich uciążliwość jest mniej dolegliwa. Odczyny te są bardzo bolesne i dodatkowo poza uczuciem braku smaku i śliny utrudniają jedzenie. To jednak musi tato zwalczyć, bo najważniejsze jest nie przerywanie naświetleń.
_________________ Przeszłość została napisana, lecz możemy się z niej uczyć i zmieniać przyszłość
Witajcie. Tato zakończył leczenie. lekarze mówią że jest zdrowy i może wrócić do pracy. Jak radzicie sobie ze strachem przed nawrotem choroby? chcemy się cieszyć remisja ale jednak paraliżuje nas strach przed powtórką
Gratulujemy wygranej;)
Na początku trudno cieszyć się remisją, strach będzie...
Z czasem jest trochę mniejszy.
Ale różnie to bywa i czasem trzeba skorzystać z pomocy specjalisty, żeby sobie pomóc....
Co ma być - to będzie. Trzeba się cieszyć tym co jest, i nie pozwalać, by strach i obawy zatruły nam chwilę obecną, bo najważniejsze jest to, że teraz jest dobrze. I trzeba wierzyć, że będzie tak bardzo, bardzo długo.
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Dziękuje Gazdo. Starałam się nie dopuszczać do siebie złych myśli, widać dzisiaj mój gorszy dzień. Codziennie czytam to forum, wielu z Was dziękuje, wielu kibicuje, wszystkich pozdrawiam. Idę u takim razie cieszyć się remisja i wierze że będzie dobrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum