Mama miała robiony TK, ale wyniki przekazali do poradni, tam będą czekać 2 tygodnie do spotkania z lekarzem.
W międzyczasie mamy spotkanie ze specjalistą od leczenia bólu - czy ja mam jakąkolwiek prawną możliwość uzyskania tego wyniku - bo akurat dla tego drętwienia i dalszego leczenia w tym zakresie, ma istotne znaczenie, czy w TK nie widać nigdzie guzów w kręgosłupie lub uciskających ten kręgosłup.
Co jeśli tego wyniku nie wydadzą?
Pan doktor nie wyklucza niczego - mówi, że to mogą być meta, że może być następstwo po chemii, no iże od ZŻGG mogą by problemy z krążeniem, napiszcie, czy Wasi bliscy też tak mają/ mieli ;(
Każdy wynik można odebrać jeżeli od samego początku widać że nie wyjdziesz bez niego. Siostra przełożona, kierownik przychodni, szpitala, zawsze jakiś lekarz jest. Najważniejsze, żeby wyglądać na zdeterminowaną, a nie taką która spokojnie pójdzie do domu. Chory do wyniku ma prawo, kazać mu czekać tygodniami to tortura.
Funia,
tak wygladała choroba mojego TATUSIA. Biegałam od lekarza do lekarza, aby ktoś pomógł - Tatę bardzo męczył kaszel. Doszło do tego, że Tata nie mógł leżeć na plecach, bo brakowało oddechu. Myślałam tak samo jak Ty, że to jeszcze nie pora zgłosić Tatę pod opiekę lekarza z hospicjum. Teraz już wiem, że błędem było moje myślenie ponieważ powinnam przede wszystkim bardziej zwrócić uwagę na to co On czuł i jak czuł. W tym czasie potrzebował tylko tlenu. Tlenoterapie zastosowaliśmy późno i ten fakt męczy mnie, do tej pory, bardzo.
Pamiętam jak jeden z onkologów, po obejrzeniu badań, stwierdził że zrobi wszystko żeby Tata nie umarł na nowotwór płuc, tak też się stało.
Życzę Ci dużo wytrwałości i ciepłych chwil z Mamą.
W podprzeponowej części płuca lewego i górnym polu tego płuca okrągławe ogniska o śr. około 6-8 mm - meta?
Zmiana opisywana przywęnkowo po stronie prawej obecnie około 37 mm (niewielkie zmniejszenie) i pozostałe w ścisłym kontakcie z żyłą główna górną. W otoczeniu tej zmiany obszary o upośledzonej powietrzności.
Zmiana opisywana w szczycie płuca prawego obecnie jest niewidoczna.
w dostępnych badaniem obszarach narządów miąższowych zmian ogniskowych nie stwierdza się.
- że podejrzenie rozsianych przerzutów w lewym płucu - rozumiem,
- nie wiem co do obszary o upośledzonej powietrzności,
- nie wiem czy jest jakakolwiek szansa na stentowanie tej żyły,
Funia, może to być obrzęk limfatyczny, poczytaj tutaj: http://www.forum-onkologi...zenie-vt491.htm, poprostu takie obrzęki przy tej chorobie mogą występować, u nas obejmowały łydki, kostki, pojawiały się i znikały. Nam pomagało trzymanie wyżej nóżek.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Funia, poprostu po ponad roku bycia na Forum, zżyłam się i zawsze wiedziałam, że nikt inny mnie tak nie rozumie jak wszyscy, którzy są w takiej samej sytuacji jak Ja.
Przychodzi wieczór i jak zwykle siadam i czytam.....
Chociaż myślałam, że nie bedę potrafiła, jednak......
Dbaj o Mamusie, życze jeszcze dużo, dużo radosnych dni, bez myślenia o chorobie.....
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
coś było o obrzękach i poziomie kreatyniny.
Czy obrzęki nóg u mamy są wskazaniem do szybkiego badania krwi?
Mamy wizytę u onkologa w piątek. Może jeszcze jutro pojechać do laboratorium?
Z jednej strony ostatnie wyniki mamy sprzed 4 tygodni (z grubsza było ok), z drugiej nie chcę jej nigdzie niepotrzebnie ciągać, narażać na stres i ból.
Dziś nad ranem tata wzywał karetkę, bo ból w tylnej części pleców, nad nerkami był taki, że mama nie była w stanie wstać.
Ratownik medyczny, który przyjechał, powiedział, że trzeba tabletki z morfiną, które mama przyjmuje zastąpić plastrami.
[ Dodano: 2011-05-03, 13:29 ]
Za nami dwa kolejne ataki bólu, mama dostała skierowanie do szpitala od lekarza POZ
zawozimy ją ;(
[ Dodano: 2011-05-03, 18:06 ]
W szpitalu było RTG kręgosłupa i ekg.
Stwierdzili, że nie ma przerzutu do kości więc dali kroplówkę przeciwbólowe i puścili do domu.
Co bedzie rano, pewnie już mozna się spodziewać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum