Prawdopodobnie chcą obniżyć poziom kreatyniny. Jej podwyższony stan to zapewne skutki uboczne chemioterapii. Trzeba poczekać co dadzą te płukania.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Jutro chcą podać dolewkę chemii z vinorelbiny przeraża mnie to przy tym stanie nerek.
[ Dodano: 2016-10-19, 11:36 ]
Kreatynina spadła z 237 na 220. Masakra.
[ Dodano: 2016-10-19, 15:33 ]
Tata dostał dolewkę z Vinorelbiny,która podobno nie jest nefrotoksyczna i wypis do domu.Lekarz wcale nie przejmuje się tą kreatyniną mówi że tak się zdarza i kazał dużo pić.Czy taki poziom kreatyniny to rzeczywiście bagatela przy chemii?
[ Dodano: 2016-10-19, 20:30 ]
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Tato czuje się kiepsko jest słaby i dziwny taki nie mój tato zamyślony i nieobecny.W sobotę zrobiliśmy badania na własną rękę kreatynina spadła do 160 norma lab to 120,mocznik w normie.Nowa chemia dopiero 2.11.
etm35,
Najważniejsze, że spada a słaby tato będzie, choroba swoje robi a chemia dokłada.
Przeczytaj tutaj, może akurat takie żywienie tacie choć trochę obniży kreatyninę
Wyniki w miarę,kreatynina spadła do 120.Tata dostał chemię ale zamiast cysplatyny karboksy.......coś podobno nie nefrotoksyczna.Jutro TK a za tydzień wynik
Po chemii niestety trochę gorzej,ale i tak lepiej niż po cysplatynie. Tacie apetyt dopisuje,ale niepokoi mnie fakt,że po jedzeniu strasznie mu się odbija i chyba czuje dyskomfort,nie wiem czy może to być skutek uboczny chemioterapii?
po jedzeniu strasznie mu się odbija i chyba czuje dyskomfort
Nudności (prowadzące nawet do wymiotów) i odbijania to częste skutki uboczne chemioterapii.
Powodują napewno dyskomfort ale są objawami przejściowymi.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Witam,mamy wynik TK.
"Przywnękowo w obrębie płuca lewego,w segmencie VI, z przejściem w pole segmentu III widoczna jest patologiczna masa,ulegająca miernemu wzmocnieniu kontrastowe,wielkości 54 mm x 50 mm x 62 mm (poprzednio 80x78x50 mm). Naciek obejmuje oskrzele górne,powoduje zwężenie światła oskrzela głównego lewego,widoczny jest w odległości 3.6 cm od Kariny.Zmiana naciekowa przylega do 1/3 obwodu aorty na długości 5 cm.Naciek przylega również odcinkowo do tętnicy płucnej lewej,do jej podziału,otacza tętnice dolnopłatową.W obrębie srodpiersia nie uwidoczniono powiększonym węzłów chłonnych.W porównaniu do badania poprzedniego z dnia 29.07.2016 r. zmniejszenie wielkości nacieku,poprzednio maksymalny wymiar guza w płaszczyźnie poprzecznej do 63 mm.Zmniejszenie węzłów w okienku aortalno płucnym.
Naciek npl wnęki płuca lewego.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy podany wymiar guza to wymiary z naciskiem?Jak rozumieć zdanie o porównaniu do poprzedniego badania?Wynik jest lepszy czy gorszy w porównaniu z poprzednim TK pod kątem operacyjności?
[ Dodano: 2016-11-09, 11:49 ]
Przepraszam miało być naciekiem nie naciskiem.
Hej etm35 wygląda na to że chemia działa. Nastąpiło zmniejszenie guza, nacieku i węzłów. Teraz o dalszym postępowaniu musi zdecydować prowadzący was lekarz. O ile pamiętam była planowana chemia a potem ponowne rozpatrzenie operacji czy nie tak?
O operacyjności decyduje jednak nie tylko obraz zmian ale i kondycja pacjenta.
Teraz do lekarza i czekamy co zadecyduje.
Pozdrawiam serdecznie
Czy ktoś może mi powiedzieć czy podany wymiar guza to wymiary z naciskiem?Jak rozumieć zdanie o porównaniu do poprzedniego badania?Wynik jest lepszy czy gorszy w porównaniu z poprzednim TK pod kątem operacyjności?
Nastąpiła regresja zmian, to dobrze bo jest reakcja na przyjmowaną chemię. Wymiar guza to wymiar samego guza a nacieki to drugi temat.
etm35, nie chcę się mądrzyć ani nie chce zabierać Ci nadziei ale ja nie widzę możliwości operacji. To nie chodzi o tego guza tylko nacieki, które dochodzą bardzo blisko do ważnych arterii.
etm35 napisał/a:
Zmiana naciekowa przylega do 1/3 obwodu aorty na długości 5 cm
etm35 napisał/a:
Naciek przylega również odcinkowo do tętnicy płucnej lewej,do jej podziału,otacza tętnice dolnopłatową.
etm35 napisał/a:
Zmniejszenie węzłów w okienku aortalno płucnym.
ale wciąż są najprawdopodobniej zajęte nowotworowo.
Operacja u taty byłaby zbyt ryzykowna i raczej w tej chwili nie do wykonania. Zobaczymy co na to powie lekarz, Jego zdanie najważniejsze.
Pewnie tato dalej będzie na tej samej chemii skoro przynosi efekty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum