Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam wszystkich na forum. Forum czytam już od dłuższego czasu, teraz postanowiłem się zalogować i poprosić was o pomoc.
A więc, u mojego taty na badaniu rtg wyszło zacienienie o wielkości 45mm x 55mm. Pojechaliśmy do pulmonologa i on w karcie napisał rozpoznanie D38.1 Nowotwór o nieokreślonym charakterze (tchawica, oskrzela i płuca). i Teraz tata ma wezwanie na za 2 tygodnie na badania jakieś. Chciałem się zapytać o jakieś szanse na wyleczenie/operacje i co możecie powiedzieć na temat tego rozpoznania. Bo ja 2 tyg w takiej niepewności nie wytrzymam... Dziękuje za każda odpowiedz
Należy czekać na uściślenie rozpoznania. Te "badania jakieś" to bronchoskopia? TK? MRI? W chwili obecnej nic nie można powiedzieć na temat rokowań, gdyż może to być zmiana łagodna (jak u Miecugowa)...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Chciałem się zapytać o jakieś szanse na wyleczenie/operacje i co możecie powiedzieć na temat tego rozpoznania.
Na ten moment - niestety nic.
Jeśli czytasz Forum od dłuższego czasu, to wiesz, że na podstawie RTG nie da się postawić pewnego rozpoznania, ponieważ jest to badanie zbyt mało dokładne. Oczywiście można wysnuć pewne podejrzenia (co też i tu uczyniono), jednak konieczna jest dalsza diagnostyka.
Czy masz chociaż opis tego RTG i możesz go tu przytoczyć?
Michalszczecin,
Tata ma prawdopodobnie mieć bronchoskopie. Pobranie wycinku do histopatologii i wtedy będzie wiadomo jakiego rodzaju jest to nowotwór. Oraz jakie bedzie dalsze leczenie, postępowanie, na dzień dzisiejszy trudno powiedzieć? Dopiero jak bedą wykonane badania będzie można coś określić.
Pozdrawiam i Trzymam kciuki za Tatę
Tak mam opis RTG : Pola płuc rozedmowo przejaśnione. W górnym polu prawego płuca guzowate zacienienie o wymiarach około 45 x 55 mm. Cień wnęki oraz śródpiersie po lewej stronie poszerzone. Serce rtg bez zmian. i tu pulmonis dex czyli ten guz prawego płuca. Następnie wizyta u pulmunologa i rozpoznanie wstępne to D38.1. Na tej karcie nie ma nic na jakie badania, jest termin przyjęcia za 2 tyg. W wywiadzie jest napisane : Fizykalnie - powiększone węzły chłonne nadobojczykowe po prawej stronie. Nad płucami szmer pęcherzykowy prawidłowy, furczenia zwłąszcza po prawej stronie.
W takim razie teraz konieczne jest wykonanie TK klatki piersiowej i dalej prawdopodobnie bronchoskopii. Jeśli węzły nadobojczykowe są faktycznie powiększone, to niestety nie rokuje to dobrze.
Trzymam kciuki za tate... By nie Diagnozowano DRP Ja w dzień w którym opisales badania taty odebralam wyniki mamy, jutro zaczynamy walke. A wam wszystkiego dobrego...badz przy nim gdy bedzie miał te badania to bardzo pomaga. Pozdrawiam
Miał narazie bronchoskopie, a więc z tego badania zapewne. I mówił mi jeszcze, że go nakłuwali dzisiaj gdzieś w te węzły jakaś igłą czy czymś... i dziś miał tez usg brzucha ale to wyników nie ma jeszcze . TK nie było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum