Witam wszystkich bardzo serdecznie . zwracam się z ogromną prośbą o pomoc .
Moja mama lat 54 od pewnego czasu żle się czuła odczuwała kłucie w klatce piersiowej kaszlała i nadal kaszle codziennie jest palaczką nałogową wypala ok 20-25 papierosów dziennie najgorszej jakości tytoni ( handel na ''lewo '' ) . R
Stycznie do górnego bieguna wnęki lewej cień 7 mm zmiana ogniskowa? . Reszta narządów bez zmian .
Jestem załamana rok 2017 jest dla mnie tragednią .
Czy to jest rak ?
Mama ma jutro wizyte u lekarza ...
Proszę o pomoc nie pozwole jej umrzec
Stycznie do górnego bieguna wnęki lewej cień 7 mm zmiana ogniskowa? . Reszta narządów bez zmian .
Cień na płucach zawsze budzi podejrzenie szczególnie u nałogowych palaczy. Ten stwierdzony u mamy jest mały, poniżej 10 mm - takie zmiany z reguły się obserwuje ale może być też zalecona dalsza diagnostyka szczególnie że istnieją punkty ryzyka (np palenie papierosów). Czy mama ostatnio chorowała- np zapalenie płuc? Jakie badanie tę zmianę wykazało ? RTG czy TK? Dlaczego i jaki lekarz je zlecię? Możesz zamieścić wynik z opisem?
kjd90 napisał/a:
Mama ma jutro wizyte u lekarza ...
U jakiego lekarza mama ma wizytę? U pulmonologa?
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Mama była u zwykłego ogólnego lekarza , kuło ją w klatce piersiowej szybko się męczyła , przy wysiłku fizycznym ma problem z oddychaniem ciężko się jej oddycha , kaszle tłumacząc tym iż papierosy są duszące .Lekarz rodzinny skierował ją na badanie RTG i kazał przyjść razem z wynikiem ( jutro ma tą wizytę ) . Skierował ją również na badania krwi (cholesterol tarczyca ) i ma podwyższony wynik cholesterolu . Mama nie chorowała ostatnio .Nie posiadam wyniku mieszkam za granicami Polski i stąd tez moje obawy ... Nie ma nic gorszego nic odległość w takiej chwili ... Czego sie można spodziewać ? Do jakiego lekarza udać się moze prywatnie bardzo sie boje i serdecznie dziekuje za odpowiedz
Narazie niech mama idzie z wynikiem do lekarza. To już jutro. Jeżeli wynik będzie mu się wydawać podejrzany to skieruje ją na dalsze badania, sądzę że to będzie tomografia - jest dokładniejsza niż prześwietlenie rentgenowskie. Narazie nic nie wiemy poza tym że widać mały cień który może być zmianę zapalną, może odpowiadać powiększonemu węzłowi chłonnnemu, ewentualnie dużemu naczyniu ale może być i czymś poważniejszym dlatego trzeba to sprawdzić.
Trzymaj się. Napisz co powiedział lekarz.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Mama przesłała mi zdjecie opisu :
Stycznie do górnego bieguna wnęki lewej cień 7mm -zmiana ogniskowa? wskazane porównanie ze zdjęciami poprzednimi i ewentualne poszerzenie diagnostyki .Poza tym narządy ktp rtg bez zmian
kjd90,
Poczekaj spokojnie do jutra, co powie lekarz ale jednocześnie nich mama poprosi o skierowanie do pulmonologa, to jest fachowiec od płuc i On najlepiej wszystko wytłumaczy i najprawdopodobniej skieruje na TK, lekarz rodzinny nie da skierowania na NFZ, może dać tylko na badanie prywatne(TK).
Dzien Dobry wszystkim , mama była u lekarza rodzinnego , lekarz powiedział żeby sie nie martwic ze najprawdopodobniej jest to małe zwapnienie , dostała również skierowanie do plumologa
wypala ok 20-25 papierosów dziennie najgorszej jakości tytoni ( handel na ''lewo '' )
kjd90 napisał/a:
Stycznie do górnego bieguna wnęki lewej cień 7mm -zmiana ogniskowa? wskazane porównanie ze zdjęciami poprzednimi i ewentualne poszerzenie diagnostyki .
Bardzo słuszne zalecenie.
kjd90 napisał/a:
najprawdopodobniej jest to małe zwapnienie
Radiolog tego tak nie opisał, nie wiem zatem skąd taki wniosek.
kjd90 napisał/a:
dostała również skierowanie do plumologa
Jeśli otrzymała skierowanie do pulmonologa to jest ok.
To specjalista winien zadecydować czy obserwujemy (RTG) czy pogłębiamy diagnostykę (TK).
Jeśli na poprzednim RTG nie było tej zmiany to powinno się wziąć pod uwagę wykonanie TK. Tym bardziej, że chora jest w grupie podwyższonego ryzyka (rak płuca).
pozdrawiam ciepło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum