Odruchy wymiotne zawsze próbuje się opanować lekami p/wymiotnymi. Ale ok, skoro tak zadecydował to wie co robi.
Tu nie chodzi o to, że 3-5 dni zrobi dramatyczną różnicę i zaważy na leczeniu. Ale pamiętaj, że wraz z dalszymi cyklami ryzyko przesunięcia cyklu z racji niekorzystnych wyników krwi będzie coraz większe, więc jeśli nie trzeba to lepiej nie przesuwać.
witaj
Pewnie tak jest , ze lekarz chce oszczedzic zonie podanie chemii w wigilie, tydzien przerwy to jeszcze nie wielka tragedia
na wyniki krwi mozesz tylko pomodz w strefie hemoglobiny - sok z burakow, suszone bueraki w tabletkach - minimalnie poprawiaja parametry
co do innych - nic nie da sie zrobic , szpik musi sam podjac prace
pozdrawiam i glowa do gory , przed nami cudowne swieta pelne milosci i rodzinnosci i tego sie trzymajmy :-) to dla chorej bardzo wazne by bylo jak zawsze
Możecie zacząć od łagodniejszych leków, dostępnych bez recepty, np. syrop Laktuloza, tabletki z rzewieniem, z korą kruszyny. Jeśli nie będzie poprawy można zastosować Bisacodyl w tabletkach(bez recepty), czopki dostępne są tylko na receptę.
Pamiętać należy, że łatwiej jest leczyć zaparcie zanim się rozwinie, niż leczyć rozwinięte zaparcie.
Kupiłem ten syrop, tylko mam problem, żona zawsze była niejadkiem, ale teraz to jest tragedia mało co je. To dopiero drugi dzień po chemii, a ja nie wiem co robić, jak tłumaczę że trzeba to mówi że ją denerwuje.
Chemioterapia osłabia pacjenta, często też nie chce się jeść. Porozmawiajcie z lekarzem o przepisaniu Megali. Ważne jest aby żona nie traciła dodatkowo sił, spowodowanych spadkiem masy ciała.
Megalia to silny, sterydowy preparat, ze wskazaniami do stosowania: anoreksja, duża utrata wagi w wyniku nowotworu lub AIDS. Nie jestem przekonana, czy tutaj utrata wagi jest tak duża i nie do odrobienia pożywieniem czy "wspomagaczami" (typu Nutridrink, Ensure etc.), żeby od razu walić tak z grubej rury.
Zwłaszcza, że Megalia też może powodować zaparcia.
mój Tata w czasie radioterapii pił sok z zielonych warzyw (kapusta, kalarepa, por, seler naciowy, etc) i była to jedyna zmiana w stosunku do chemioterapii. startował z hemoglobiną około 9 (wiem, że czekali aż parametry się poprawią) i stopniowa, w czasie leczenia, wzrastała. sama lekarka była w szoku. nie stosowaliśmy nic innego.
Moja mama ma zaparcia od lat, ale w czasie chemii nasiliły się. lekarka nie polecała jakichkolwiek ziółek na przeczyszczenie ani mocno działających leków, tylko czopki glicerynowe, laktulozę, siemię lniane. Lekarz z hospicjum zaproponował parafinę do picia do kupienia w aptece - po łyżce na czczo oraz duphalac też w postaci syropu. Zauważyłam też że po avokado mama załatwiała się zawsze
Pozdrawiam.
Megalia to silny, sterydowy preparat, ze wskazaniami do stosowania: anoreksja, duża utrata wagi w wyniku nowotworu lub AIDS. Nie jestem przekonana, czy tutaj utrata wagi jest tak duża i nie do odrobienia pożywieniem czy "wspomagaczami"
Święta prawda.
W przeciwieństwie do lekarza my nie mamy wszystkich wiadomości, nie widzimy pacjenta i nie jesteśmy w stanie określić czy dany lek powinien być już stosowany, czy nie. W związku z powyższym dajemy tylko rady(opierając się na własnych doświadczeniach). Pamiętać jednak należy, aby wszystko konsultować z lekarzem.
Mam jeszcze takie pytanie ,czy u mojej żony jest stadium choroby ograniczona cz rozlegla nie pytałem się lekarza poprostu nie mogłem wyksztusić z siebie słowa,więc prosiłbym o odpowiedz.
[ Dodano: 2013-12-07, 13:57 ]
roblemy z połykaniem,czy to normalne po chemii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum