Bo oznacza to rozsiew wewnątrzklatkowy, rokowanie jest wówczas niekorzystne, a rak zapewne stworzył także przerzuty do węzłów chłonnych bądź naczyń krwionośnych (i w ten sposób doszło do rozsiewu). Mogą to być np. mikroprzerzuty, które nie będą widoczne w badaniu PET czy żadnym innym.
Nie operuje się takich przypadków, ponieważ doświadczenie pokazuje, że takie operacje nie pomagają (ani w kontekście długości ani jakości życia). Skoro jest już rozsiew, to znaczy, że nie da się wyciąć wszystkiego, a wycięcie części raka nie powstrzymuje ani nie spowalnia jego rozwoju.
Chodzi mi głównie o ta tarczycę, czy to podejrzenie też raka? Pytam ponieważ ten guzek moja mama ma od 10 lat i był on wcześniej zdiagnozowany jako nie pamiętam jakiś tam zimny lub ciepły- zasadniczo jako niegroźny na 100%.
Drugie pytanie: czy chemia może cofnąć przerzut do tego węzła na szyi ? Czy ten węzeł może dawać uczucie bólu, na taki skarży się Mama po właśnie jego stronie.
Czy przez ten węzeł może nastąpić np. przerzut do mózgu ?
W PET mowa jest o tym, iż zmianę należy różnicować ze zmienionym przerzutowo węzłem chłonnym, który po prostu w obrazie CT zlewa się z tarczycą i daje wrażenie guza w tarczycy.
Natomiast wymagałoby to wykonania dodatkowych badań, np. USG tarczycy lub biopsji.
jesaj napisał/a:
czy chemia może cofnąć przerzut do tego węzła na szyi ?
Może.
jesaj napisał/a:
Czy ten węzeł może dawać uczucie bólu, na taki skarży się Mama po właśnie jego stronie.
Ale w którym miejscu mama odczuwa ból?
jesaj napisał/a:
Czy przez ten węzeł może nastąpić np. przerzut do mózgu ?
Nie jest to wykluczone, ale też nie jest to tak, że jeśli przerzutu akurat do tego danego węzła by nie było, to przerzuty w 100% nie mogłyby się pojawić. Przerzuty wystąpić mogą zawsze przy diagnozie nowotworu złośliwego.
Czy to jest przyczyną bólu? Rehabilitacją, fizjoterapią.
Aczkolwiek w tej chwili, jeśli ból jest do opanowania zwykłymi środkami p/bólowymi to nie wydaje mi się, by ktoś mamę na powyższe skierował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum