Dziękuję Absenteeism.
Nie rozumiem tylko tego że jeśli zmiany są mniejsze, nie ma przerzutów to dlaczego ten diabelny przełyk się zwęża, przez to cięcie operacyjne? czytałam że to cięcie ma na to wpływ.
Trudne to wszystko jest z jednej strony radość że onkolog.jest ok, a z drugiej krew mnie zalewa przez to jak tata wymiotuje codziennie, i jeść nie może zupełnie jak przed operacją..
Nie mogę zorganizować tego poszerzania, znów czekam na telefon z łodzi już tydzień, a z Tatą coraz gorzej z jedzeniem...
lekarz operujący tatę rok temu miał poszerzać przełyk, ale powiedział że nie ma gastroskopu, sama nie wiem co mamy robić. Mam dzwonić do niego w poniedziałek, czy da się tatę przywieźć.
Tata zjada czasami dopiero późnym popołudniem albo wieczorem i to malutko coś zmiksowane..
Dziś znalazłam w internecie prywatnie lekarza który wykonuje poszerzania, rozmawiałam z nim, ale powiedział że musi tatę zobaczyć, całą dokumentację medyczną i musielibyśnmy czekać na miejsca w szpitalu..
nie wiem co mamy rozbić..
[ Dodano: 2013-01-05, 13:49 ]
przepraszam za błędy.
Ana a może póki co spróbujcie z tym centrum żywieniowym? na pewno wzmocniliby tatę zanim to poszerzenie. chociaż wiem ze tam też długie terminy oczekiwania na przyjecie ale może udałoby się coś przyśpieszyć. a co do kontaktu z lekarzem od operacji to jak to nie ma gastroskopu??? jeśli to jest to miejsce o którym myślę, to w przychodni na pewno robili gastro - chyba ze coś się zmieniło w ostatnim czasie. a może prywatnie do profesora się umówić? chciałabym jakoś pomóc, ale nic więcej mi do głowy nie przychodzi.
Mój mąż od sierpnia choruje na raka przełyku. Operacji nie miał ponieważ jest to guz nieoperacyjny. Założyli mu jejunostomię i dzięki temu jest odżywiany dojelitowo, .Codziennie dostaje 1 woreczek. Jest pod opieką Poradni Żywienia Domowego. Tylko dzięki temu żyje, bo przełyk prawie cały zatkany. Dziwię się dlaczego Twojemu Tacie nie założyli jejunostomii?
Aniu, a co myślisz o wyjeździe do Warszawy i wizycie w COI przy Roentgena? Przecież to jest jakaś patowa sytuacja, Tata nie może tak długo czekać. Takie "jedzenie" to nie tylko nie "napełnianie żołądka", ale także ból - zwracanie jedzenia poważnie wycieńcza.
_________________ Practise random kindness and senseless acts of beauty.
Dobro jest w każdym z nas.
Aniu, i jak tam u Was? 10 mm to dobrze, cieszę się, że Tata wreszcie odczuwa poprawę
U nas Tato ostatnio dzwonił do swojego kolegi z sali, on miał dosyć podobną sytuację do Twojego Taty - zaczęło się pogarszać po roku od operacji, prawie w ogóle nie mógł jeść, do tego miał problemy z wymawianiem. A teraz jest bardzo dobrze, je prawie wszystko, mówi super, czuje się bardzo dobrze. Także trzeba się nie poddawać, jeździć na te poszerzenia w przypadku pogorszenia i patrzeć z nadzieją - wszystko się to bowiem unormuje.
Pozdrawiam
_________________ Practise random kindness and senseless acts of beauty.
Dobro jest w każdym z nas.
U nas pomalutku i bardzo różnie raz lepiej raz trochę gorzej. Jesteśmy po kolejnym poszerzaniu w łodzi.
W czwartek jedziemy na kontrolny tomograf do Gliwic i potem 25 kwietnia po wyniki do naszego onkologa prowadzącego, więc na razie żyjemy tymi terminami i cieszymy się że większych problemów nie ma. Bo z samopoczuciem jest też różnie, raz Tata jest bardziej słaby, a innym razem wszystko jest ok.
Pozdrawiam Was wszystkich, Nail dzięki
Ania
wczoraj odebraliśmy wynik tg klatki piersiowej:
Oto wyniki końcowe opisu:
W porównaniu z badaniami poprzednimi stwierdza się stałą powolną progresję wielkości tego obszaru, obszar ten ulega wzmocnieniu kontrastowemu. Poza tym obraz narządów klatki piersiowej nie zmienił się w porównaniu z badaniem poprzednim.
Onkolog zlecił wykonanie badania PET na który jedziemy jutro. Czy ten wynik TG o czymś świadczy?
ana7 progresja to niestety nic dobrego.
Tak jak pisała wcześniej absenteeism - Regresja = zmniejszanie się zmian. To progresja niestety odwrotność czyli zwiększenie zmian , dlatego pewnie onkolog zlecił kolejne badanie by się upewnić .
Pozdrawiam
_________________ Asia
„Miarą miłości jest miłość bez miary”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum