Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=.
Mój kochany wujek ma 63 lata, który ze mną mieszka, palił dużo nie da się tego ukryć.
3 tygodnie temu ponieważ męczył go kaszel poszedł na prześwietlenie płuc, które wykazało guza wielkości 8,5*7 cm, został zgłoszony do szpitala onkologicznego, gdzie 3 tygodnie czekamy na przyjęcie.
Po tygodniu do prześwietlenia wujek tracił siłę w nogach, nie mógł się na nich utrzymać, po 2 dniach nie mógł już nimi ruszać.
W naszym okolicznym szpitalu zrobiono tomografię odcinka kręgosłupa lędźwiowego, która nic nie wykazało.
Dodam, ze wujka nic nie boli, ma apetyt i stan ogólny jest bardzo dobry.
Wczoraj miał robiony rezonans którego opis teraz przedstawię. który mnie dobił:(
"Guz lewego płuca średnicy <7 cm.
Zmiany o charakterze meta w kośćcu (trzon kręgów, żebra, kości miednicy) oraz w wątrobie.
Guz o nierównych zarysach średnicy ok. 45 mm w przestrzeni zaotrzewnowej poniżej dolnego bieguna lewej nerki - najprawdopodobniej także meta.
W obrębie stożka rdzenia kręgowego na poziomie Th12 zmiana ogniskowa wielkości 16*7*7 mm, ulegająca silnemu wzmocnieniu kontrastowemu, z drobną zmianą satelitarną, otoczona rozległą strefą obrzęku i z wyraźnym efektem masy - obraz sugeruje meta.
Podobna zmiana średnycy 8 mm widoczna jest pomiędzy korzeniami w obrębie worka oponowego na poziomie L3 - meta.
Powyżej poziomu Th11 rdzeń kręgowy typowej szerokości, o gładkich zarysach i niezmienionym sygnale.
Krążki mk poziomów Th7/Th8/ i Th8/Th8 mają wyraźnie zwiększony sygnał T2 i ulegają wzmocnieniu kontrastowemu, w troznie kręgu Th9 i w blaszce granicznej dolnej trzonu Th8 obszar obrzęku śródkostnego i patologicznego wzmocnienia kontrastowego - obraz może odpowiadać miernie nasilonym zmianom o charakterze discitis.
Zmieniony sygnał krążka mk poziomu L3/L4 odpowiada zamianom w przebiegu choroby zwyrodnieniowej, jednak wzmocnienie kontrastowe w poprzedniej części trzonu L4 sugeruje meta.
Poza tym zarys kanału kręgowego w odcinku piersiowym gładkie, pozostałe otwory mk bez istotnych zwężeń.
W obu nerkach zmiany o charakterze torbieli (do 2 cm)
Proszę zatem mi powiedzieć, bo jestem załamana czy jest jeszcze coś co można zrobić?
czy te zmiany w rdzeniu sa odpowiedzialne za to że nie chodzi?
czy może stracić władzę w rękach?
on o niczym nie wie, musimy go okłamywać cały czas myśli że niedługo stanie na nogi
jestem załamana:((((((((((((((((((((((((((((((((