Tak jak w chorobie nowotworowej, tak i w żałobie każdy przypadek jest inny.
Uczucia , każdym targają inne od spokoju do żalu, złości i innych...
Osobiście polecić mogę pomoc HD organizowane są tam grupy wsparcia dla osób po stracie bliskich. Sama korzystam z tej formy pomocy i z każdym tygodniem jest coraz lepiej.
_________________ Już razem: 30.05.2016, 07.11.2018.
Zawsze ze mną !
W ciągu dwóch tygodni pochowałam mamę (rak płuc) i teściową (rak jelita grubego z przerzutami). Każda żałoba była inna, choć bardzo bolała, być może jedna "przykrywała drugą". Dużo wtedy było emocji (uczestniczyłam w odejściu obu) i myślę, że być może w tamtym czasie pomocna by była grupa doświadczonych osób, która chociażby powiedziała, ż to normalne że tak boli.
Witajcie Kochani ten temat jest mi szczególnie bliski z powodów osobistych (śmierć taty i córki) ale też zawodowych - jestem psychoonkologiem pracuję w hospicjum. Tak sobie myślę, że tak naprawdę żałoby nie powinno się traktować jak kursu i w dodatku przyspieszonego. Każdy żałobę przeżywa na swój własny sposób. Ważne jest to aby mieć wsparcie wokół siebie takie osoby które będą obok bez oceniania i osądzania. W hospicjach istnieją grupy wsparcia dla osieroconych - korzystajcie.
Nie ma czegos takiego jak kurs zaloby. Zaloba ma swoje etapy ale emocje i uczucia w kazdym z tych etapow sa inne w zaleznosci od czlowieka, jego psychiki oraz postrzegania swiata. To nie jest egzamin na prawo jazdy ze mozna sie tego nauczyc. Pewne rzeczy mozna sobie tlumaczyc . mozna biegac po psychoterapeutach, mozna lykac antydepresanty ale w pewnym moemncie przychodzi taka chwila ze chcac sie wyplakac w ramionach najblizej ukochanej osoby zdajemy sobie sprawe ze jej nie ma. Nie ma i juz nigdy nie bedzie. Ten ogromny bol teksnota i pustka nie mina po nawet jabardziej prorsjonalnym kursie.
Zalobe trzeba przezyc, przplakac, wykrzyczec, wywyc czasami w nieboglosy.
Kurs jedynie moze ci ukazac co cie bedzie czekalo w tych dniach ale nie przezyje za ciebie tej straty.
_________________ [*]04.02.2018[*]
Nigdy nie przestane Cie kochac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum