Wiesz, ciężko mi powiedzieć dokładnie o co w tym chodzi, ale jak robiłem badanie wapnia całkowitego i zjonizowanego to jedno wkłucie miałem w żyłe na ręce, a drugie miałem pobierane z palca, podejrzewam że zjonizowany właśnie robią z palca. W moim przypadku zjonizowany mam 1,07 a norma wynosi 1,15-1,29. A mrowienia czasami jeszcze mi towarzyszą, więc to pewnie dlatego, bo wapń całkowity mam w normie (2,44, norma 2:15-2,5). Po wyjściu ze szpitala lekarz zapisał mi Calperos 500 i Alfadiol 0,25, początkowo brałem te tabletki 3 razy dziennie (Alfadiol po dwie tabetki) i miałem stopniowo zmniejszać, obecnie biorę raz Alfadiol i dwa razy dziennie Calperos - bo jak wyczytałem na ulotce to on powoduje zwiększenie Ca zjonizowanego, co to dokładnie jest, nie wiem, ale mój endokrynolog zalecił też zbadanie tego typu wapnia.
ja również biorę Calperos, tyle że 1000, 3 razy dziennie + Alfadiol . Póki co biorę to 3 razy dziennie. Idę w czwartek na kontrolę to popytam o to wapno zjonizowane.
A więc tak: byłam dziś po wynik histopatologiczny i jest tak jak było czyli rak brodawkowaty 3 mm. Wyciętą mam całą tarczycę plus okoliczne węzły chłonne. We wtorek mam się zgłosić do Centrum Onkologii i umówić się na jod, scyntygrafię itd. I tyle. Hormonów nie biorę od 12.05 i jakoś funkcjonuję ale mam nadzieję że w miarę szybko przejdę przez te badania bo ile można? wapno za to mam za duże bo 1,35 a norma to 1-1,25. Powiedzcie mi jak to wygląda ta scyntygrafia, czy jak się okaże że jest czysto to znaczyć będzie że koniec z tego typu badaniami? co mnie czeka? może przedstawię wam opis:
1. Rozpoznanie makroskopowe
Tarczyca o wym.6x5,5x3 cm,górny biegun lewego płata ozn.nitką
Płat prawy o wym.5,5x4x2,5 cm. Na przekrojach płat barwy bezowej (nie wiem co oznacza ten kolor), głownie o budowie zatartej (też nie wiem co to znaczy). W części środkowej, na obwodzie (strona lateralna) znaleziono kremowy o śr. 0,3 cm położony podtorebkowo/torebka-tusz
Płat lewy o wym. 4,5x2,5x2 cm. Na przekrojach o budowie zatartej, A - cieśń, B-C płat prawy-guzek, D - płat prawy miąższ, E-F płat lewy
Fragment tkankowy o śr. 1 cm
Rozpoznanie mikroskopowe
1. Carcinoma papillare lobi dextri glandulae thyreoideae.
Otorebkowy guz o średnicy 0,3 cm, ograniczony do miąższu tarczycy. Pozostała tarczyca budowy prawidłowej.
2. Jeden drobny odczynowy węzeł chłonny
3.cztery drobne odczynowe węzły chłonne
pT1a, pNO, pMx
Wynik mówi o stwierdzeniu obecności korzystnego rokowniczo typu brodawkowego raka tarczycy,
o niskim zaawansowaniu guza pierwotnego i całej choroby z racji braku przerzutowego zajęcia węzłów chłonnych
(można przyjąć, że z bardzo dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością nie ma przerzutów odległych).
Usunięty cały gruczoł tarczycy i lokalne węzły chłonne powinny zapewnić radykalność pozbycia się choroby.
Uważam, że są to bardzo dobre informacje.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Jestem po wizycie w Centrum Onkologii. Jak ja się cieszę że nie byłam tam operowana, jeden wielki chaos. A więc na badania (krew, Tg, markery) oraz jod jadę 7 lipca, 8 lipca mam scyntygrafię szyi, 8 lipca scyntygrafia całego ciała i dostanę wyniki. W związku z tym że dotychczas nie brałam hormonów to zaczynam od jutra brać, dawka 50. Odstawić muszę 15 czerwca i czekam na jod. Nie wiem jak to bedzie no ale czekać trzeba. Chciałabym zapytać o te markery. Czy one wykrywają również inne nowotwory czy tylko chodzi tu o tarczycę?
Chciałabym zapytać o te markery. Czy one wykrywają również inne nowotwory czy tylko chodzi tu o tarczycę?
Generalnie każdy z markerów służy monitorowaniu jednego określonego rodzaju nowotworu, ewentualnie kilku podobnych,
nie ma natomiast markerów uniwersalnych przydatnych do oceny każdego nowotworu.
Ponadto ich wartość diagnostyczna jest dość ograniczona, o czym więcej w tym poście.
Podejrzewam, że w Twoim przypadku mowa jest o markerach związanych z tarczycą
i pod kątem obecności nowotworu tego narządu będą one badane.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
[ Dodano: 2014-05-28, 09:38 ]
Po raz kolejny mi Pan pomógł, dziękuję czy może Pan odpowiedzieć jak to jest z tym jodem? czy wykrywa on podczas badania scyntygrafii całego ciała również inne ewentualne zmiany w ciele czy ogranicza się do tarczycy? Przepraszam za być może śmieszne pytanie ale chciałabym to wiedzieć.
jak to jest z tym jodem? czy wykrywa on podczas badania scyntygrafii całego ciała również inne ewentualne zmiany w ciele czy ogranicza się do tarczycy?
Jod diagnostyczny ma na celu wykrycie zmian (nowotworowych, przerzutowych) w całym organizmie,
natomiast dotyczy to tylko zmian tzw. jodochwytnych, reagujących z jodem.
Nie wszystkie zmiany nowotworowe pochodzące od tarczycy mają tę cechę, a tym bardziej inne nowotwory.
[ Dodano: 2014-05-28, 11:15 ]
Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć w odpowiednich Zaleceniach (2013 r.), od str. 394.
Kochani, tak się zastanawiam czy ja tak wogóle musze zostać na oddziale jak pojadę w lipcu na jod diagnostyczny czy wracam do domu... nawet nie zapytałam ale chyba nie... ja już głupieję normalnie od tego wszystkiego. ktoś był na jodzie diagnostycznym w CO na Ursynowie?
Aniu, ja byłam już 2 razy na jodzie diagnostycznym w CO w Warszawie. Tak jak Ty mieszkam w Warszawie. Na czas badań dochodziłam z domu. Jeżeli chodzi o jod leczniczy wtedy już koniecznością jest zostanie w szpitalu na specjalnym oddziale.
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
Już tłumaczę. Pierwszy jod diagnostyczny miałam w sierpniu 2013 przed jodem leczniczym, żeby sprawdzić jodochwytność i czy nie ma przerzutów odległych. Drugi jod miałam po pół roku od jodu leczniczego, żeby sprawdzić skuteczność leczenia.
Kiedy będę miała następny tego nie wiem. Z tego szczęścia, że wyniki badań wyszły bardzo dobrze zapomniałam spytać lekarkę.
_________________ Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Jostein Gaarder
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum