czesc,
wracam z pytaniami po przewrwie w sprawie Taty (jestem z Wami i trzymam kciuki).
Tata lat 71 (sT3-N0-M1) jest po badaniach cyklicznych z dn 28.01.2016:
TK: bez dożylnego wzmocnienia kotrastowego z powodu awarii strzykawki:
Obraz zmian ogniskowych o niższej densyjności w fazie natywnej w obrębie watroby - wskazanie o uzupełnienie badania o sekwencję po dożylnym podaniu kontrastu.
W obrębie śródbrzusza lewego odcinkowe poszerzenie pętli jelita cienkiego do 22 mm z zaleganiem treści płynnowej i krótkimi poziomami płynno-gazowymi mogące odpowiadać odcinkowym zmianom porażennym. Pozostałe pętle jelitowe o prawidłowym obrazie bez cech subileusu. Pozostałe narządy jamy brzusznej i miednicy małej na podstawie sekwencji badania natywnego o obrazie jak w badaniu poprzednim (z dn. 17.09.2015).
W dolnym polu płuca prawego guzkowe zagęszczenie 9mm najpewniej zmiana wtórna -do weryfikacji. Zmiany włókniste w partiach nadprzeponowych obu płuc. Jamy płucowe wolne. Struktury kostne widoczne w badaniu jak w bad poprzednim.
RTG płuc:
Niewielkie zwóknienia w dolnych polach płucnych. Wprawym rodko-dolnym polu płucnym na wys. skrzyżowania odcinka tylnego VIII zebra z odcinkiem przednim V zebra słabo wysycony cień 6x10mm - zmiana guzkowata nie obserwowana na zdjęciu 17.09.2015 - wymagajaca uwzględnienia zmiany wtórnej. Pozostały miąż płucny bez innych zmian ogniskowych.
Bilirub 1.0; Aspat 25; Alat 27, FA 13; Glikemia 128, Hb 14.5; OB 12; Thr 243; Leuk 6.6; eryt 5.04, Hem 45.5, CEA 29
!!!!!!
Kochani wiem, ze nie jest dobrze.
Ten CEA taki wysoki !! nie mam jednostek ale chyba z regułu podaje sie go w jednych jednostkach.
(1)czy rzeczywiście jest bardzo zły wynik CEA ??
Cos dzieje sie w płucach ! Z wątroby 1.5 roku temu był usuwany przerzut pzy okazji operacji jelita - (2) czy te zmiany w fazie natywnej moga obyć pooperacyjne czy mogą raczej świadczyć o wznowie?
No i płuca - (3) podejrzebnie przerzutu ?
(4) w tych jelitach też jakieś zmiany porażenne ?? co to znaczy, część jelita nie pracuje ? jak z tym walczyć?
lekarz dał skierowanie na powtórznie badan za 2 mies, czyli na początku kwietnia.
Jeżeli będzie zmiana w płucach i wątrobie - to mówił cos o chemii (wcześniej tata przeszedł Folfox - (5) czy byłaby ta sama chemia 6 cykli?
(7) jeżeli tylko ta jedna w płucach to ewentualnie można to operowac? podobno jest to w miejscu trudnym do wykonania biopsji?
Dużo pytań, długi post - przepraszam, tata czuje sie dobrze, wagowo nawet przytył.
Jestem na tym forum od chyba 15 lat (zaczęło sie od walki z czerniakiem mojej mamy) - wiec jestem dobrym przykładem ze trzeba mieć nadzieję i walczyć. Mam nadzieję, że uda się tatę radykalnie wyoperowac - ale wiem też, że walka bedzie z przerzutami odległymi i wiem co to oznacza
Zastanawiam sie czy nie pójść na konsultację do Instytutu Onkologii w Gliwicach - tata operowany był w szpitalu rejonowym i tam brał chemię i miał badania krwe TK i RTG. Co myślicie ? tam moze zebrac sie konsylium, w końcu to IO wiec wiecej możliwości...
pozdr, k