apetytu brak, prawie nic nie je. tylko pije. nie che. na siłę Jej nie dam. namawiam, gadam ale wypije troche nutridrinka i koniec.
kondycja.....brak. przejdzie kilka kroków i koniec
_________________ Omnia tempus habent
Mamcia 03.07.1955 - 14.12.2015
dziękuję, ale jakoś w rozsypce jestem strasznej.
Od 3 lat walczę o Mamcię w każdy możliwy sposób. Pracuję na 2 etaty, żeby zapewnić Jej opiekę, utrzymanie. Z drugiej strony tracę przez to czas, który mogłabym być z Nią. Po pracy wieczorem odbieram dziecko od niani i jadę 30km do Mamci. Kilka godzin chociaż. w przerwie w pracy jadę, biegam po aptekach, robię zakupy z dzieckiem na ręku a mam wrażenie, że to wszystko na nic. Bo przegrałyśmy. co jeszcze mogłam zrobić? Mam ogromne poczucie niesprawiedliwości.....
mufaso83, wydaje mi się, że to jest ostatni czas na bycie przy Mamie. Nie wiem, czy dysponujesz jakimś urlopem, wolnym... czy możesz zostawić wszystko na chwilę i posiedzieć z Mamą? Wiele rzeczy wskazuje na to, że Twoja Mama odchodzi - zaburzenia świadomości, osłabienie, zaburzenia łaknienia. Przykro mi o tym pisać, wyrokować, ale zapewne sama widzisz, jak Mama powoli gaśnie.
zdaję sobie z tego sprawę. Urlopu nie posiadam na żądanie, jedynie mogę wziąć opiekę nad Nią jako zwolnienie lekarskie w wymiarze 14 dni. I na tym koniec
Kochana robisz wszystko co możesz, oddajesz całą siebie, żeby mamie pomóc, ulżyć ale chyba choroba staje się silniejsza od Ciebie. To co opisujesz wygląda nieciekawie, choroba postępuje, żółtaczka zatruwa i mama słabnie. Nie zmuszaj do jedzenia, dobrze żeby piła ale i to może nie chcieć, zwilżaj usta.
Przykro mi ale nie wygląda to za dobrze i może się zbliżać najgorsze, chciałabym się bardzo mylić.
nie wiem tylko, jak długo damy radę sami z Macią w domu. Najpierw nie chciała hospicjum stacjonarnego, jednak niedawno zaczęła o nim mówić, ale bardziej w kontekście odciążenia nas. Chcę uszanować Jej wolę, ale nie wiem, czy potrafimy zapewnić odpowiednią opiekę, żeby nie cierpiała. To jest dla mnie na chwilę obecną priorytet. Szpital w moim odczuciu jest najgorszym rozwiązaniem....
mufaso83, w naszym hospicjum jest taki program, gdy pacjent odchodzi, gaśnie, pielęganiarka bywa w jego domu codziennie. Otacza go opieką - przede wszystkim leki przeciwbólowe, pomoc w myciu, itp. Może warto porozmawiać z koordynatorem HD o zwiększeniu wizyt pielęgniarki w wymiarze zarówno czasowym, jak i częstotliwości?
[ Dodano: 2015-12-08, 22:13 ]
Wydaje mi się, że najrozsądniej jest zapytać pielęgniarkę, co HD jest w stanie zaproponować. Jak Wam pomóc? Czy znajdzie się miejsce w opiece stacjonarnej, czy może przychodzić do Mamy częściej i na dłużej pielęgniarka.
Rozumiem, trudny wybór. Trzeba wziąć pod uwagę dobro mamy, to najważniejsze. Może być tak, że mama widzi ile wkładasz wysiłku i dlatego mówi o hospicjum stacjonarnym ale czy tam chce na pewno? może wcale nie. Na pewno tam pomogliby mamie lepiej niż w szpitalu, to jest pewne. Trudny czas przed Wami.
Trzymaj się.
mufaso83, szpital zdecydowanie nie... Lepsze już hospicjum stacjonarne, gdyż tam faktycznie znają się na rzeczy i bardzo często są to miejsce przystosowane do zachowania intymności w tym najtrudniejszym etapie.
Mufaso83, jest mi bardzo przykro, że tak się to u Was toczy... Jestem z Tobą myślami i modlitwą... Wiem, ze to niełatwe ale trzymaj się dzielnie, i wiedz, że będąc z mamą, dbając o nią robisz wspaniałą rzecz - jesteś córką swojej mamy!
Mufaso83, wiem, co czujesz, sama przez to przechodziłam.
Też pracowałam na dwóch etatach i nie mogłam wziąć urlopu (szkoła). Mamą opiekował się na co dzień mój mąż, bo wtedy nie pracował. Kiedy mama była już w podobnym stanie, jak Twoja, zdecydowałam się na te 2 tygodnie opieki, żeby być przy niej w tym najgorszym okresie. Wykorzystałam tylko 6 dni. Niestety, za późno się zdecydowałam.
Bardzo mi przykro.
witam Ciebie
trzymaj się też walczę o mamę i razem z mamą .Teraz 11.12 jedziemy na TK żeby wykluczyć zmiany meta na wątrobie bo nie wiadomo czy to naczyniaki czy meta - nie daj Boże.Mama miesiąc temu zakończyła chemioterapię i co dalej nie wiem boję się tego TK.
Myślę o Tobie i o Twojej mamie często i wiem że mnie to też czeka prędzej czy póżniej- zmaganie się dalsze z mamy chorobą - oby jak najpóżniej.Życzę Ci dużo wytrwałości i siły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum