Zwracam uwagę że te 200 zł w Szpitalu MSW jest za powtórne obejrzenie szkiełek, jeżeli trzeba wykonać dodatkowe barwienia to też dzwonią i podają ile to będzie kosztować i pytają czy robić.
Czyli w badaniu RTG przed operacją już wyszły zmiany na płucach? Sama właśnie się trochę o to martwię, bo u nas TK brzucha jest z listopada, a RTG płuc z grudnia. Tam było czysto, ale minęło już trochę czasu. Operacja była miesiąc temu.
Czy u Was tych zmian na płucach nie da się usunąć? Z tego co wiem, jeśli jest możliwość to wycina się przerzuty...
Prof. Szczylik ani żaden z onkologów nie sugerowali usuwania guzów z płuc. Myślę, że przy G4 nie ma sensu czekać z leczeniem ale to moje domysły. Tata od dzisiaj bierze Sutent (od diagnozy mija równo miesiąc) i badania kontrolne za 3 miesiące
Mamy wyniki konsultacji patomorfologicznej z Centrum Onkologii. Niestety wynik jest identyczny. Spodziewałam się, że dostanę więcej informacji, a tu ani jednego zdania. Tylko pT3aG4 LV1R0. Podobno ten patomorfolog dr Sikora nie jest wylewny w opisach... Teraz żałuję, że dołączyliśmy wynik z Krakowa. Ale pewnie to nie ma znaczenia :(
Czekamy na kontrolne TK. Tata ciągle ma podwyższoną kreatyninę ( ok 130 umol/l). Lekarze mówią, że to norma przy jednej nerce. Znacie może jakieś sposoby na obniżenie tej wartości? Tata naprawdę dużo pije...
Jesteśmy już po badaniu TK. Do 2 tyg wynik. Odebraliśmy też wynik biopsji prostaty. Wklejam opis. Bardzo proszę o interpretację, bo nie siedzę w temacie. Niepokoi mnie ten obraz PIN high grade.
PIN- Prostatic Intraepithelial Neoplasia- śródnabłonkowa neoplazja stercza.
Hig grade-wysoki stopień śródnabłonkowej neoplazja gruczołu krokowego - zmiana przedrakowa.
Na dole zostały podane wyniki specjalnych testów które czasami wykonuje patolog aby pomóc w diagnostyce prostaty.
Mam nadzieję że pomogłam đ
Dzięki za odpowiedź. Czyli zgadza się to z tym co udało mi się wyszperać w necie. A jak to wygląda w praktyce? Czy takie zmiany kwalifikują do zabiegu? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Odebraliśmy wyniki TK. Niepokoją mnie te guzki w płucach. Mam nadzieję, że to zmiany pozapalne. Czy jest jakaś metoda, która może potwierdzić, że to nie przerzuty? Wklejam wyniki oraz wynik TK klatki piersiowej bez kontrastu z września 2018 ( skierowanie od pulmunologa). Tam już te zmiany występowały, więc liczę, że to nie przerzuty...
Są bardzo małe, takie guzki ma wiele ludzi. Ogólnie guzki do 10 mm podlegają tylko obserwacji. W wynikach nie ma nic podejrzanego onkologicznie. Oby tak dalej
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Dziękuję za odpowiedzi. Miło słyszeć takie opinie Oby tak było zawsze Byliśmy dziś u profesora Szczylika. Biorąc pod uwagę stopień złośliwości G4 zalecił kontrolne TK za 3 miesiące.
Ze względu na PIN high grade w biopsji prostaty urolog zalecił tacie rezonans. W pierwszej wizycie powiedział, że 3 miesiące od biopsji ( aby wykluczyć zafałszowanie wyniku), a na drugiej, że 5 miesięcy po ( żeby wszystko się dobrze zagoiło). Czy ktoś orientuje się w temacie? Nie chcemy robić za szybko, ale czekanie też nie jest dobre...
[ Dodano: 2019-07-15, 18:53 ]
Jeszcze jedno. Jak widać, nie może być za spokojnie. Tata jest po aktualnych wynikach TK i o wznowie nie ma mowy, a tu ostatnio się przyznał, że rano mu się odkaszluje krwią 😥 Co robić? Termin do pulmunologa na wrzesień. Raka płuc przecież nie ma. Jest przebadany jak nikt z nas...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum