Markery wykazują się zróżnicowaną czułośią i swoistością. Ktoś może mieć zaawansowany nowotwór i markery idealnie w normie. Poza tym mogą one wzrastać także przy chorobach nienowotworowych.
CA 19-9 dotyczy głównie trzustki
CEA - monitorowanie skuteczności leczenie w raku jelita grubego jeżeli poziom wyjściowy był podwyższony
AFP - rak wątroby
Jeżeli boisz się nowotworów przewodu pokarmowego, a masz dostateczne środki pieniężne to pozostaje do zrobienia kolonoskopia, gastroskopia +usg jamy brzusznej (ew. tk albo mri).
U mojego ojca w lutym wykryto zaawansowany nowotwór jelita grubego i po tym wszystkim do dzisiaj mam schizę na raka trzustki - bo mam dziwne bóle, ale również jasne stolce. Wyniki mam ok i staram się tym coraz mniej przejmować. Przeszedłem badania krwi na markery, usg jamy brzusznej, tk i rezonans jamy brzusznej oraz kolonoskopię.
Większość nowotworów jelita grubego to mimo wszystko raki sporadyczne. Tylko w niektórych przypadakach występuje rodzinnie np. w następującyh zespołach:
W przypadku predyspozycji do zachorowania na raka jelita grubego (mutacje genów MSH2, MLH2h, MLH1, MSH6) konieczna jest kolonoskopia co 2 lata i to już od 25. r. ż. !!!!!!!!!!!!!!
Gastroskopię miałam wykonywaną już 4 razy ze wzgledu na w/w choroby. Kolonoskopia przede mną ale nie potrzebuję na to funduszy ponieważ dostanę skierowanie. Tylko na TK pewnie nie dadzą... orientujecie się ile kosztuje?
Z kontrastem pewnie około 400 zł, a rezonans 700-800. Na te badania nawet jak je wykonujesz prywatnie musisz mieć zazwyczaj skierowanie od lekarza. Musisz zdawać sobie sprawę, że w przypadku tomografii narażasz się na promieniowanie, rezonans można powtarzać wielokrotnie - według obecnego stanu wiedzy nie ma szkodliwego wpływu na organizm człowieka.
Skoro miałaś gastroskopię, a będziesz miała kolonoskopię to nie wiem czy warto robić tk, czy rezonans.
Jako człowiek dociekliwy wolałabym jednak się w górę i w dół "prześwietlić" mojego męża dziadek zmarł na raka żołądka który był ulokowany na zewnętrznej ścianie więc gastroskopia go nie wykazała.... ech ale na żywca się kolonoskopii nie dam ew pod narkozą. Pogadam z lekarzem może da mi na rezonans... zna historię mamy. Dziękuję Ci za pomoc.
Ja miałem kolonoskopię prywatnie z narkozą. Szybki zastrzyk i później już nic nie pamiętam. Obudziłem się po badaniu Na NFZ podejrzewam, że robią bez (chyba, że dopłacisz). Z tego co czytałem przed moim badaniem to ludzie, którzy mieli "na żywca" mieli skrajne różne opinie. Jedni, że nigdy w życiu więcej. Inni, że nie było źle. Chyba wszystko zależy od "fachowości" lekarza i wrażliwości jelita.
No niestety tak to jest z nowotworami. Mogą pojawić się właściwie wszędzie i jest tyle rodzajów, że trudno ogarnąć.
Rezonans nie jest na pewno dla klastrofobików, poza tym czas badania jest dłuższy. Sprzęt najlepiej od 1,5 T w górę. Poza tym na tym badaniu chyba nie uwidocznisz jelit i żołądka. Ale jest to lepsze badanie w ocenie narządów miąższowych. Takich jak wątroba i trzustka.
Przy tomografii na pewno można uwidocznić grubość ścian żołądka, czy jelit. Trzeba chyba tylko wykonać badanie z podwójnym kontrastem (z wypiciem płynu).
Ja przez swoje schizy wpadłem w depresję. Jadę obecnie na antydepresantach i chodzę do psychologa. Też dla własnego spokoju zastnawiam się jeszcze nad wykonaniem jednego badania na trzustkę (eus).
To widzę że nie jestem sama ze swoim strachem...w Gdańsku robią kolonoskopię pod narkozą ale musi być z zalecenia lekarza, moja nerwica i sytuacja z mamą jest podobno wystarczająca by zlecić to z narkozą.
Boję się też z tego względu że mam bóle w odbycie i nie wiem czy to hemoroidy wewnętrzne czy ...no własnie czy coś się dzieje. Dzisiaj uciskała mnie kośc ogonowa, kłujący ból, poszłam się wypróznić i ustalo, zdrowy człowiek chyba tak nie ma? Jestem już po wycięciu woreczka żółciowego jedno miejsce dla śmieciucha mniej...
[ Dodano: 2011-09-09, 21:02 ]
Aaa dodam że ja również słyszałam skrajne opinie na temat kolonoskopii że tragicznie i że przecież to nic nie boli...ech i bądź tu mądry...
Wiesz bóle to mogą nawet pochodzić od IBS - zespół jelita drażliwego. Charakteryzuje się właśnie m.in tym, że bóle ustępują po defekacji. Jest to choroba czynnościowa bez zmian patologicznych w jelicie grubym. Najlepiej jest wykonać kolonoskopię i będzie wszystko jasne. Mimo wszystko ryzyko tej choroby poniżej 40 roku życia jest dosyć niskie.
Raj jelita w większości przypadków rozwija się na bazie łagodnych gruczolaków jelita. Najpierw musi taka zmiana powstać, a później najczęściej mija wiele lat zanim może nastąpić przemiana w nowotwór złośliwy jelita (gruczolakorak), dlatego najczęściej chorują ludzie po 50 roku życia.
Zrobisz dla swojego spokoju kolonoskopię i będzie wszystko jasne, ale myślę, że nie masz powodów do niepokoju.
Teraz przeczytaj ostatnie zdanie sam dla siebie dziękuję...
[ Dodano: 2011-09-09, 21:25 ]
Wiesz poczytałam o IBS i zdziwiłam się...po wycięciu woreczka zaczęłam mieć biegunki strasznie gwałtowne i nagłe. Po jedzeniu ból brzucha i wizyta w toalecie, po której ból ustępuje. Mam tak często do teraz i może to być własnie to...no cóz pozostaje wykonanie kolonoskopii, myślę że potrwa to troszkę -nie wiem jaki jest czas oczekiwania ale dam znać co wyszło, jeśli kogoś moja osoba interesuje oczwiście a raczej wynik... pewnie jak nie i tak się podziele
Ja dzisiaj cały dzień mam ból żołądka, wpustu, promieniujący do kręgosłupa, rąk i klaty . Wzięłam anesteloc i nic nie pomógł, zaraz wezmę drugą tabl., bo nie wytrzymam. I czuję ciężar.
Miewałam ten ból, ale zazwyczaj przechodził po leku, a dzisiaj daje popalić...
_________________ "Bywają rozłąki, które łączą trwale."
Oj to niedobrze a miałaś gastroskopię? ja przy zapaleniu błony też miałam bóle w kręgosłupie tylko że ja nie znam tego leku anesteloc cos z reklamy kojarze. Ja biore polprazol rano i wieczorem po 2 tabletki i gasprid 3x dziennie ze wzgledu na refluks, ostatnio jak mialam "atak" to myslalam ze mam zawal nalozylo sie zapalenie z refluksem a przepuklina przelyku przy tym nie pomaga...do tego okazalo sie ze mam dyskopatie ech z kazdej strony cos.
Napisz co wykazala gastroskopia jesli mialas juz robiona...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum