MarcoPolo, tak jak napisała absenteeism, widocznie leki sa nie wystarczające. Skonsultujcie się z lekarzem, i poproście o coś mocniejszego.
Czy Tata bierze Zaldiar w razie bólu czy ma zlecone 4 razy dziennie?
W przypadku leków przeciwbólowych ważne jest, aby brać je w regularnych odstępach czasu, tak aby wyprzedzić ból i wziąć lek, zanim ból się pojawi lub zanim stanie się nie znośny. Znacznie łatwiej jest go opanować, gdy jest mniejszy, niż wtedy jak już osiąga apogeum.
MarcoPolo,
moja mała sugestia odnosnie nurofenu
przyjmowałam ok.10 dni i tragedia,0 krzepliwości,krwotoki gdzie tylko mozliwe,począwszy os dziąseł 3 tyg. po wyrwaniu zeba,po narządy rodne
masakra
wiem,że każdy lek ma skutki uboczne
ale u mnie skończyło się na 6 hemoglobinki i 30 żelaza
nie polecam
jest mnóstwo innych leków mniej szkodliwych
warto zawalczyć o coś bardziej skutecznego
MarcoPolo, dokładnie tak, bo Zaldiar największe stężenie we krwi osiąga po ok 30-60 minutach, tak więc, żeby "trafić w ból" trzeba go wziąć odpowiednio wcześniej.
Tak jak pisałyśmy skonsultujcie sobie leczenie przeciwbólowe z lekarzem jeszcze, tak aby Tata nie cierpiał, bo to priorytet.
A do tego czasy, bezpieczna dawka Zaldiaru to 8 tabletek (jak zaleca producent). Gdyby ból się utrzymywał, możecie podać Tacie dodatkową tabletkę.
Poczekajcie z 1 dzien niech się organizm Taty nasyci tramalem.Powinien silniej zadziałac na noc razem z psychotropem- clonazepamem i szybko uspić chorego.
bo jeśli tak skojarzone leczenie nie daje rezultatu to zgłos to lekarzowi.
Moze przepisze fentanyl w plastrach lub morfine doustnie.
Mam tylko nadzieje , ze ten lekarz z hospicjum nie boi sie przepisac morfiny(tacy nawet w hospicjach sie zdarzają-.-). Duzo wygodniejsza zarówno dla pacjenta jak i opiekuna. Nie musi łykac miliona piguł, szybciej sie wchłania do krwioobiegu, i nie ma pułapu przeciwbólowego.I w przypadku bólu nie "wyłącza " chorego, chociaz czasem lepiej jak jest we snie niz w realu.
Pzdr.
Tak. Wszystkie silne srodki przeciwbólowe działaja sedacyjne na każdy organizm a na osłabiony jeszcze bardziej. Tego sie nie da uniknąć. Najwazniejsze ,żeby nie bolało.
Tak, sennośc to normalna reakcja , nawet po samym tramalu człowiek jest senny. Synergizm tramalu z psychotropem zwieksza działanie przeciwbólowe samego tramalu i bardzo zwieksza senność.Podobnie działa kodeina z tramalem.
MarcoPolo, no to bardzo dobrze, bo o to właśnie chodzi aby tak dobrać leki, żeby tatuś miał komfort (bez bólu).
Dobrze, że wracasz. Czekamy na wiadomości.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum