Jestem po wizycie u pulmunologa. Obejrzał płytke i stwierdził ze według niego nie ma się czym martwić . No i musz sie taką informacją zadowolic do wizyty w CO. I moze odpuszcze zamartwianie się na świeta.
Obejrzał płytke i stwierdził ze według niego nie ma się czym martwić .
Bo tak to wygląda, przynajmniej na tą chwilę. Na prawdę możesz na razie odpuścić i za 3-6 miesięcy, jak lekarz zdecyduje czy jak zdecydują w CO zrobić ale już wtedy koniecznie ponowne TK.
marcelina007 napisał/a:
A czy badanie PET wykazałoby jaki charakter maja takie guzki?
Niekoniecznie, bo niektóre nowotwory nie "świecą", mimo podania znacznika i wtedy obraz też jest niejasny.
marcelina007 napisał/a:
I moze odpuszcze zamartwianie się na świeta.
Jak najbardziej tak, myśl teraz o choince żeby była piękna i Mikołaju żeby przytargał wór prezentów
Aaa ponudze jeszcze troche i zapytam: czy badanie TK klatki piersiowej moze wykryć ewentualne guzy w piersi? Miala bym z głowy kontrole bo staram sie co roku badac poprzez USG.
Tak tylko sprostuję: tk klatki piersiowej nie jest ukierunkowane ( jak nazwa wskazuje) na badanie piersi, ale może uwidocznić wszelkie nieprawidłowości w prześwietlanym obszarze - w tym również zmiany w piersiach lub np.węzłach chłonnych pachowych.
Natomiast nie oznacza to, że powinnaś zrezygnować z cyklicznego usg bo to inna metoda obrazowania i dla piersi gruczołowych zdecydowanie najlepsza.
Pozdrawiam serdecznie.
ak tylko sprostuję: tk klatki piersiowej nie jest ukierunkowane ( jak nazwa wskazuje) na badanie piersi, ale może uwidocznić wszelkie nieprawidłowości w prześwietlanym obszarze -
Oczywiście missy, masz rację, że "coś "tam może by i pokazało ale...
Cytat:
bardzo proszę o informację: czy w wykonanej tomografii komputerowej klatki piersiowej były by widoczne również zmiany w piersiach gdyby takie były.
Bartłomiej Rawski
Radiolog - Gdańsk
Witam serdecznie,
W badaniu TK klatki piersiowej nie widać ewentualnych zmian w piersi. Do oceny piersi wskazane jest wykonanie badania mammograficznego lub USG piersi.
.
Posiłkowałam się min. wiedzą zaczerpniętą z wątku http://www.forum-onkologi...files/14251.htm , jest tam też tk klatki opisująca pierwotnego guza w piersi.
marcelina007, przepraszam za te moderatorskie przepychanki, my z marzenką66 troszkę tak lubimy
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2017-12-06, 13:22 ] Małgosiu, łobuziaro, ja z Tobą na szable?, no co Ty, w żadnym razie. Jak nawet mamy jakieś wątpliwości czy inne zdanie to trzeba to wyjaśnić, to jest tylko dla dobra pacjenta a przecież mamy prawo czasami opierać się na innych źródłach.
Witam serdecznie.
Jesli mogę dodać coś od siebie to w moim przypadku guz w piersi wykryty był przy badaniu CT scan klatki piersiowej. Badali płuca, a wykryli guza w piersi. Nastepnie zrobili biopsie lokalizując guza przy pomocy usg. Więc skoro przy twoim badaniu nie wykrylili nic niepokojacego w piersiach to nie musisz sie martwić na zapas. A badanie mammograficzne kontrolnie co roku powinna robic kazda z nas.
Pozdrawiam i dużo zdrowia życze 😊😁😀
Tez mi sie tak wydaje wkoncu jednak to są przekroje naszego tułowia. Niemniej jednak badanie usg nie jest aź takie drogie by z niego rezygnować.....ale mozna na niego isc spokojniej 😀
Witajcie. Jestem po kontroli w CO i jak pokazałam wyniki TK z tymi nieszczęsnymi niecharakterystycznymi guzkami to zaproponowal PETa bez najmniejszego zawachania. SZOK nie wiedzialam czy smiac sie czy beczec. Widocznie go to zaniepokoiło albo z racji tego ze był to 2 styczeń to limitow na badania nie ma.
No ale problem polega na tym ze badanie w srode a mnie przeziebuenie rozlizylo
[ Dodano: 2018-01-05, 20:00 ]
Boje sie przesuwac termin bo moze mi taka szansa przeleciec kolo nosa. Nigdy sie nie moglam badania zadnego doprosic. Czy to ma jakis wplyw na wynik?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum