To i ja dołożę swoją cegiełkę
Polecam ten poradnik
http://przebisnieg.org/pdf/poradnik_chloniaki.pdf
Jest w nim sporo informacji podanych w przystępny sposób.
Jestem dwa lata po leczeniu chłoniaka Hodgkina, miałam ogromną masę w śródpiersiu (16 cm na 12 na 10), sięgającą od krtani do przepony
Leczyłam się b. intensywnie przez pół roku - chemioterapia, radioterapia i na razie jest ok. Generalnie jeśli idzie o tego chłoniaka najważniejsza jest odpowiedź organizmu na leczenie - znam ludzi, którzy wyszli z tego nawet w IV stopniu zaawansowania. Niemniej stadium rozpoznania jest o tyle ważne, że jeśli jest wczesne, to wystarczy "łagodna" chemia, jeśli późne - musi być torpeda, po której są różne efekty uboczne, np. ja w wieku 36 lat mam menopauzę.
Tak jak napisała Justyna, Hodgkin ma dobre rokowania - np. mój dr House z Kliniki Hematologii w Krakowie mówi, że udaje się wyleczyć 80-90 proc pacjentów.
Też jak zachorowałam i poznałam te statystyki to wyobrażałam sobie że na 10 osób 8 udaje się wyleczyć, a 2 nie, a w skali np. 100 osób to już jest 80 i 20. I świrowałam, miałam niezłe jazdy, na szczęście bardzo krótko. Po prostu poczytałam sporo o tej chorobie, i z każdą nową informacją + do tego b. dobry kontakt z lekarzem prowadzącym = wzrastał poziom bezpieczeństwa. Jeśli jeszcze mogę Ci coś doradzić, to pamiętaj zawsze, czytając fora internetowe dotyczące tej choroby, czy wypowiedzi/blogi chorych osób, że raczej rzadko wypowiadają się osoby, u których leczenie przebiegało szybko i sprawnie. Zauważyłam, że najczęściej pytania zadają osoby, u których wszystko przebiega trudniej, wolniej, z efektami ubocznymi. I lepiej nie robić sobie obrazu choroby i leczenia na tej podstawie.
Pisz, gdzie będziesz się leczyć, w jakim ośrodku
[ Dodano: 2014-12-30, 10:19 ]
I jeszcze jedno - niektóre ośrodki testują nowy lek Adcetris przy pierwszym rzucie. Dobrze byłoby się zorientować, czy nie kwalifikujesz się do takich testów. Nie jestem zorientowana, gdzie jeszcze jest nabór i jakie trzeba konkretnie spełniać kryteria, ale może ktoś z forumowiczów będzie wiedział. Chłopak z tego wątku pewnie wie więcej
http://www.forum-onkologi...ade-vt10596.htm