Nie da się tak prosto odpowiedzieć, bo nie wiemy jakie było CEA przed zabiegiem.
Jeśli CEA przed resekcją było podwyższone, to po resekcji powinno wrócić do wartości w normie. Ale nie zawsze u chorych na raka jelita grubego CEA jest powyżej normy.
Generalnie przyjmuje się, że wartość CEA jest diagnostycznie istotna w przypadku wykrywania wznowy lub przerzutów.
Pisałam - nie wiemy, jakie było CEA przed zabiegiem, więc nie wiemy jaki jest związek między jego obecnym poziomem a resekcją
Natomiast ten wynik będzie istotny w przyszłości - przy dalszym oznaczaniu CEA i porównywaniu go do tego wyniku. Będzie wówczas wiadomo, czy CEA rośnie, co sugerowałoby rozwój choroby i umożliwiało jak najszybszą interwencję.
Znacie może jakieś niefarmakologiczne metody podniesienia ilości krwinek białych? Mama miała mieć chemię jednak okazało się, że ma poniżej tysiąca ;( Termin mamy w przyszłym tygodniu.
Znacie może jakieś niefarmakologiczne metody podniesienia ilości krwinek białych?
Ago, niestety nie ma. Białe krwinki można podnieść dzięki zastrzykowi czynnik wzrostu (np. neupogen, neulasta, granocyte). Taki czynnik wzrostu przepisuje lekarz.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Pani doktor powiedziała nam że zależy im na tym aby poziom krwinek podniósł się naturalnie nie za pomocą leków. a Czy podanie wyżej wymienionych leków jest duzą ingerencją w organizm?
Witaj
moja mama jest po 4 chemii Folfox, włosy się tylko przerzedziły ale nie wypadały, więc to chyba indywidualna zmiana. Z tego co wyczytałam to Folfox właśnie wpływa bardziej na produkcję szpiku kostnego ( a raczej na jej zmniejszenie) oraz neurologicznie (tzn. drętwota palców u nóg i stóp). Jeśli chodzi o badania to po 6 chemii u mamy tomograf i dopiero może wtedy markery, bo krew z rozmazem przed każdą chemią może podobnie będzie u was.
pozdrawiam
_________________ [*] śpij spokojnie kochana moja (27.09.2015)
Moja mamusia dzisiaj dokładnie jest 3 miesiące po operacji poszła na USG jamy brzusznej jest po drugiej chemii. Wszystko jest ok jestem taka szczęśliwa. Teraz czekają ją jeszcze 4 chemie bo wzięła już dwie )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum