Jeśli rano nie było już żaru, albo był mały, to znaczy, że zbyt duży był dopływ powietrza i komin otwarty, albo/i zbyt mało "mokrego" drzewa na noc dołożyłeś...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
To jest tak że jak wrzucę więcej niż jeden klocek to robi się za gorąco.Chałupa jest już w dużym stopniu ocieplona.Wychodzi gdzieś jedno brzozowe polano polano na dwie godziny.A mokrego narazie nie mam.Czekam aż liście spadną i jak dostanę pozwolenie to położę kilka brzóz.Te które zagrażają domowi.Wyrosły kobyły po 25-30 m wysokości.Część pójdzie do tartaku,potnę na bale i po sezonowaniu kiedyś coś z tego zrobię .Brzoza to ładny materiał.A reszta na opał na przyszły rok.Stół stolarski jest,narzędzia też.Ostatnio kupiłem frezarkę górnowrzecionową a krajzega i heblarka czekają na przywiezienie.Już by były gdyby nie pompa wtryskowa w aucie.A uparłem się że naprawię sam.
Dlatego warto wrzucić jeden suchy, a na nim położyć mokry. Tylko nie radzę mokrego buka dokładać, bo komin błyskawicznie zasmoli... Najlepsze mokre to olcha, wierzba, topola, brzoza, grab. Tylko klocki powinny być duże...
To jest zwykły wkład z grawitacyjną dystrybucją powietrza.Jeszcze nie obudowany.
Wylazł za to kłopot.Dwa dni temu wstawiłem wełnę między krokwie.Jeszcze bez folii i dziś przypadkiem odkryłem że mam wilgoć między dachem(OSB)a wełną.
.
ja nadmuchu używam tylko jak rozpalam ewentualnie nastawiam na noc jak zasypię miałem lub trocinami ale ustawiam na niską temp tak około 20stopni żeby się tliło
plamiasta, my mówimy o kominku, nie o piecu co :-)
gilmaly, musisz jak najszybciej zakryć wełnę folią paroizolacyjną. To nie lato, kiedy wilgoć ucieknie przez okna... Nowy dom, schnie, więc wilgoć musi się gdzieś zbierać... niesiona ciepłym powietrzem skrapla się na osb...
Ocieplenie dachu powinno składać się - tak jak cebula, z warstw. Dobrze, gdy wyglądają one tak:
1.blacho-dachówka, blacha trapezowa
2.łaty
3.kontr-łaty
4.osb
5.kontr-łaty 2,5 / 3 cm nabite żeby powstała przerwa wentylacyjna
6.folia wysoko-paro-przepuszczalna na krokwiach
7.wełna (wata) 25 cm lub więcej
8. stelaż (jeśli płyty chcesz kręcić do krokwi, to wtedy sznurek, żeby się wełna nie osunęła)
9.folia paroszczelna
10.płyta g/k
Szczeliny wentylacyjne są niezbędne do tego, żeby wilgoć nie zostawała na więźbie i w ociepleniu. Bo inaczej po dwóch latach spleśnieje i termika się pochrzani...
wiem ale źle zrozumiałam - masz rację , myślałam że chodzi o taki kominek co ma podłączenie na grzejniki u rodziców taki właśnie jest i ja uwielbiam palić w nim
pewnie tak ja nie wiem jak to się nazywa ,
nie znam się a tym ale palić w piecu zresztą c.o. też uwielbiam , ale kominek i np piec kaflowy mają to coś - i ten zapach w domu
Smutno mi jakoś.Żona daleko.Pojechać do niej chciałem ale samochód nawalił.A do komunikacji mam gdzieś 20 km.Groby...Swoich nie mam.Rodzice byli a tak jak by ich nie było.Dom dziecka i takie tam.Może jestem zbyt zawzięty,ale nie chcę udawać.
Tutaj nawet do najbliższego cmentarza jest 7 km.Zostanę w domu i choć pewnie ktoś nazwie to świętokradztwem zapalę świeczkę na kamieniu pod którym śpi moja ukochana Gajunia.Ja wierzę w to że za tęczowym mostem spotkamy tych których kochaliśmy.
No na razie chyba się nie uda.Bardzo nad tym ubolewam.Do Gazdy na andrzejki też za daleko.
Stało się tak że przez zupełny przypadek wypatrzyłem Przychodnię onkologiczną w Iławie.Filia Olsztyn.Kontrakt z NFZ.Dostałem się bez problemów tego samego dnia.Efekt jest taki.Objęto mnie opieką onkologiczną.Dostałem na cito skierowanie na TK w szpitalu w Iławie.Skierowanie na badanie kreatyniny GFR.Tak że cuda się zdarzają na tym świecie.Próbuję się dodzwonić aby odwołać Katowice.
Ogromne dzięki za pomoc i mam nadzieję na spotkanie u mnie nad jeziorem w przyszłym roku.Na pewno będą pierogi.I nie tylko.Nalewki z malin czarnej porzeczki,borówki leżą w piwnicy i do przyszłego roku będą się nadawać.
Pozdrawiam wszystkich.
Gilmaly, super. że udało Ci się coś pozytywnego w naszej ulubionej instytucji..NFZ
A z czytaniem forum mam tak samo. Wstaję rano, radosna jak szczypiorek, wchodzę na forum ......i bulba! Szlag, nie ma śladu po dobrym humorze. Dlatego od jakiegoś czasu po prostu nie czytam!
Zaglądam do swojego działu - bo może coś komuś można podpowiedzieć - obowiązkowo do Gazdy, bo tam jest super atmosfera, ewentualnie humor...i tyle.
Z harcerskim pozdrowieniem i z nadzieją na obejrzenie Twojej chałupy latem
i oczywiście na degustację
_________________ Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Nie,nie.To się nazywa Olsztyński Ośrodek Onkologiczny"Kopernik"Sp z o.o.Mają kontrakt z NFZ.Po linii NFZ przychodnia przyszpitalna to do urologa lub onkologa to tak luty-marzec w najlepszym przypadku.To tak dla porządku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum