Nie przypominam sobie, żebym ten film oglądała. Chcąc pomóc swojej pamięci, trochę poczytałam na jego temat w internecie, zainteresował mnie. Zamówiłam dzisiaj w empik.com – tytuł ten sam, reżyser ten sam, data wydania 2004, cena 18,49 zł, termin dostawy ok. 10.07.
Cytat:
Opis filmu: Inwazja barbarzyńców
Opowieść o błyskotliwym Remy, który stoi twarzą w twarz ze śmiercią, jego strapionej ex żonie Louise, która wzywa z Londynu ich syna, Sebastiana - wziętego finansistę. Ojciec i syn ledwie się tolerują więc Sebastian niechętnie przystaje na prośbę matki, która samotnie go wychowywała. Organizuje ojcu lepsze warunki w szpitalu i wzywa jego starych przyjaciół. Przejeżdżają naładowani mądrościami i dowcipami na temat miłości, rodzinnych wartości i śmierci. Razem z nimi pojawia się Natalie, córka przyjaciela Remy'ego, która ma swoje demony i przeszłość.
_________________ Miejsce człowieka jest tam, gdzie jego wolność nabiera pełnego sensu.
Dość niezwykły film Traktuje po części o sprawach., które nas tu zajmiją.
Polecam
Zbieżne z tematyką naszego Forum:
1)Kryzys/patologia służby zdrowia - nie jeden z nas polskich widzów powie "przecież to o nas"
2)Historia śmierci chorego na raka 50-cioparoletniego nauczyciela akademickiego - nie jeden z nas widzów pomyśli "też bym tak chciał/chciała".
Również polecam.
_________________ Miejsce człowieka jest tam, gdzie jego wolność nabiera pełnego sensu.
Zachecam rowniez do obejrzenia filmu "The bucket list" (pare bohaterow graja Jack Nicholson i Morgan Freeman).
Tytulowa "bucket list" to lista rzeczy do zrobienia przed smiercia (angielskie wyrazenie "to kick the bucket" znaczy tyle co "umrzec")
Opis Filmu
Żyje się tylko raz, więc jeśli musisz odejść to w dobrym stylu! To właśnie postanawiają dwaj chorzy na raka współlokatorzy - wybuchowy miliarder (J. Nicholson) oraz mechanik (M. Freeman) - gdy dowiadują się o najgorszym. Układają listę rzeczy, które chcą zrobić zanim kopną w kalendarz i wyruszają w podróż dookoła świata, aby przeżyć przygodę swojego życia. Dwie wielkie gwiazdy ukazują serce i duszę, dowcip i zabawne fortele. Zachwycając się życiem udowadniają, że najlepszy czas na wszystko jest właśnie teraz.
Bardzo chętnie obejrzę ten film, ale póki co nie znajduję go w sprzedaży.
to i ja coś Wam polecę: PUKAJĄC DO NIEBA BRAM.
W recenzji napisano " film o marzeniach silniejszych od śmierci".
Reżyseria:Thomas Jahn, Til Schweiger, w rolach głównych: Til Schweiger i Jan Joseph Liefers.
jest to niewykle wzruszająca,ciepła , chwytająca za serce, przemawiająca do najlepszej cząstki naszej duszy, zabawna , liryczna opowieść o dwojgu młodych ludzi stojących na progu wieczności.
O rany, te polskie tłumaczenia tytułów! Koszmarna liryka palcem robionych językoznawców.
"Choć Goni nas Czas", buaaa! Straszne. Sam film, ok, choć mam wrażenie, że sam pomysł ukradli temu "Pukając do nieba bram". I to tłumaczenie to następny wykwit haniebnej głupoty. Czy któryś z tych błaznów nie zauważył, że tytuł NIEMIECKIEGO oryginału to "Knockin' on heaven's door", że to na pewno nie po niemiecku i "co autor chciał przez to powiedzieć"? Widocznie uznają jednak polskich widzów za zbyt głupich i za słabo obytych z językami. Kurski śle ukłony...
Ten drugi film lubię nawet bardziej, bo unika nieznośnego patosu i jest bardziej podkręcony.
Ale "Inwazja barbarzyńców" to zupełnie inny kaliber filmu i całkiem inna jakość. Trudno porównywać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum