Z 'kronikarskiego obowiązku'... przedstawię wyniki z kontroli w DCO z 13 stycznia 2014, tj. 31 miesięcy, od zakończonego leczenia: Nieoperacyjny nowotwór złośliwy nasady języka, o wymiarach: 5,5 * 5,3 cm i wymiar CC: 5,7 cm, z przerzutami do węzłów chłonnych szyi; obustronnie. Dane tu zawarte nie mogą służyć jako porównawcze..., dla pacjenta o podobnym schorzeniu.
Nadal, po tak długim okresie, przełyk w okolicach rozlanego guza nowotworowego, który został wraz w węzłami chłonnymi szyi, obustronnie, poddany leczeniu radioterapia i chemioterapią jednoczesną; są obrzęknięte i nadal w stanie regeneracji. Stąd wcześniejsze zalecenie żywieniowe, moim zdaniem, były i są bardzo rozsądne i właściwe...
Nadal odczuwam suchość, zwłaszcza w przełyku, stąd wypróbowanym przeze mnie preparatem, na spokojne noce, jest Biotene żel, choć trzeba zaznaczyć, że zaraz po zakończonym leczeniu, nawet ten żel powodował u mnie pieczenie w przełyku. W dzień, radzę sobie z suchością i bez 'buteleczki', o ile mało mówię. W czasie jedzenia nadal upodabniam się do 'kaczki'...
Smak nadal nie powrócił całkowicie. Do wszystkiego można się jednak przyzwyczaić, nawet tak jak ja, gotującego faceta; z pamięci oczywiście....
Szyja; po radioterapii, z odczynem popromiennym II st. , wg EORTC, nadal wymaga systematycznego, delikatnego natłuszczania. Pamiętać należy, że skutki uboczne mogą wystąpić nawet kilka lat po leczeniu; to z zaleceń...
Bóle, które określam jako bóle krótkotrwałe - biegające; czasem: uszy, szczęka, szyja, czy tez ból 'zmęczeniowy' języka; zwłaszcza z rana, są oceniane przez onkologów jako nie niepokojące, jeśli są krótko trwałe...
Chrypka; jest co poranek inna. Raz jest silna, innym razem nie ma jej wcale...
Tarczyca uszkodzona po radioterapii, wymaga codziennej dawki Euthyrox N100 oraz kontrolne USG tarczycy; raz w roku...
RTG klatki piersiowej , wykonane w dniu kontroli, czyli raz w roku, w DCO; zmian onkologicznych nie wykazuje...
[ Dodano: 2014-01-15, 20:07 ]
Wynik MRI z dnia 10 XII 2013
[ Dodano: 2014-01-15, 20:15 ]
- następna kontrola w DCO; 15 maj 2014