Witam serdecznie,
na wstępie napiszę, że walka z nowotworem to u mnie niestety nie nowość. Prawie 5 lat temu mojej mamie chorej na SM (osoba niepełnosprawna na wózku), wycięto prawe płuco raka płuc (płaskonabłonkowy). Odpukać wszystko OK, mama dobrze się czuje, żadnych bóli, nawrotów itp. Także czasami można na szczęście podjąć walkę z tą straszną chorobą. W razie czego służę radą w tym zakresie.
Mamą opiekuję się tata i ja na zmianę z siostrą (na zmianę). Przyjeżdżamy co 2 dzień pomóc się umyć itp. Jednak niestety ostatnio rutynowe badania mojego taty wyszły bardzo źle (niestety to były pierwsze badania krwi od dawien dawna)
Opiszę pokrótce co i jak
U mojego taty także podejrzewają (w sumie na razie najbardziej ja - wiedza z www), tą chorobą. Robił rutynowe badania krwi, wszystko świetnie, hemoglobina, płytki krwi, czerwone - wsio w samym środku, OB - 2 jednak WBC wyszły 38 tyś.!
Ponowił te badania i po 3 dniach WBC obniżyły się do 33 tyś, jednak dodatkowe badanie wskazało 81 % lifmocytów (norma 40-70). Innych objawów brak. Tata ma 70 lat, w pełni sił opiekuje się niepełnosprawną mamą, biega z psem itp itd.
Ma mieć teraz robione USG i RTG płuc + wizyta u hematologa.
W związku z tym mam kilka pytań:
1) czy jest szansa, że to nie PBL, że np to jakieś mocne stany zapalne żył, które męczy tatę od lat a on ucieka od leczenia ?
2) czy jakby to była PBL to może obyć się bez chemii ? chodzi o to żeby tata miał siłę do opieki nad mamą (noszenie je itp)
3) ile się leży w szpitalu przy pobraniu szpiku z klatki piersiowej ?
4) jak wygląda sprawa alkoholu i papierosów - jednego i drugiego tata sobie nie odmawia, a jeszcze w sobotę siostra go zaprosiła na Barburkę, a oni tam zawsze mocno się "bawią", a z tymi wynikami to chyba nie bardzo, może coś mu się stać?
dziękuję bardzo z góry za odp.
[ Dodano: 2012-11-28, 17:25 ]
Przepraszam norma limfocytów oczywiście miała być 20-40 %...
[ Dodano: 2012-11-28, 18:38 ]
Dodam jeszcze, że tata bardzo dużo i niezdrowo je, jest dość gruby ale, widuję grubszych
ok 172 cm i 100 kg
Co do limfocytów nie miał badania na ilość tylko te % jest możliwość, że wynik limfocytów wyrażony liczbą a nie % mogą być dużo lepszy ? albo może to, że jakieś problemy z wątrobą dają taką limfocytozę ?