mufaso83, swojej Mamie kupuję oprócz Nutridrinków jeszcze MeDrink Plus oraz Forti-Care. Podawałem jeszcze Resource, ale po kilku opakowaniach Mamie zbrzydły (smak, zapach).
Czy Mamie puchną całe nogi? W sumie to mogę Ci tylko powiedzieć co ja robię:
- Mama śpi z nogami uniesionymi wyżej (pod nogami ma podłożoną poduszkę - duża i twardsza, żeby nie zrzuciła jej i nie zapadały się nogi),
- masaż - wywalczyłem Rehabilitanta z Hospicjum i jeszcze sam masuję Mamę przed snem,
- pończochy uciskowe - pomysł Pielęgniarki - konkretnie taki model -
http://www.medi-polska.pl...struvar-23.html
- lilith.p, mi też poleciła okłady z kapusty - rozbić liść kapusty tłuczkiem, owinąć nogę, a na to bandaż/ręcznik - tylko nie wiem, czy Twoja Mama będzie tolerować zapach (moją już za bardzo drażni).
_________________ Łukasz-----------------------------------------------------
Mama - 19.02.1961 - 18.11.2015 g. 5:29... za szybko... za wcześnie...
dziękuję serdecznie
nogi puchną w kostkach głównie, do łydki
spróbujemy te sposoby, może coś dadzą
a braliście na te nogi tabletki na odwodnienie? (furosemid bodajże?
_________________ Omnia tempus habent
Mamcia 03.07.1955 - 14.12.2015
Tato dostawał na opuchliznę furosenid, spironol. Jeżeli nie ma problemów z zakrzepicą rozejrzyj się za fizjoterapeutą wykonującym drenaż limfatyczny nóg. Powodzenia!
_________________ Tato - mój Anioł 01.05.1949-04.11.2015 - Kocham Cię, nie mówię żegnaj, a do zobaczenia!
mufaso83, tak, Mama przyjmuje FUROSEMIDUM 2 x 1 tabletka. Z tym, że Mama ma wodę w opłucnej i w jamie brzusznej i to pod tym względem bardziej jest przepisane.
_________________ Łukasz-----------------------------------------------------
Mama - 19.02.1961 - 18.11.2015 g. 5:29... za szybko... za wcześnie...
mufaso83, zdecydowanie drenaż limfatyczny. Mojej Mamie też gromadziła się limfa w tych miejscach, co Twojej. Furosemid był zbyteczny, miesiąc masażu przez pielęgniarkę z HD rozwiązał problem.
Drenaż limfatyczny rozumiem wykonywany przez pielęgniarkę z hd? tylko, że my jeszcze skierowania takowego nie mamy, podobno w trakcie przyjmowania chemii takiego nie dostaniemy...ile w tym prawdy?
mufaso83, wystarczy, że poszukasz w swojej okolicy fizjoterapeuty, który ma w swojej ofercie tego typu zabieg. HD nie zawsze się tego podejmuje. W Gliwicach np. to odpadało.
_________________ Tato - mój Anioł 01.05.1949-04.11.2015 - Kocham Cię, nie mówię żegnaj, a do zobaczenia!
mufaso83, moja Mama skierowanie do hospicjum dostała podczas chemii. U nas HD ma "na stanie" dietetyka, psychologa, rehabilitantów - fizjoterapeutów. Jeśli Twoja Mama nie jest pod opieką takiej jednostki, poszukaj w okolicy odpłatnie takiej usługi. Koszt w Bydgoszczy to ok. 15 zł za 30 minut masażu. Może przy dłuższych wizytach uda się wynegocjować rabat.
witam
Mamci podano ostatnią chemię, według lekarki "przedłużanie życia na siłę nie ma sensu". cisną się na język mocne słowa....
od następnego tygodnia po walce, ma Mamci przepisać chemię w tabletkach
nogi mimo masażów mocno opuchnięte, zaczęła się z nich sączyć woda
mufaso83, jak często jest wykonywany masaż limfatyczny? Może na efekty trzeba poczekać. Pamiętam, że u mojej Mamy było to ok. 2 tygodni po 1 masażu, wykonywanym 3 razy w tygodniu. Ponadto sam masaż nie wystarczy: trzymanie nóg w górze, ćwiczenia zalecone przez rehabilitanta i uciskowe opaski. Inaczej praca rehabilitanta jest mało skuteczna...
Zadbaj o wysoki poziom białka w zywieniu Mamy - preparaty w proszku medyczne, niektóre sa nawet na receptę, nam bez problemu wypisywał lekarz z HD. (Pamiętam, że Twoja Mama uważa je za "umieralnię", ale tak nie jest. Ich pomoc jest nieoceniona, wg mnie.)
Watroba - ostropest mielić i dosypywać gdzie się da. Sylimarol, Essentiale Forte.
Na apetyt - świeży ananas, pokroić dojrzały, schować do lodówki i dawać Mamie do possania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum