U nas też najpierw była tracheotomia i wycinek a potem TK także spokojnie ... z tym mówieniem to nie jest tak łatwo, na początku będzie ciężko, póki będzie miała krtań to przytkanie rurki w jakimś stopniu może pomóc ale w wypadku usunięcia krtani to będzie musiała nauczyć się mówić, tu sprawa wygląda bardzo indywidualnie, mój tata bardzo szybko mówił na tyle normalnie że po pół roku wrócił do pracy gdzie odbierał telefony, niektórym ludziom potrzebna jest sztuczna krtań a jeszcze inni muszą nauczyć się mówić przełykowo - ale to już odrębna sprawa .. tak czy siak dobrze że została i że to ruszyło a nie stoi w miejscu, tam muszą jej zrobić wszystkie niezbędne badania, czyli TK również a potem zdecydować co dalej .. ale z tego co piszesz, że nie pracuje już lewa strona krtani, to pewnie będą ją całkiem usuwać a potem dodatkowo będzie radioterapia. Ale po skończeniu radio mam nadzieję że już będzie tylko lepiej, trzymam za mamę kciuki, i Tobie również życzę siły, bo wiem ile kosztuje widok cierpiącego rodzica.
Dzięki Kasia za odpowiedz :-), z tego co mi mówiła Pani Doktor to TK musimy zrobić sami szukać pracowni z najkrótszym terminem , powiedziała jeszcze że jak będzie wszystko dobrze to dziś zostanie wypisana...
Bardzo mnie nie pokoi plucie tą krwią, wczoraj rano było strasznie pluła dużą ilością
sebaele,
A czy Twoja Mama bierze jakieś leki? Niektóre leki (w tym przeciwbólowe dostępne bez recepty) powodują słabsze krzepnięcie krwi - stąd mogło być krwawienie.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Cześć Madzia70, tak mama ciągle zażywa leki przeciwbólowe już od dłuższego czasu.
Mama prawdopodobnie dziś wychodzi z Szpitala, wczoraj mówiła że wszystko ja boli szyja, klatka piersiowa no ale to może po tracheotomii tak jest.
[ Dodano: 2013-10-09, 09:56 ]
Dodam że leki przeciwbólowe dostępne bez recepty takie jak Apap, Ibuprom itp.
Wynik przebadania pobranego wycinka nie wskazuje na obecność nowotworu złośliwego.
Pisałaś o tym w pierwszym poście tego wątku, a przekonujące wyjaśnienie tego napisała Madzia70 w poście #18.
Niestety, nie wygląda to [stwierdzenie braku cech nowotworu] na wiarygodną ocenę sytuacji,
należy liczyć się z tym, że wynik badania TK ujawni obecność obszaru podejrzanego onkologicznie.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Tak, są prawidłowe. Pewne odchylenia widać w badaniu moczu. Wynikają prawdopodobnie ze złego przechowywania próbki lub mogą świadczyć o zakażeniu układu moczowego. Najlepiej byłoby powtórzyć badanie moczu.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Witam, dziś mija tydzień jak mama ma rurkę. Od samego początku ma problemy z ciągłym kaszlem , podczas tego kaszlu aż jej się słabo robi...
Czy jest jakiś sposób na ten dokuczliwy kaszel?
Niektóre szpitale nie wywołują zdjęć rtg, a przechowywane są one w formie elektronicznej. Na prośbę pacjenta powinni wydać płytkę, bądź wywołane zdjęcie.
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Mu jak robiliśmy RTG to w jednym szpitalu dostaliśmy zdjęcie a w drugim płytę plus opis oczywiście .. u nas też RTG pokazało że jest wszystko ok a TK niestety pokazało co inne
:(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum