Ah ja sie pomyliłam i nie w tym dziale założylam wątek.
Jestem po raku piersi. Prosze o przeniesienie do odpowiedniego działu. Przepraszam ale gubię sie na forum
Asiu zaraz dopiszę całą reszte
[ Dodano: 2012-06-11, 14:36 ]
Mam napisane na wyniku po operacji:
Materiał objęty zmianami autolitycznymi i martwiczymi.
Troszkę sie domyślam. Jednakże poprosze o opinię osobę bardziej kompetentną ode mnie w tej dziedzinie.
Materiał objęty zmianami autolitycznymi i martwiczymi.
Oznacza to, że materiał guza ulega procesom destrukcji (obumierania),
wskutek np. nadmiernego tempa jego wzrostu, przez co nie ma dostatecznej zdolności odżywiania swoich tkanek (=> angiogeneza),
albo jako wynik leczenia (np. chemioterapii) - z taką sytuacją najprawdopodobniej mamy do czynienia.
O autolizie możesz przeczytać krótko: tutaj, w kontekście przypadku raka piersi: tutaj.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Mam bóle w klatce piersiowej od kilku miesiecy.
Czy moze to być po radioterapii ? Radio mialam 10 miesiecy temu. Bóle sa bardzo silne i sa w trakcie kichania. W zasadzie to nie moge kichnac bo jak to zrobie to bardzo mnie boli miejsce gdzie był guz a teraz tam mam tatuaz taka kropeczke. Robilam RTG w kwietniu i jest ok. Wtedy te bóle byly silne. Teraz są w okreslonych sytuacjach. Czy to sa skutki radioterapii ? Czy to sa popalone tkanki ?
Trudno mi wypowiedzieć się bardziej wiążąco i jednoznacznie na podstawie podanych przez Ciebie informacji,
jednak przypuszczam, że okres 10 miesięcy jest dość długi na to, by utrzymywał się tak nasilony ból,
myślę, że powinnaś poprosić lekarza o bardziej wnikliwe zainteresowanie się tym problemem.
Nie wygląda to na coś jednoznacznie podejrzanego - bóle związane z przerzutami do kości raczej mają charakter ciągły
i w takim razie przy ich występowaniu (świadczącym o zaawansowaniu przerzutów) powinny być widoczne zmiany w RTG,
czego nie stwierdzono w Twoim przypadku.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Richelieu bardzo dziekuje za odpowiedz. Jak zwykle zawsze moge na Ciebie liczyc.
Bóle sie zmniejszyły i wczoraj udało mi sie kichnąć bez bólu takiego jak był wczesniej. Owszem bolalo ale nie tak bardzo. Chyba to mija. Mialam robione badania i jest wszystko w porzadku
A moze to podraznienie po upadku na rolkach i rowerze ?
Jednak po radioterapii miejsca naswietlane sa bardzo wrazliwe. A moze ja poprostu tak mam. W kazdym razie jeszcze raz serdecznie dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
To wygląda logicznie w kontekście wcześniej opisywanych tych dolegliwości:
poprzednio ból występował w sposób ciągły lub okresowy, z tendencją do zmniejszania się.
Tendencja ta utrzymuje się nadal: teraz boli tylko przy np. kichaniu, kiedy następuje gwałtowne napięcie mięśni.
Jeśli tendencja zmniejszenia się tych dolegliwości nadal się utrzyma, z czasem ból powinien przestać pojawiać się w takich okolicznościach.
Przy okazji wizyty u lekarza oczywiście nie zaszkodzi, jak zapytasz również i o to.
Troszkę dawne mnie tu nie było. Jednakże pamietam o Was. U mnie menopauza przebiega spokojnie, czasem tylko zrobi sie gorąco. Te uderzenia gorąca nie sa przyjemnne, ale przeciez trzeba z tym żyć.
Cześć Mikuś. Cieszę się, że u Ciebie menopauza przebiega spokojnie. Jak widać co kobieta to inne doświadczenia. U mojej mamy różnie, pewnie znaczenie mają choroby współistniejące. Szczęście takie, że u nas już sporo czasu minęło.
_________________ Practise random kindness and senseless acts of beauty.
Dobro jest w każdym z nas.
Kuna wiem co to znaczy chociaz tamoksyfenu nie biorę.
Witaj Asiu. Zaakceptowalam moją sytuację tak jak poradził mi moj wspanialy ginekolog i menopauza przebiega spokojnie. U mnie to dopiero około 3 miesiace.
[ Dodano: 2013-05-28, 22:41 ]
Oj zapomnialam napisac, ze Climea forte na te menopauze dla mnie nie były dobre. Wypróbowalam i zaniachalam dalszego zazywania.
Serdeczne pozdrowienia dla Was. Najserdeczniejsze i najcieplejsze jednak dla Ciebie Madziu, Pani prezes DSS. Jestes po prostu kochana. Dziekuje za cenne wskazówki i pomoc.
U mnie: Wyniki po TK z kontrastem.
Przerzuty do mostka.
Przerzuty do obu płuc.
Przerzuty do wątroby.
Trzymam się i nie poddam się. I stane do walki z podłym raczyskiem.
Richelieu dziekuje za wsparcie na moim blogu
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-10-16, 21:59 ] Moniczko, przeniosłem post do merytorycznego z racji istotnych zawartych w nim informacji.
Nie takich jednak oczekiwaliśmy ... Trzymaj się i walcz, dzielna Amazonko z Pruszkowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum