dostałam herceptynę (na wypisie pisało- za zgodą ordynatora)
dostałam też antybiotyk na 10 dni
27.02 TK klatki piersiowej
29.02 chemia- pod znakim zapytania
W środę byłam na scyntografii kości (czekam na wynik jajo znosząc, bo boli lewa noga i plecy)
W badaniu kontrolnym, poza opisywanymi uprzednio zmianami w żebrach (2L, 5R)
i kręgosłupie (najsilniejsze w L3), uwidocznino dodatkowe ognisko wzmożonej radioaktywności
w lewej kości łonowej.
Ognisko w szczęce po stronie lewej odpowiada najpewniej zapaleniu przyzębia.
Taki zupełnie jednoznaczny ten wynik będzie dopiero jeżeli potwierdzi się coś w płucach, albo w wątrobie, bo normalnym trybem to wynik scyntygrafii zawsze się weryfikuje rtg lub MR. Jeżeli wynik TK płuc będzie przed terminem podania chemii to przynajmniej decyzje będą miały jakąś podstawę, ale czy będzie? Trzymaj się
Czy od tej zmiany na kości łonowej noga może ostro boleć?
Nie wiem, ale noga może boleć również (i to nieźle, bez innych objawów) przy zakrzepicy żył głębokich albo przy niedrożności tętnic. Jesteś pod tym względem zabezpieczona? Nie tylko rak boli.
Pozdrowienia
Czy od tej zmiany na kości łonowej noga może ostro boleć?
Obstawiam, że przyczyną bólu nogi jest zmiana w kręgosłupie. Przede wszystkim dlatego (tu przyznam, że wypytałam wcześniej Gosię przez pw), że nie ma bólu uciskowego (noga), jednostajnego i ból występuje równocześnie w kręgosłupie i nodze np. w trakcie zmiany pozycji ciała.
Zmiana w kręgosłupie prawdopodobnie uciska na jakiś nerw i stąd ból nogi.
Scyntygrafia tę hipotezę dodatkowo zdaje się potwierdzać, bo zmian w kościach kończyn dolnych brak.
Zmiana w kości łonowej nie jest raczej odpowiedzialna za ból nogi - szczególnie ból pojawiający się wspólnie z bólem kręgosłupa przy zmianie pozycji ciała.
Czy nosisz Gosiu swój gorset??
gaba napisał/a:
wynik scyntygrafii zawsze się weryfikuje rtg lub MR
Tak jest.
Proszę o przypomnienie, czy było latem ubiegłego roku wykonane badanie rezonansu kręgosłupa?
Jeśli tak to teraz jest pora by je powtórzyć.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2012-02-22, 06:43 ] Było MRI jamy brzusznej (tutaj) z opisem objętych obszarem badania zmian części kostnych: w kręgach L3-L5.
do naświetlania się nadaje? pytam bo po tamtym ból minął
Z tego co wiem, to w przypadku ponownego pojawienia się dolegliwości bólowych jest możliwe ponowne naświetlanie tylko pod warunkiem, że ponowna dawka napromieniania wraz z poprzednią (ewentualnie poprzednimi) nie przekroczy sumarycznej wartości dopuszczalnej.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum