Z powyższego badania histpat wynika, iż z węzłów chłonnych zajęte były tylko węzły okołooskrzelowe, o dziwo węzły pakietujące są czyste. To oczywiście dobra wiadomość. Marginesy cięcia są czyste, brak jest w wyniku informacji dot. zatorów z kom. nowotworowych w naczyniach krwionośnych i naczyniach limfatycznych.
Zakładając, że wzmianka o "nacieku raka obejmującym opłucną" dotyczy opłucnej płucnej, to wygląda to na T2bN1M0, a więc st. IIB.
Wyjaśniłabym jednak kwestię ww. zatorów oraz fragmentu "luźno leżący fragment raka" jeśli chodzi o preparat K z histpatu.
Dziękuję za odpowiedz. A odnośnie tych zatorów i tego fragmentu "lużno leżacy fragment raka" to z kim nalezy to wyjasnic? Tam gdzie było wykonane badanie?
Witam, Tata dzisiaj jeżdził cały dzień z wynikiami od szpitala do szpitala... W Dąbrowie termin na koniec września a w szpitalu św Barbary grudzień!! Ręce opadają!! Ale staneliśmy na głowie i jakoś się dało załatwic św Barbarę na piątek, spotkaliśmy się z ordynatorem i powiedział ze trzeba dac chemię (wydaję mi się że dobra decyzja), zapomnialem napisac ze ordynator pulmunolgii, a w dąbrowie do onkologa na 29 sierpnia!! pozdrawiam
tak wiem. ale Tata dostał takie skierownie do tamtego szpitala po operacji na oddział pulmunolgi i dlatego tam pojechał, pan ordynator powiedział ze oni dadzą chemie...
Maciek76, no to bardzo dobrze, że udało Wam się załatwić.
Tym, że to pulmonolog to się nie martw, np., we Wrocławiu na oddziałach gdzie jest podawana chemioterapia, też są sami pulmonolodzy
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Witaj , ordynatorem pulmonologii jest dr Bold .... ( moja Mamusia bardzo go chwali i milo wspomina ) on raczej sam nie poda chemii , ale w maju otwarto w tym szpitalu oddzial onkologii i chemioterapii , wiec wszystko w jak najlepszym porzadku
pozdrawiam
Witam,mam pytanie czy w trakcie chemii można pójśc do pracy? Bo mój Tata bardzo chce iśc, my mu to odradzamy ale z drugiej strony jak by się dobrze czuł to dlaczego nie? A zostało mu raptem 6 miesięcy do emerytury a pracę ma stresującą, więc może lepiej żeby pchorował te 6 miesięcy i paa...
Mojemu Tacie lekarz zabronił iść do pracy,aktualnie do pażdziernika jest na świadczeniu rehabilitacyjnym a do pracy nie chodzi od diagnozy czyli od stycznia...
[ Dodano: 2012-08-21, 21:22 ]
Lekarka która go prowadziła zaleciła mu aby teraz odpoczął około miesiąca po chemii,
Nie ma odgórnego zakazu - niektórzy w trakcie chemii normalnie pracują, inni wolą jednak spędzić ten czas w domu, bo np. źle się czują lub po prostu nie chcą ryzykować.
Decyzja należy więc do Taty.
Oczywiście w przypadku komplikacji lub spadku wyników lepiej jest pozostać w domu by nie narażać się na infekcje. Natomiast jeśli pacjent czuje się dobrze i uważa, że da radę pracować, to zakazu nie ma
A mam jeszcze jedno pytanie, jak duża jest różnica miedzy rakiem g2 a g3? czy tak jak w przypadku mojego Taty rokowania że będzie z nami jeszcze 5 lat i dłużej są około 30% a są zaatakowane wezły okolooskrzeloawe to szanase na przeżycie tych 5 lat są dużo mniejsze?
W zasadzie cecha G nie ma wpływu na rokowanie. Rak G3 może nieco szybciej się rozsiewać bądź łatwiej uodparniać na chemioterapię, jednak przy ogólnej wrażliwości do max. 40% na chemioterapię w przypadku raków niedrobnokom. płuca nie ma to istotnego wpływu.
Cechę G często bierze się pod uwagę np. przy wczesnych stopniach zaawansowania gdzie jednoznacznie nie ma wskazań do leczenia uzupełniającego (chemia/radioterapia), natomiast właśnie cecha G może tu wpływać na to, że jednak leczenie uzupełniające będzie wdrożone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum