Cecha G oznacza stopień zróżnicowania histologicznego nowotworu, nie dotyczy jego stopnia zaawansowania.
Podstawową przesłanką do wdrożenia leczenia uzupełniającego jest oczywiście stopień zaawansowania wg TNM.
I tak trzeba się przygotowac na najgorsze,tak wszystko idzie do przodu a tego cholerstwa nie potrafią wyleczyc!!Moj Tato jest raptem 2,5 tygodnia po operacji i naprawdę nic po Nim nie widac,żadnego kaszlu,dusznosci etc...Nawet pił alkohol w zeszlą sobote,każdy mu odradzał ale przecież nic na silę?!!
No sama nie wiem poprostu klientka mi powiedziała ,że miała przed 14 laty usunięty kawałek płuca bez zaawansowania TNM?(sama nie rozumię)bez chemii i radio.
A teraz ma po tylu latach wznowę,nerka i płuca
I teraz maja dopiero przeprowadzane wszystkie badania w celu uzyskania (tak mi się wydaje)typu?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-08-21, 22:18 ] cleo, nie róbmy offtopa w wątku Maćka76 wiesz, że na opowieściach nie potwierdzonych konkretnymi danymi, wynikami badań ciężko bazować, więc nie jestem w stanie odnieść się do tego, co mówiła Twoja klientka. Być może miała nowotwór w bardzo niskim stadium zaawansowania, w takich również możliwa jest późna wznowa, być może to zupełnie inny nowotwór - rak nerki (często daje przerzuty do płuc).
Bardzo bardzo przepraszam nie chciałam mącić po porostu po przeczytaniu watku Maćka chciałam sie dowiedzieć bo do końca też nie rozumię
Tyczyło się cyt;
W zasadzie cecha G nie ma wpływu na rokowanie. Rak G3 może nieco szybciej się rozsiewać bądź łatwiej uodparniać na chemioterapię, jednak przy ogólnej wrażliwości do max. 40% na chemioterapię w przypadku raków niedrobnokom. płuca nie ma to istotnego wpływu.
Jeszcze raz bardzo przepraszam ,że w nie swoim wątku.
Maciek ,powodzenia w tej walce.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-08-21, 22:34 ] Nic się nie stało
Witam. Mój Tato wygląda jak by się nic nie stało (takie odnosze wrażenie) a przecież jest chory na chorobę (nie chcę wymieniac nazwy na literę R), wwychodzi z psem, jeżdzi do pracy tzn jest na zwolnieniu ale jak on to mówi musi mie wszystki pod kontrolą!!
Ale moje pytanie jest takie, Tata idzie w piątek do szpitala i mam nadzieję że będzie ustalona data chemi i to szybko ba Tata jest już 3 tygodnie po opoeracji (jutro będzie 3 tyg). Jaką tą chemię powinien dostac i kiedy jakieś badania? Ostatnie rtg klatki miał robione po opercji tzn chyba 7 lub 8 sierpien.Pozdrawiam wszystkich
Jaką tą chemię powinien dostac i kiedy jakieś badania?
Schematów chemii jest kilka różnych, wszystko zależy od ośrodka leczącego, od stanu pacjenta. Być może zaproponują schemat PN - cisplatynę z winorelbiną, ale to tylko domysł.
Pierwsze badania obrazowe są zwykle po 2-3 cyklu chemii.
Rak płaskonabł. rogowaciejący jest teoretycznie nieco bardziej zróżnicowany, a co za tym idzie mniej agresywny, nierogowaciejący może się rozwijać nieco szybciej.
Witam Wszystkich, wiem że nie wolno używac bryzdkich słów ale... Tata stawił się dzisiaj w szpitalu św Barbary tak powiedział Pan ordynator. Cytuję,,ale mial Pan dzwonic a nie przyjezdzac,, Tata powiedzial że ma blisko dlatego przyjechal. Na to Pan Ordynator że prosze przyjechac we wtorek bo dzisiaj nie onkologa i po obejrzniu wynikow powiedzial ze pewnie obejdzie sie bez chemii!!!
Ja mówiłem Tacie że musi dostac 3 lub 4 cykle chemii i że to nie jest lekarz który ma sie nim zajmowac tylko onkolog!! zobaczymy co bedzie we wtorek... ale teraz to i ja pojadę!! Pozdrawiam i życzę dużo siły i woli walki z tym dziadem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum