Dzień dobry
Przedstawiam świeżą TK jamy brzusznej cioci:
TK JB:
Badanie porównano z dostarczonym badaniem TK z dnia 10 lipca 2013 roku.
Dominującym obrazem w badaniu jest hypodensyjna, hypowaskularyzowana zmiana w zakresie trzonu trzustki. Wielkość zmiany to około 5,5 x 3 cm. Zwraca również uwagę wykrzepiona żyła śledzionowa w zakresie trzustki z wytworzeniem się krążenia obocznego- rozbudowane sploty żylne na wysokości pępka. Zwraca również uwagę wyraźnie, wieloodcinkowo przewężona tętnica śledzionowa, która przechodzi przez zmianę TU. W różnicowaniu należy wziąć pod uwagę zmianę o charakterze rozrostowym.
Podobnie jak w badaniu poprzednim w sąsiedztwie tętnicy krezkowej górnej widoczna struktura obniżonej densyjności mogąca odpowiadać węzłowi chłonnemu, którego wielkość wynosi około 14 mm. Opisywana struktura przylega do tętnicy krezkowej górnej i nieostro łączy się ze zmianą TU trzustki.
W przestrzeni około aortalnej kilka węzłów chłonnych których wielkość w osi krótkiej nie przekracza 7 mm. Do przodu od trzonu trzustki w styczności ze zmianą TU struktura mogąca również odpowiadać patologicznie przebudowanemu węzłowi chłonnemu wielkości 14 mm.
Podobnie jak w badaniu poprzednim w zakresie wątroby w segmencie 6 dwie hyperwaskularyzowane w fazie tętniczej zmiany wielkości 6 i 8 mm. Obraz może odpowiadać drobnym naczyniakom.
Podobnie jak w badaniu poprzednim w okolicy odźwiernikowej widoczne nieprawidłowe struktury tkankowe powodujące odcinkowe pogrubienie ściany tej części żołądka do około 14 mm. Wskazana weryfikacja w badaniu endoskopowym.
Obraz pozostałych narządów jamy brzusznej jak w badaniu poprzednim.
WNIOSKI: W badaniu uwidoczniono nieprawidłową zmianę TU obejmującą trzon trzustki, a jej wymiary to 55 x 30 mm. Opisywana struktura powoduje wyraźne przewężenie tętnicy śledzionowej oraz wykrzepienie dystalnego odcinka żyły śledzionowej z wytworzeniem krążenia obocznego z poszerzeniem splotów okolicy pępkowej. Cechy limfadenopatii przestrzeni wewnątrz i zaotrzewnowej. Nieprawidłowy obraz okolicy odźwiernikowej żołądka jak w badaniu poprzednim. Dwa naczyniaki segmentu 6 wątroby.
Z NOWOSCI w porównaniu z badaniem sprzed 2 miesięcy mamy przede wszystkim:
- zwiększenie się rozmiarów guza (poprzedni - 4,2 x 2,3 cm )
- nacieki nowotworowe w węzłach chłonnych.
- naciekanie i przewężenie tętnicy śledzionowej oraz wykrzepiania odcinka żyły śledzionowej.(teraz już wiem co jeszcze poza trzustką nacieka guz i najpewniej dlatego jest nieoperacyjny)
- wciąż nieprawidłowe struktury okolicy odźwiernikowej żołądka
( była już endoskopia i niczego nie wykazała).
Dziś wybieramy się do kolejnego onkologa, tymczasem mam kilka pytań:
1. Czy przewężenie tętnicy śledzionowej i wykrzepianie w żyle śledzionowej jest poważnym powikłaniem guza trzonu trzustki?
2. Jakie mogą być tego następstwa?
3. Czy to może wykluczać podanie chemii i podjęcie radioterapii?
[ Dodano: 2013-09-09, 18:09 ]
I jesteśmy po wizycie u lekarza....
Znów się skomplikowało, a może rozjaśniło, a tylko ja komplikuję??? Po prostu chcę dla cioci jak najlepiej...
Otóż, naciekanie, wykrzepianie nie stanowią przeciwskazań do radioterapii, natomiast profesor zwrócił uwagę na powiększone węzły chłonne. Powiedział jednocześnie, że mimo, iż nie ma pewności czy są to węzły powiększone zapalnie czy zmienione nowotworowo, to jest podejrzenie rozsiewu choroby do węzłów właśnie, a wtedy zaczęlibyśmy od chemioterapii. Dał skierowanie na czwartek - 12 września do Dąbrowy Górniczej, czyli blisko nas.
Lekarka która zaleciła radio-chemioterapię wyjechała na sympozjum i nie mam jak przesłać jej nowej TK.
Teraz nie wiem czy:
- podjąć chemioterapię
- czy czekać 2 tygodnie na radioterapię, gdzie może się okazać, że jednak lepiej zacząć od chemii...