Opisujesz że miałaś badanie rtg celowane , ale nic tu nie ma o badania całego kośćca w scyntygrafii kości. Ja miałam bad scyntyg kośc, wyszły różne zmiany, ale lek ktory opisywał scyntyg. kości zasugerował mojemu lek. bad PET kości, no i już lek ktory kwalfikowal na PET nie miał innego wyjści jak na zgodę, annns
Napisałam na scyntygrafii wyszło "asymetrycznie zwiększone gromadzenie znacznika w rękojeści mostka po prawej stronie, do weryfikacji w badaniu radiologicznym" do tego dużo zmian zwyrodnieniowych w kręgosłupie, kolanach, łokciach i barkach. U mnie było inaczej lekarz skierował na scyntygrafię a potem po złym wyniku a drugi lekarz który opisywał scyntygrafię i wykonuje kwalifikacje odmówił tego badania.
Jestem zrozpaczona moja wędrówka zaczyna się od nowa w punkcie 0.
Przerąbane masz, że nie możesz dogadać się u Was z lekarzami, możne trzeba zmienić Ośrodek Leczenia, albo nie umiesz być konsekwentna w rozmowie z lekarzem, annas
[ Dodano: 2013-11-26, 23:31 ]
czyli nie używasz argumentów dlaczego nie , a nie tak itp
[ Dodano: 2013-11-26, 23:42 ]
a, czy wiesz ? jak i czym uzasadnił ten lekarz, ze nie potrzebny jest PET
[ Dodano: 2013-11-27, 16:17 ]
napisz jak to uzasadnił, bo piszesz że nie wyraził zgody i tyle, ale dlaczego i czy masz to na piśmie, na skier do PET, anna
[ Dodano: 2013-11-27, 16:19 ]
WIADOMOŚCI PRYWATNE NIE MOGA BYC WYSŁANE DO CIEBIE, bo moze masz coś nie tak w ustawieniu poczta prywatna, Twoją otrzymałam
[ Dodano: 2013-11-29, 13:34 ]
Richelieu - bardzo proszę o odpowiedź na moje wcześniejsze pytania, jak pisałam jestem obecnie bez opieki lekarskiej, a moja wizyta w por. onkologicznej jest 3.12 i chciałabym się do niej wcześniej przygotować.
- Co jest lepszym badaniem do sprawdzenia przerzutu do kości? TK czy MRI?
- Chciałabym przy okazji zbadać płuca/klatkę piersiową, to jakie badanie powinnam wykonać TK klatki piersiowej czy jakieś zdjęcie na konkretną kość w moim wypadku na rękojeść mostka? (Nie chciałabym wykonywać dwóch badań tylko w jednej cenie i o jedno mniej podania kontrastu)
- Czy w ogóle mogę się poddać teraz temu badaniu bez szkody dla organizmu?
(miałam rtg płuc - 09/2013, MRI jamy brzusznej 10/2013, mammografie cyfrowa piersi - 09/2013, scyntygrafię kości i rtg celowany mostka -11/2013) - czy to nie za często i czy w takiej sytuacji powinnam dążyć do wyjaśnienia za wszelką cenę tej zmiany na mostku?
- Czy wykonanie teraz TK czy MRI nie zamknie mi drogi do wykonania PET? W kontekście zbyt częstych badań z podaniem kontrastu?
- Pisałeś że powinnam zapytać ortopedy o to jakie mogą być przyczyny gromadzenia znacznika na mostku - czy jest na forum lekarz ortopeda lub ktoś kto posiadałby taką wiedzę?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Diagnostyka obrazowa za pomocą klasycznych obrazów rentgenowskich może nie wykryć zmian patologicznych w obrębie kości pomimo występowania dolegliwości bólowych. Pomocne w tym przypadku może być badanie izotopowe (99Tc), TK (szczególnie przerzuty do kręgosłupa), NMR lub densytometria.
krakowianka napisał/a:
Chciałabym przy okazji zbadać płuca/klatkę piersiową, to jakie badanie powinnam wykonać TK klatki piersiowej czy jakieś zdjęcie na konkretną kość w moim wypadku na rękojeść mostka? (Nie chciałabym wykonywać dwóch badań tylko w jednej cenie i o jedno mniej podania kontrastu)
Jeśli masz na myśli badanie pod kątem obecności przerzutów do kości, to TK całej klatki piersiowej wydaje się być odpowiednie, o ile lekarz uzna je za zasadne.
krakowianka napisał/a:
Czy w ogóle mogę się poddać teraz temu badaniu bez szkody dla organizmu?
Odpowiedź częściowo zawarta wyżej: badania wykonuje się w miarę potrzeby (wskazań).
Jeśli są potrzebne, to skutki uboczne (napromieniowanie) mają mniejsze znaczenie, jednak bez potrzeby wykonywać ich nie należy.
Ocena zasadności diagnostyki a potrzeby wyjaśnienia charakteru zmiany w mostku należy do lekarza,
który znając Twoją historię i oceniając sytuację (prawdopodobieństwa zagrożeń) powinien zarekomendować Ci odpowiednie postępowanie - powinnaś go w tym celu 'pociągnąć za język': niech powie, co sądzi o Twojej sytuacji, co proponuje, i jeśli tylko obserwację, to dlaczego, jak uzasadnia odstąpienie od badań.
krakowianka napisał/a:
Czy wykonanie teraz TK czy MRI nie zamknie mi drogi do wykonania PET? W kontekście zbyt częstych badań z podaniem kontrastu?
PET jako badanie bardzo zaawansowane zwykle wykonuje się z konkretnych wskazań (uzasadnionych podejrzeń wznowy lub przerzutów),
wówczas mniejsze znaczenie może mieć ograniczenie wynikające z wcześniejszego przyjmowania kontrastu,
jednak bardzo możliwe, że także ten czynnik lekarz uwzględni, np. obecnie nie zlecając tego badania jeśli nie uzna go za niezbędne.
krakowianka napisał/a:
Pisałeś że powinnam zapytać ortopedy o to jakie mogą być przyczyny gromadzenia znacznika na mostku - czy jest na forum lekarz ortopeda lub ktoś kto posiadałby taką wiedzę?
O ile mi wiadomo lekarza o specjalności ortopedycznej tutaj nie ma,
natomiast każdy z lekarzy z racji wyuczonego zawodu jakieś tam przynajmniej ogólne podstawy wiedzy z tej dziedziny mieć powinien.
Inna rzecz, że niestety nie mamy ich zbyt wielu na forum, a ci co są, też nie zawsze i raczej nieczęsto tu zaglądają,
co należy przyjąć ze zrozumieniem - ich powołaniem i pracą jest przede wszystkim opieka medyczna nad pacjentami,
a nie przesiadywanie na internetowych forach ...
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Krakowianko czy wykonywałaś kiedykolwiek gastroskopię? Czy z żołądkiem nie masz żadnych kłopotów? Czasami przy nowotworach żołądka wzrasta antygen Ca125. U mnie dla przykładu jest sporo powyżej normy antygen CEA ( odpowiadający za raka jelita grubego) a jelita mam zdrowe(miałam kolonoskopię).
Nie poddawaj się w poszukiwaniach. Odnośnie Twoich pytań o badania obrazowe odpowiedział już Richelieu, ale ja dodam od siebie, że: MRI nie obciąża organizmu tak jak TK, czy RTG. Są to inne badania. To samo dotyczy scyntygrafii. Najbardziej obciążąjącym badaniem jest TK. Ja w ciągu dwóch miesięcy miała 6 razy robioną TK z kontrastem. Zawsze bierze się pod uwagę przeważające korzyści z badania.
[ Dodano: 2013-11-29, 17:23 ]
jeszcze chciałam dodać,że wysoki wynik markera nie musi świadczyć wcale o raku/ W tym opracowaniu jest mowa o chorobach układu krązenia gdzie marker Ca125 wzrastał nawet do ponad 800 jednostek.
Zdrowie Publiczne
Dawno mnie tu nie było, nie pisałam bo nie chciałam już bezproduktywnie wylewać swoich żali. Nie mam szczęścia do lekarzy i dalej nie mam lekarza "prowadzącego".
O ironio, nie mam stwierdzonego nowotworu jak dotąd, a markery jak rosły tak rosną, czuję się też coraz gorzej. Pozostaje mi wykonywanie diagnostyki prywatnie i na własną rękę .
8 grudnia wykonałam MRI mostka i obojczyka -wynik okazał się w porządku, jednak męczy mnie dlaczego scyntygrafia wykazała zwiększone gromadzenie znacznika, skoro inne badania nic tam nie wykazały ?
Ponieważ wykluczono przyczyny ginekologiczne zalecono mi pójść w kierunku zbadania przewodu pokarmowego. Zaraz po N. Roku ponownie wykonuję markery Ca 125 i Ca 19.9 i wykonuję kolonoskopię i właśnie gastroskopię.
Czy w związku z tym ktoś może polecić mi dobrego gastrologa do dalszych konsultacji (najlepiej onkologa) z Krakowa ?
Gabi30 - nigdy nie miałam wykonywanej gastroskopii to będzie pierwszy raz. Dlaczego miałaś wykonywany tyle razy TK w tak krótkim czasie? Wiem o innych przyczynach markera Ca 125 ale u mnie rośnie też Ca 19.9 :(
Pytania do moderatorów: gdzie mogę zapytać o koszt badania PET w innych miastach, okolicach Krakowa?
Gabi30 - nigdy nie miałam wykonywanej gastroskopii to będzie pierwszy raz. Dlaczego miałaś wykonywany tyle razy TK w tak krótkim czasie?
Niestety po operacji usunięcia żołądka wystąpiły powikłania w postaci rozejścia zespolenia a co za tym idzie porobiły mi się w brzuchu ropnie. Musieli je kontrolować pod TK zanim zoperowali.
Dziękuję za odpowiedzi. Anna53 - a w Kielcach jaki jest koszt PET?
Gabi30 - pisałaś wcześniej żeby nie ustawać w poszukiwaniach, to naprawdę bardzo trudne takie działanie po omacku, od tego powinni być lekarze, jednak jak dotąd potrafili mnie tylko wpędzić w depresję. Nie bardzo mam już pomysł na badania, mam zrobić gastroskopię, powtórzyć po roku kolonoskopię i przymierzam się do PETa. Wiem, jednak że PET też ma swoje ograniczenia i nie wykazuje wszystkiego. I co wtedy, kolejne badania ? ...
Droga Krakowianko, spróbuj może zrobić enteroklizę TK. Czasami diad siedzi cichutko w jelicie cienkim , na TK, ani MRI nie wychodzi, a enterokliza pokazuję. U mnie dla przykładu PET pokazał źródło przerzutowe w trzustce, ale źródła pierwotnego już nie. Poszukujemy go do dziś a ja mam coraz więcej przerzutów,
Pozdrawiam Gabi
Kochana pisałam Ci w poprzednim wątku, że u mnie PET pokazał przerzut a nie pokazał źródła pierwotnego. Szukamy go do dziś a ja mam coraz więcej przerzutów. Po nowym roku jadę na kominek onkologiczny, prawdopodobnie dostanę chemię, bo rak rozsiał się już na otrzewną.
Pozdrawiam Gabi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum