Witam, dawno mnie nie było i w sumie dobrze, zajrzałem przy okazji by podzielić się dobrymi wiadomościami, dziś mija 3 lata i 10 miesięcy od operacji i podczas rutynowych kontroli jest wszystko w porządku, płuca bez oznak wznowy, reszta narządów czysta
Pozdrawiam walczących.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2019-05-04, 19:59 ] Super informację, chwilo trwaj jak najdłużej
Witam, Wczoraj kontrolne TK i wizyta u pani onkolog, wszędzie czysto bez żadnych niepokojących zmian i objawów, minęło 4 lata i 8 miesięcy od operacji.
POZDRAWIAM
Witam, od wtorku tata zaczął podczas kaszlu odkrztuszać śladowe ilości krwi, praktycznie nie widoczne ale jednak są. Codziennie tą krew widać. Zadzwoniłem wczoraj do rejestracji w celu przedstawienia sytuacji bo tak nakazała nasza pani onkolog w razie gdyby się pojawiły takie objawy, zapisano nas na dzisiaj na zastępstwo do innego onkologa bo nasz dotychczasowy obecnie nie przyjmuje, dzisiaj była wizyta i tata dostał skierowanie na tk na cito, termin to 29.10.2020, skierowanie do poradni radioterapii (30.11.2020) celem objęcia opieką. Dodatkowo tato dostał cyclonamine 3x1 a ja natomiast dostałem jasno do zrozumienia że gdyby wystąpił krwotok lub tej krwi odkrztuszał więcej to mam dzwonić pod 112 żeby go ratowali. Zbyt optymistycznie to nie wygląda...
Tutaj pytanie do was, czy to krwioplucie oznacza wznowę? Po co nam radioterapeuta na ten moment jak nie mamy świeżego tk i nie wiadomo co się tam dzieje? (TK z lutego była w porządku, nic niepokojącego nie było)
Krzychuxp,
Onkolog najprawdopodobniej biorąc pod uwagę możliwość pojawienia się wznowy dał skierowanie nie tylko na diagnostykę ( TK), ale również zadbał o ewentualne dalsze leczenie. Jeśli krwawienie okaże się być spowodowane naciekiem nowotworowym to radioterapia zdecydowanie jest postępowaniem właściwym.
Rozumiem a radioterapeuta podejmie leczenie zanim będzie miał wynik/opis świeżego TK?
Nie chciałbym w ciemno taty obciążać radioterapią, TK mamy umówione na 29.10 a radioterapeuta 30.10.
Odnośnie wznowy, jest duże ryzyko że doszło do wznowy (TK z 02.2020 jest ok, bez żadnych oznak wznowy)? Powtórna operacja w przypadku wznowy nie wchodzi w grę?
Hm, wcześniej napisałeś, że radioterapeuta jest na 30 listopada więc zakładałam, że do tego czasu opis TK już będzie gotowy.
Co do opcji leczenia to wszystko zależy od wyniku. Poprzednio nie zastosowano chemioterapii, tak? Ze względu na inne schorzenia Taty?
Pomyliłem się, radioterapeuta jest na 30.10, dzień po badaniu TK.
Nie było chemioterapii ani radioterapii bo pani onkolog uznała że nie ma takiej potrzeby, po konsultacji też nie widziano wskazań żeby kontynuować leczenie i zakończyliśmy na samej operacji która była doszczętna, węzły były czyste.
Krzychuxp,
Coś wolno czytam, przepraszam...
Macie tk na cito czyli - natychmiast, od razu. Opis ma być gotowy jak najszybciej czyli radioterapeuta ma go dostać z dnia na dzień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum