Witam! Bieżącego miesiąca mój tato miał lekki udar niedokrwienny lewej półkoli mózgu, miał zrobione komplety badań diagnostycznych i na zdjęciach rtg płuc wyszło jakieś "zaciemnienie, plama" w płucu lewym, został wysłany na dalszą diagnostykę, mam całą dokumentację i nie za wiele z niej rozumiem, poniżej wklejam kopię dokumentów:
Proszę o ocenę.
1.
2.
3.
Posiadam jeszcze zdjęcia RTG oraz Płytki z TK ale nie mam możliwości pokazać wam ich zawartości więc będę wdzięczny gdy z tego uda wam się coś powiedzieć.
Z tych zdjęć trudno cokolwiek wyczytać.
Proszę zapoznaj się z tymi informacjami
http://www.forum-onkologi...orum/faq.php#35
Zamieszczając zdjęcia/skany proszę usuwać dane pacjenta i lekarzy.
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Tak jak opisano w TK - może to być zmiana nowotworowa złośliwa, bądź coś innego. Trzeba to zweryfikować, stąd skierowanie do torakochirurga, być może z planem biopsji zmiany.
Gdyby to było to o czym piszesz to jak wtedy wygląda leczenie? Tato ma mieć operację usunięcia ale została odłożona na czerwiec z racji kiepskiej spirometrii. Gdyby operacja była możliwa i udało się usunąć tą zmianę to zostanie wyleczony czy będzie jeszcze chemia i radioterapia? Jakie są szanse wyleczenie po samej operacji? Mam rozumieć że to rak złośliwy tak?
Gdyby to było to o czym piszesz to jak wtedy wygląda leczenie?
W słowach "zmiana nowotworowa złośliwa bądź coś innego" zawiera się kilkanaście lub kilkadziesiąt różnych diagnoz - nie sposób podać leczenie dla każdej.
Krzychuxp napisał/a:
Tato ma mieć operację usunięcia ale została odłożona na czerwiec z racji kiepskiej spirometrii. Gdyby operacja była możliwa i udało się usunąć tą zmianę to zostanie wyleczony czy będzie jeszcze chemia i radioterapia?
Zaplanowane jest usunięcie zmiany bez zbadania jej wcześniej histopatologicznie? Nikt nie próbuje pobrać wycinka?
Krzychuxp napisał/a:
Mam rozumieć że to rak złośliwy tak?
Tak jak napisałam:
Cytat:
może to być zmiana nowotworowa złośliwa, bądź coś innego
Rak jest zawsze złośliwy. Każdy rak jest nowotworem złośliwym, nie każdy nowotwór złośliwy jest rakiem (np. białaczka - to też nowotwór złośliwy, ale nie rak).
Nic mi nie wiadomo o badaniu histopatologicznym, miał jedynie to co na karcie informacyjnej której skany masz wyżej. Jak wygląda sytuacja z usunięciem tego operacyjnie? Gdyby do niej doszło i się powiodła będzie całkowicie wyleczony czy będą przerzuty?
Karta informacyjna trochę przeczy sama sobie - w epikryzie mowa jest o skierowaniu do Rzeszowa celem rozważenia DIAGNOSTYKI inwazyjnej zmiany, zaś w zaleceniach lekarskich mamy skierowanie do Rzeszowa celem ewentualnego usunięcia zmiany. Trzeba więc się zdecydować czy usuwać nie wiedząc co, czy lepiej wiedzieć wcześniej z czym mamy do czynienia. Moim zdaniem najpierw powinno się zdiagnozować, a potem leczyć, a nie leczyć nie wiedząc co.
Wszelkie odpowiedzi na Twoje pytania zależą od diagnozy, której nie mamy.
A patrząc na to co napisali o wymiarach tego "czegoś" (3.5cm średnicy w płucu lewym) to gdyby to był rak bądź jakiś nowotwór to jest on operacyjnie do usunięcia przy kiepskiej spirometrii? Co z pozostałymi zmianami w nadnerczach i nerce lewej? Zagrażają życiu? Wizytę mamy dopiero na 15 czerwca i nie wiem czy mam być spokojny o życie taty do tego czasu czy po prostu starać się o szybsze przyjęcie na oddział i podjęcie leczenia. Jakie masz o tym zdanie?
Zmiany w nerkach i nadnerczach nie są opisane jako złośliwe.
Teoretycznie wygląda to na operacyjne stadium, ale przy niedobrej spirometrii decyduje o tym torakochirurg z pulmonologiem.
Szczerze mówiąc postarałabym się o szybsze dalsze działania, 1,5 miesiąca to dość długo.
Właśnie się dowiedziałem że tato ma wizytę u pulmonologa na 15 maja. Ma tam dostać jakieś lek bodajże aerozol na powiększenie objętości płuc i polepszenie wyników spirometrii. Czy działanie takiego leku poprawi na tyle wydolność oddechową taty by mógł mieć wcześniej operację?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum