Czy jest się czym martwić, że HGB rośnie? Nie, jest w normie. Nie jest to też jakiś nagły i duży skok, 0,5. Być może po prostu szpik się regeneruje.
A mama nie jest trochę odwodniona przez Furosemid?
A jak to sprawdzić? Chodzi o elastyczność skóry? Być może , że jest . Wiem, ze powinna pić dziennie 2-2,5 litra, tak lekarz powiedział. Ale mama tego nie wypije. Od paru dni narzeka na ból wątroby. A na dodatek tak przynajmiej mi sie wydaje , że obrzęk na twarzy sie utrzymuje, choć wszyscy mówią, ze mama przytyla. Ja jakoś tego nie widzę.
Zaczynam sie martwić.
Mama słaba, zeszłam do niej żeby zobaczyc jak sie czuje i zastałam ją płaczącą.
Na pytanie czy coś boli odpowiedziala nie, choc co chwila słychac bylo stękanie .
Po jakimś czasie wygadała sie , że bolą ją kości, ręce, kolana. Nie może chodzić dlużej bo ma uczucie slabości, może raczej jakiegoś niedowładu rąk, nóg.
Bierze często rapacholin, i tu też wydaje mi sie, że ból może wątroby sie odzywa.
Przeraziłam sie jej wyglądem.
Problem z nachylaniem, ucisk na szyję ma.Czyżby zżgg. Twarz opuchnięta.
Pękają naczynia na rękach z jakiego powodu?
Jutro ma przyjechać pielęgniarka z hd, czy ona może podać mamie jakieś płyny?
Chodzi mi o wzmocnienie organizmu.
Jestem przerażona.
Pozdrawiam.
Witam.
Mama dość dobrze sie czuje, choć jak dla mnie choroba ją pomału wyniszcza.
Obrzęk twarzy, wczoraj zauważylam obrzęk szyi, choć nie zadręczam jej pytaniami, żeby sie nie denerwowała.
martwi mnie natomiast zaczeriwnione lewe oko, to już drugi tydzień ma ten objaw, czy to może mieć coś wspólnego z chorobą?
I następne, mama na ręce jeszcze przed chorobą miała pieprzyk, narośl, dziwny wygląd,
to sie powiększa, wcześniej lekarz mówił, nie ma sie czym martwic, ale wydaje mi sie , ze jednak jest, to sie powiększa, więc coś jest nie tak.
Pozdrawiam.
Elastyczność ( sprężystość ) skóry można sprawdzić za pomocą takiego testu. Wystarczy uchwycić fałd skóry ( np. w okolicy przedramienia) i ocenić, jak skóra zachowuje się po jego puszczeniu. Elastyczna skóra natychmiast wraca do poprzedniej formy po puszczeniu tego fałdu, a skóra wiotka przez chwilę jakby utrzymuje ten fałd, i z opóźnieniem powraca do formy.
Owa wiotkość skóry - to częsty objaw u chorych wyniszczonych chorobą.
Wraz z postępem choroby skóra staje się mniej elastyczna, wiotka, traci napięcie... Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu chorej Mamy.
Śledzę Twój wątek świetnie sobie radzisz.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedz, po jakimś czasie przypomniałam sobie właśnie o tego typu sprawdzaniu skóry. Mama ma dość wiotką skórę, ale nie jest tragicznie. Stara sie pić więcej.
Pozdrawiam.
http://okulistyka.mp.pl/o...w.html?id=77451
Jak wynika z powyższego artykułu przyczyn zaczerwienienia gałki ocznej może być wiele. Dwa tygodnie to dość długo, mama nie była u okulisty?
Witajcie.
U nas nic dobrego. Jak to lekarz powiedział, w głowie podobnie w płucach jest gorzej.
Mama dostała nową chemię i tu mam pytanie co to za schemat chemii, może ktoś mi o niej więcej napisze, będę wdzięczna.
[ Dodano: 2014-10-07, 22:22 ]
andriblastina, endoxan, zapomniałam z tego wszystkiego napisać nazwę chemii.
Witaj misiak,
Sądzę, że Mama otrzymuje chemioterapię w/g schemat CA.
Na nią się składa - Cyklofosfamid ( (endoxan) i Adriblastin (doxorubicyna ). W przypadku przerzutów do mózgu podejmuje się taką próbę leczenia. Liczbę cykli chemioterapii II linii powinna wyznaczać tolerancja leczenia i uzyskiwane korzyści obiektywne.
Właśnie doczytałam że to schemat CAV tak jest napisane na skierowaniu do szpitala.
Mam nadzieję, zę skuteczna. Dzisiaj mama mocno opuchnięta na buzi. I strasznie ogłuchła.
Nie idzie sie z nią dogadać.
Nie przepisali mamie dexamentasonu, nie wiem czy ma go brać czy nie.
Dostaję już na głowę, za dużo . Nie dopytałam wczoraj, zapomniałam, a potem poszłam do pracy.
Wykonałam telefon do pielegniarki HD ,kazała podac dexamentason rano i dołożyc furosemid po poludniu.
Dziękuję kochana,żeby to inni docenili.
Ja nie będę miała synowej za to dwóch zięci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum