Mojemu tacie ostatnio pulmunolog powiedział,że nie można przesadzać z tabletkami wykrztuśnymi i zalecił, by pić sól emską. W ulotce jest napisane,że rozrzedza wydzielinę.
Jeśli guz zamyka światło oskrzela wydzielina zalegająca w dalszej jego części, za guzem, nie ma jak być wydalona. Kaszel staje się w tej sytuacji nieefektywny, bo wydzieliny nie ma jak odkrztusić.
Leki wykrztuśne można więc stosować wyłącznie w tych wypadkach, gdy oskrzela są drożne.
Przy 'bulgotaniu' i kaszlu warto wykluczyć zapalenie płuc - jeśli osłuchowo jest "czysto" być może wypadałoby wykonać RTG klatki piersiowej.
Jeśli zapalenie płuc zostanie wykluczone, a kodeina w leczeniu objawowym kaszlu jest nieskuteczna - przechodzi się na morfinę, która zazwyczaj bardzo pomaga w łagodzeniu/zmniejszeniu odruchu kaszlowego.
Dziękuję
Leki zostały zmienione doszedł tatulowi axobam50mg na wyciszenie i zmienila p.doktor leki wziewne do poniedziałku.ale nie ma żadnej poprawy kaszel się utrzymuje pojawily sie duszności.
I co mnie martwi to zrobil się obrzęk przy stopach i tatulo słabo mocz oddaje.Dzwoniliśmy do pielegniarki i kazała czekać do jutra.
Od czego może być ten obrzęk?
Na wizycie u onkologa p.doktor stwierdził że chce tatula widzieć 12sierpnia na chemii,będzie podany Gezmar dostał leki na odwodnienie,Acc200 i nowy wziew atrovent.Miejmy nadzieję że pomoże.
Iwona ACC 200 jest lekiem rozrzedzającym wydzielinę i jest pomocny w odkrztuszaniu i jest bez recepty.ACC 600 jest na receptę.Jednak DDS Ci pisała,że Tata ma zamknięte światło oskrzela i nie ma jak odkrztusić.
Mojego tatę pulmonolog ostatnio zrugała za nadużywanie leków wykrztuśnych.
Droga Agni5 ale my na własną ręke nie podałyśmy tych ACC to byla decyzja lekarza z hospicjum.Ale dzisiaj i tak są już odstawione bo tatulo nie spał całą noc nie dał rady leżeć dzisiaj będzie znowu lekarz bo rano zadzwoniłam żeby przyjechała i mu pomogła.
[ Dodano: 2011-08-02, 10:39 ]
Zapisała pani doktor DHC Continus.Mam pytanie czy to jest ten lek na morfinie,bo narazie mamy tylko pare tabletek na próbę.
Dihydrokodeina to jest pochodna morfiny, ale jeśli chodzi o działanie p/bólowe - które zwykle jest głównym działaniem, jakie chce się uzyskać podając morfinę - jest ono dużo słabsze.
Natomiast wykazuje silne działanie hamujące kaszel.
Iwonko DHC jest to lek z grupy opoidowej, o zmodyfikowanym uwalnianiu.
Nie wolno ich dzielić i należy brać 2x dziennie, aby poziom leku stale utrzymywał sie w organiźmie. Napewno macie DHC 60 mg. Można je łączyć z paracetamolem.
Ściskam mocno
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
ACC - to lek wykrztuśny; przy mechanicznej niedrożności oskrzela - zły wybór.
DHC Continus to wybór właściwy
Dihydrokodeina i morfina mają silne działanie przeciwkaszlowe.
Dziękuje.
Dziś już kaszel trochę mniej męczy ale nocka była jeszcze kiepska.I mimo brania tabletek na odwodnienia opuchlizna jeszcze nie zeszła.I doszedł dzisiaj ból nóg.A tak wogóle dzisiaj jest 11 miesiąc od wykrycia tego gada.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum