Mama została wreszcie przyjęta na oddział. Najpierw dali ją na onkoogię ale z tamtąd przenieśli na pulmonologię. Mama miała ok 39 stopni jak zabierał ją pogotowie. To było około 13. Od tamtej pory dostała jedynie lek na zbicie gorączki (nie pamiętam nazwy). Nie było możliwości porozmawiać z lekarzem prowadzącym ponieważ nikt nie wiedział kto nim jest. Wrszecie po awanturze na pół korytarza Pani doktor poinformowała mnie ..., że mama została przyjęta z drgawkami spowodowanymi przerzutami do mózgu i na to będzie leczona. Zdębiałam. Jakie drgawki? Prawie, że wykrzyczałam jej że mama nie miała żadnych drgawek ani też omdleń (bo i to od niej usłyszała) i zapytałam czy mają zamiar leczyć ją na neutropenię a ona - zbadamy krew. Jak na nią siadłam to nagle zmieniła zdanie i powiedziała, że mama dostała już neupogen i powiedziała, że przejął ją już inn lekarz. Poszłam do niego - o on, że neupogen będzie podany ale to nie jest ich pacjentka i nie wie czy to pomoże. Finalnie - gdyby nie nasza interwencja mama na 100& nie dostała by neupogenu. Obecnie dostała nawet izolatkę (wcześniej najpierw leżała na korytarzu a potem na czteroosobowej sali). Leczona będzie neupogenem.
Postawienie diagnozy i rozpoczęcie leczenia zajęło lekarzom ok 6 godzin. Coś to nawet laik jak ja wiedział widząc wyniki krwi. I oto cały Radom.
[ Dodano: 2011-07-22, 20:04 ]
Przetaczanie Koncentratów Granulocytarny - stosuje się? Zalazłam pracę Jolanty Korsak na temat leczenia ciężkiej neutropeni ale nie się to ma do obecnej praktyki? Czy czynniki wzrostu to jedyne co mogą jej zaproponować lekarze?
[ Dodano: 2011-07-22, 20:07 ]
Postęp w leczeniu ciężkich zakażeń towarzyszących neutropenii
w przebiegu leczenia immunosupresyjnego pozwolił
na szybką reakcję terapeutyczną w tych przypadkach. Jednak,
pomimo zastosowania antybiotyków o szerokim zakresie
działania i rekombinowanych czynników wzrostu śmiertelność
związana z ciężkimi zakażeniami jest nadal znaczna.
Dodatkowe zastosowanie koncentratów granulocytarnych
w leczeniu i profilaktyce ciężkiej neutropenii ma dobrze udokumentowaną
pozycję teoretyczną i eksperymentalną. Udoskonalenie
techniki izolowania granulocytów pozwala z kolei
na rutynowe pozyskiwanie koncentratów zawierających wystarczającą
dawkę komórek. (cyt.)
Rozumiem, że mama powinna dostać neupogen i antybiotyk o szerokim spektrum działania?
Ewelina, czyli u Twojej Mamy wystąpiła gorączka neutropeniczna (my z moją Mami to przerabiałyśmy).
Podstawą leczenia są antybiotyki o szerokim spektrum działania.
Patrzę w Mamy wypis i nie widzę, aby w szpitalu miała podawany neupogen.
Też była w izolacji, ogólnie w szpitalu spędziła 11 dni, miała transfuzje.
Neupogen miała przepisany przy kolejnej chemii (którą miała mieć, ale się nie udało).
Co do przyjęcia Mamy na oddział to też z gorączką ponad 39 stopni spędziłyśmy wiele godzin na oddziale ratunkowym (niedziela) wśród przeziębionych chorych, więc nie tylko w Radomiu są takie praktyki
Ja o neupogenie nic lekarzom nie mówiłam, ponieważ nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje
_________________ "Bywają rozłąki, które łączą trwale."
Rano mamie pobrano krew - WBT 0,2 !!!
Wciąż czekamy. Mama cały czas leży. Nie chce jeść ani nawet pić. Do łazienki nie ma mowy a że jest sama (leży w izolatce) nie możemy jej w tym pomoc.
A jakby tego było mało to od dzisiaj jestem 2 piętra nad mamą - moje dziecko ma wstrząs mózgu (na szczęście lekki, czaszka cała).
Dziś około 6 rani z powodu granulocytopeni zmarła moja mama. Podobno do końca była świadoma. Chwilę przed śmiercią rozmawiała z pielęgniarkami a jak do niej zajrzały kilkanaście minut później - już nie żyła. Po porostu zasnęła.
Chciałoby się powiedzieć - szczęściara. Ale jakoś nie mogę.
Czytałam, jak ostatnio miałyście ciężko i jak Mamusia się męczyła... Dla Ciebie i całej rodziny- ogromne wyrazy współczucia Zrobiłyście wszystko co możliwe...
Ewelina Żurek, strasznie mi przykro w ostatnim czsie tak wiele osób Nam bliskich Nas opuściło
Przyjmij moje szczere wyrazy współczucia
Wieczny odpoczynek racz Jej daś Panie ...
_________________ Anelia
Jeśli wiara czyni cuda,trzeba wierzyć,że się uda !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum