zupa z cukinii z miętą:
Składniki:
• 1 duża cukinia
• 1 duży ziemniak
• 1/2 średniej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• 750 ml bulionu warzywnego
• 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
• 2 - 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle i oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości warzyw przez około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zupę zagotować i odstawić z ognia.
Jogurt wyłożyć do kubka i rozprowadzić z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo. Wymieszać z zupą a następnie całość zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem. Zaraz podawać, po dodaniu jogurtu nie zagotowywać, posypać pozostałą miętą. Podawać z grzankami: dowolny rodzaj pieczywa pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku.
[ Dodano: 2012-07-06, 13:13 ]
cukinia z fetą z frilla- super dodatek do mięska
Składniki:
- 4 małe cukinie
- 200 g fety
Przyprawy
- 1 łyżka Suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem SpecialiteKamis- lub świeże
- Sól morska w młynku
- Pieprz Czarny
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla Klasycznej
Sposób przyrządzenia:
Cukinię przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środek i posiekaj go drobniutko. Dopraw solą i pieprzem.
Fetę wymieszaj z pomidorami, dodaj posiekaną cukinię. Całość dopraw do smaku pomidorami suszonymi i przyprawą do grilla klasyczną.
Farszem nadziewaj cukinie, piecz na grillu aż ser się rozpuści.
[ Dodano: 2012-07-06, 13:15 ]
Sałata z grillowaną cukinią i kurczakiem
Porcja na 4 osoby
pół sałaty kruchej
1 cukinia
1 duży pomidor
1 papryka żółta
kilkanaście listków bazylii (u mnie cytrynowa)
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju (u mnie sezamowy), pół łyżeczki papryki słodkiej
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
kubek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek
Sałatę opłukać i podrzeć. Pomidor pokroić w księżyce, paprykę w cieniutkie piórka. Dodać bazylię, odrobinę soli, pieprzu i oliwę z oliwek. Cukinię zgrillować i dodać do sałaty. Kurczaka oczyścić, pokroić w paski, dodać olej i paprykę słodką, wymieszać, zgrillować i dodać do sałaty. Dodać posiekany szczypiorek i wszystko razem wymieszać.
Z jogurtu naturalnego, czosnku, szczypty soli i pieprzu zrobić sos czosnkowy, podawać do sałaty.